Ana içeriğe atla

AÇMA




Pastane önünden geçerken içime çekmekten zevk aldığım kokulardan biridir açma kokusu. Hele ki sabah vaktiyse... Huzur da verir bu koku aynı zamanda...
Yumuşacık olur pastane açmaları. Puf puf denir ya...
Evde yapmaya cesaret edememişimdir aslında ama bir kaç denemeden sonra ev usulü açmalar fena olmadı.
MALZEMELER 
1 su bardağı ılık su
½ su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
42 g yaş maya
1,5 yemek kaşığı şeker
2 tane yumurta ( 1 tanesinin sarısı üstüne )
1 tatlı kaşığı tuz
5,5- 6 su bardağı un
Arasına sürmek için 
Yeteri miktarda sıvı yağ ya da tereyağ
Üstüne sürmek için 
Yeteri miktarda susam ve çörek otu
Un hariç bütün malzemeleri karıştırdıktan sonra unu yavaş yavaş ilave ederek sert olmayan yumuşak bir hamur elde edin, elinize yapışmayacak yumuşaklıkta olsun. İyice yoğurduktan sonra ılık bir yerde üstünü örterek mayalanmaya bırakın. Yaklaşık 1 saat kadar bekleyebilirsiniz.
Hamur mayalandıktan sonra avucunuzun içi kadar parçalar kopararak elinizle açın ve içine sıvı yağ sürün. Sıvı yağ benim tercihim. Siz tereyağ da sürebilirsin. Tereyağ ile daha çok kabarmış ve daha lezzetli açmalar elde etmiş olursunuz. Sonra açtığınız ve yağladığınız hamuru bir ucundan kıvırarak rulo yapın ve kendi etrafında halka olacak şekilde birleştirin. 
Bu şekilde hazırladığınız açmaları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin ve üstüne yumurta sarısı sürüp,  susam, çörek otu ile süsleyerek 160 dereceye ısınmış fırında üstleri kızarana kadar pişirin.
Peynir, domates, zeytin... Bence hepsi bu açmaların yanında olmalı... 








AFİYET OLSUN




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa