08 Kasım 2016

KABAKLI, BAHARATLI, KREMALI KEK VE SONBAHAR





Sonbahar gelince de her yer rengarenk oluyor ilkbaharın gelişi gibi.


Kırmızının her tonunu görebiliriz. 




İlkbahar güzel ama sonbahar da bir başka güzel.




Bakabildiğimiz kadar bakmak bu renklere, görebildiğimiz kadar görmek doğadaki bu güzel  değişimi.




Ağaçlar, yapraklar, mantarlar... Sanki bir tablo oluşturmak için bütün çabaları...



Artık serinleten değil biraz üşüten hafif rüzgarlar ve yağmurlar var.



Hava soğuk soğuk kokar, güneş soğuk soğuk parlar.


Şöyle sıcak bir şeyler aramaya başlarız artık. Kaldırdığımız hırkaları, çorapları yanıbaşımıza alıveririz farketmeden.



Ve sıcak bir şeyler içmek isteriz fincanı ellerimizin arasına alarak...
 

Bu mevsimde içimizi ısıtacak ve bizi kış için hazırlayacak içeceklerden baharatlı olanlarına doğru gider aklımız...


Denediniz mi bilmiyorum ama tarçınlı, zencefilli, karanfilli içecekler bu zamanlarda çok iyi geliyor.


Ve bu baharatları keklerde, kurabiyelerde kullanmak hoşuma gidiyor. 



Kabak da bu mevsimin en güzel sebzelerinden. Rengarenk, küçüklü, büyüklü bir çok kabak çeşidi pazarlarda yer almaya başladı çoktan.


Bu tarif hem kabak hem de baharat kullanılarak yapılan keklerden biri. 



MALZEMELER


Kek için;


3 tane yumurta


1 su bardağı esmer şeker


½ su bardağı beyaz şeker


160 g erimiş tereyağ


4 su bardağı un


1,5 su bardağı buttermilk ( 1,5 su bardağı süt ve 1,5  yemek kaşığı elma sirkesini karıştırıp 20 dk bekletin)


2 su bardağı kabak püresi ( suyu süzülmüş )


2 çay kaşığı vanilya özü ( ya da 1 paket vanilya )


¼ çay kaşığı tuz


1,5 çay kaşığı karbonat


1 çay kaşığı toz zencefil


½ çay kaşığı toz karanfil


1 çay kaşığı tarçın


1 çay kaşığı toz muskat


Buttermilk, karbonat ya da kabartma tozu ile birleşince daha kabarık ve yumuşak bir dokuya sahip kekler elde etmemizi sağlıyor. Yukarıdaki ölçülerde süt ve elma sirkesini karıştırarak kullanabildiğiniz gibi çok az sulandırılmış yoğurt da kullanabilirsiniz. Buttermilk için bu tarif ilk denemem. Denerseniz siz de göreceksiniz, yumuşacık ve nemli bir kek olmasını sağlıyor.


Vanilya özütü bulamazsanız paket vanilya kullanabilirsiniz, vanilya özütü biraz daha yoğun bir aroma veriyor. Ya da vanilya çubuklarını kullanabilirsiniz. Bir tane vanilya çubuğu içindeki vanilya yeterli olur bu tarif için.


Kabak olarak tatlı kabağını kullanabilirsiniz. Çok az suda haşladıktan sonra suyunu süzerek püre haline getirin ve kalan suyunun süzülmesi için süzgeçte bekletin.



Bütün kuru malzemeleri bir araya getirin ve kaşıkla karıştırın. Buttermilk ve tereyağını ilave edin ve mikserle iyice karıştırın, yumurtaları teker teker kırarak, her birini iyice karıştırdıktan sonra ekleyin.


Kabak püresini ilave edin ve spatula yardımı ile aynı yönde karışana kadar karıştırın.


Bu keki üç kat yapmak isterseniz hamuru üç eşit parçaya bölerek ayrı ayrı pişirebilirsiniz. Biz üç parça halinde teker teker pişirdik. Her biri 140 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakikada pişiyor.


Bütün olarak pişirip iki ya da üç parçaya da bölebilirsiniz.


Krema için,


300 g labne peyniri


100 gr tereyağ


½ su bardağı krema


1 su bardağı pudra şekeri


1 çay kaşığı vanilya özütü ( ya da ½ paket vanilya )


½ çay kaşığı tarçın


Tarçın hariç bütün malzemeleri katılaşıncaya kadar mikserle çırpın, en son tarçın ilave edin ve karıştırın, buzdolabında bekletin.


Kek soğuduktan sonra ara katlarına ve üstüne krema sürün, istediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın.


Kızımın yaptığı minik kabaklarla süslenmiş bir kek oldu bizimki...


Kızlarımla beraber mutfakta olmak da ayrı bir güzel, ayrı bir zevk...




AFİYET OLSUN






3 yorum:

  1. Harika fotoğraflar ruhunuza sağık :) sonbahara aşığım galiba ben ;)
    Tarifiniz bence kekten fazlası, şahane görünüyor, tarifi inceledim de lezzetli olmaması imkansız ;)) elleriniz dert görmesin.
    Sevgiler, güzel günler...

    YanıtlaSil
  2. Sayfamı ziyaret ettiğiniz ve güzel yorumlar bıraktığınız için çok teşekkür ederim :))

    YanıtlaSil
  3. Enfes görünüyor ellerinize sağlık canım,sonbahar ayrı güzeldir...sevgiler

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...