YARIM ENGİNAR DOLMASI




Enginarın her hali güzel. 


Ayıklaması da kolay olsa çok daha güzel olur benim için. Herkes zorlanmayabilir enginar ayıklarken belki ama ben enginarı alırken düşünerek alıyorum. Ayıklaması gözümü korkuttuğu için daha çok ayıklanmış olanları tercih ediyorum.


Ama çok lezzetli olan dolmasını yapmak için de  yapraklı enginarı  kullanmak gerekiyor. Bu nedenle zaman zaman alıyorum. Sanırım ayıklamaya da alıştım...


Bu tarif için enginarları bu şekilde ayıklamak daha basit geldi bana...


Dolma içini hazırlamak için;


2 tane ince doğranmış kuru soğan


Kırmızı, yeşil ve sarı biber; her birinin yarısını küp küp doğrayın


2 tane küp küp doğranmış domates


Bu malzemeleri 2 yemek kaşığı zeytinyağında hafif yumuşayıncaya kadar kavurun.  Yarım su bardağı ayıklanmış ve yıkanmış pirinci, 2 yemek kaşığı dolmalık fıstığı, 2 yemek kaşığı kuş üzümünü ilave edin, karıştırın ve 1 su bardağı su ekleyerek tencerenin ağzını kapatın ve yavaş yavaş suyunu çekene kadar pişirin.


Pirinçler suyunu çekince doğradığınız bir tutam maydanoz ve dereotunu, yeteri miktarda tuzu ve karabiberi de ilave edin ve karıştırın. Dolma içiniz bu şekilde hazırlanmış oldu. İçine istediğiniz farklı malzemeler de ilave edebilirsiniz. Bu miktarlar iki enginar için. İki enginardan 4 kişilik dolma yapabiliyor olmak da güzel...




Enginarları ayıklamaya başlamadan önce büyük bir kaba bir limonun suyunu sıkarak kabı suyla doldurun. Enginarları boylamasına ortadan ikiye kesin. Kestiğiniz zaman ortasındaki tüylü kısmı ve kenarlarındaki ufak yaprakları göreceksiniz. Önce bu ince yaprakları yavaş  yavaş koparın. Ama dikkatli olun, uç kısımları çok sivri olduğu için diken gibi elinize batabilir. Ufak yaprakları aldıktan sonra ufak bir kaşığın uç kısmının yardımıyla tüylü kısmı da yavaş yavaş temizleyin. Enginarın etli kısmını görene kadar tüylerini  temizleyin. Bu işlemleri hazırladığınız limonlu su karışımının içinde yapmaya çalışın ve ayıkladığınız enginarları limonlu suda bekletin. Çünkü çok çabuk kararıyorlar.


Geniş ve büyük bir tencerenin dibine iki yemek kaşığı zeytintağ dökün ve ayıkladığınız enginarları ayıkladığınız çukur kısım yukarıda kalacak şekilde tencereye dizin.


Dolma içinden kaşıkla alarak enginarların içini doldurun. Tencereye iki su bardağı su ilave edin ve tencerenin ağzını kapatın. Enginarlar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Biraz uğraştırıcı gibi gelebilir ama bir kaç denemeden sonra daha hızlı yapabilirsiniz. Ve aynı malzemelerle daha önce tarifini yazdığım tam enginar dolması da yapabilirsiniz.


Enginarları servis tabağına alın ve önce dış yapraklarının uç kısımlarını dişlerinizle sıyırarak yemeye başlayın. Bana göre en eğlenceli kısmı burası... Ve seviyorsanız eğer bolca limon sıkmayı unutmayın...


Bu tip dolmaların yenmesi biraz zor oluyor ama lezzeti bu zorluğu keyife dönüştürüyor...


 

AFİYET OLSUN






Yorumlar