Pastane önünden
geçerken içime çekmekten zevk aldığım kokulardan biridir açma kokusu. Hele ki
sabah vaktiyse... Huzur da verir bu koku aynı zamanda...
Yumuşacık olur pastane açmaları. Puf puf denir ya...
1 su bardağı ılık su
½ su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
42 g yaş maya
1,5 yemek kaşığı şeker
2 tane yumurta ( 1 tanesinin sarısı üstüne )
1 tatlı kaşığı tuz
5,5- 6 su bardağı un
Arasına sürmek için
Yeteri miktarda sıvı yağ ya da tereyağ
Üstüne sürmek için
Yeteri miktarda susam ve çörek otu
Yumuşacık olur pastane açmaları. Puf puf denir ya...
Evde yapmaya
cesaret edememişimdir aslında ama bir kaç denemeden sonra ev usulü açmalar fena
olmadı.
MALZEMELER 1 su bardağı ılık su
½ su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
42 g yaş maya
1,5 yemek kaşığı şeker
2 tane yumurta ( 1 tanesinin sarısı üstüne )
1 tatlı kaşığı tuz
5,5- 6 su bardağı un
Arasına sürmek için
Yeteri miktarda sıvı yağ ya da tereyağ
Üstüne sürmek için
Yeteri miktarda susam ve çörek otu
Un hariç bütün
malzemeleri karıştırdıktan sonra unu yavaş yavaş ilave ederek sert olmayan
yumuşak bir hamur elde edin, elinize yapışmayacak yumuşaklıkta olsun. İyice
yoğurduktan sonra ılık bir yerde üstünü örterek mayalanmaya bırakın. Yaklaşık 1
saat kadar bekleyebilirsiniz.
Hamur mayalandıktan
sonra avucunuzun içi kadar parçalar kopararak elinizle açın ve içine sıvı yağ
sürün. Sıvı yağ benim tercihim. Siz tereyağ da sürebilirsin. Tereyağ ile daha
çok kabarmış ve daha lezzetli açmalar elde etmiş olursunuz. Sonra açtığınız ve
yağladığınız hamuru bir ucundan kıvırarak rulo yapın ve kendi etrafında halka
olacak şekilde birleştirin.
Bu şekilde hazırladığınız açmaları yağlı kağıt
serilmiş fırın tepsisine yerleştirin ve üstüne yumurta sarısı sürüp, susam, çörek otu ile süsleyerek 160
dereceye ısınmış fırında üstleri kızarana kadar pişirin.
Peynir, domates,
zeytin... Bence hepsi bu açmaların yanında olmalı...
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder