28 Şubat 2017

AÇMA





Pastane önünden geçerken içime çekmekten zevk aldığım kokulardan biridir açma kokusu. Hele ki sabah vaktiyse... Huzur da verir bu koku aynı zamanda...


Yumuşacık olur pastane açmaları. Puf puf denir ya...


Evde yapmaya cesaret edememişimdir aslında ama bir kaç denemeden sonra ev usulü açmalar fena olmadı.


 MALZEMELER


1 su bardağı ılık su


½ su bardağı yoğurt


1 su bardağı sıvı yağ


42 g yaş maya


1,5 yemek kaşığı şeker


2 tane yumurta ( 1 tanesinin sarısı üstüne )


1 tatlı kaşığı tuz


5,5- 6 su bardağı un


Arasına sürmek için


Yeteri miktarda sıvı yağ ya da tereyağ

Üstüne sürmek için

Yeteri miktarda susam ve çörek otu




Un hariç bütün malzemeleri karıştırdıktan sonra unu yavaş yavaş ilave ederek sert olmayan yumuşak bir hamur elde edin, elinize yapışmayacak yumuşaklıkta olsun. İyice yoğurduktan sonra ılık bir yerde üstünü örterek mayalanmaya bırakın. Yaklaşık 1 saat kadar bekleyebilirsiniz.




Hamur mayalandıktan sonra avucunuzun içi kadar parçalar kopararak elinizle açın ve içine sıvı yağ sürün. Sıvı yağ benim tercihim. Siz tereyağ da sürebilirsin. Tereyağ ile daha çok kabarmış ve daha lezzetli açmalar elde etmiş olursunuz. Sonra açtığınız ve yağladığınız hamuru bir ucundan kıvırarak rulo yapın ve kendi etrafında halka olacak şekilde birleştirin. 

Bu şekilde hazırladığınız açmaları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin ve üstüne yumurta sarısı sürüp,  susam, çörek otu ile süsleyerek 160 dereceye ısınmış fırında üstleri kızarana kadar pişirin.


Peynir, domates, zeytin... Bence hepsi bu açmaların yanında olmalı... 








AFİYET OLSUN




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...