20 Haziran 2016

KAVALA KURABİYESİ




Yunanistan`ın Kavala şehrinin meşhur kurabiyesi...

Bu kurabiyeden ilk yediğim zaman bir kere daha yemek istedim ve yapmak istedim...

Diğer kurabiyelerden farklı bir yapılış şekli vardı belli ki...

Ve herkesin yaptığı gibi araştırmaya başladım. Ama yöresel lezzetleri yapmaya çekinmişimdir hep, aslını yapmak zordur.

Bir çok tarif buldum ve bir kaç denemeden sonra iki tarif yerini aldı tarif defterimde. Ama aslına ne kadar benzer bilmiyorum...

Bu kurabiyeyi farklı yapan özelliği unun ve bademlerin kavrularak kullanılması. Her ikisi de yapılabilir ama biz unu kavrulmadan sadece bademlerinin kavrularak yapıldığı tarifi daha çok sevdik.


Unu kavrularak yapılan Kavala Kurabiyesi

MALZEMELER

½ su bardağı un

½ su bardağı badem tozu

Her ikisini yakmadan pembeleşene kadar kavurun ve soğutun. 

250 gr tereyağ

1 çay bardağı nişasta

½ su bardağı iri parçalanmış badem

1 çay bardağı şeker

3 su bardağı un
 
1 paket vanilya ( isterseniz )

Ve

Yeteri kadar pudra şekeri


Un ve badem hariç bütün malzemeleri karıştırın. Unu yavaş yavaş ilave edin, sert ve dökülen bir hamur elde edin. Bademleri de ilave edin, karıştırın. Hamuru iki yağlı kağıt arasına alın ve merdane ile 1-1,5 cm kalınlığında açın. Bardakla önce yuvarlaklar halinde hamuru kesin, sonra bardakla her yuvarlağı yarım ay olacak şekilde tekrar şekillendirin. Kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin ve 180 dereceye ısıtılmış fırında 15 dk pişirin. Fırından çıkınca pudra şekeri ile kaplayın, servis tabağına alın.

Kavrularak yapıldıkları için bu kurabiyeler biraz daha esmer bir renkte oluyorlar. 

Un kavrulmadan yapılan Kavala Kurabiyesi

MALZEMELER

1 su bardağı kabuksuz iri parçalanmış çiğ badem

Yakmadan kısık ateşte pembeleşene kadar kavurun ve soğutun.

250 gr tereyağ

1 yumurta sarısı

5 yemek kaşığı toz şeker

Çay kaşığının ucu ile tuz

1 paket kabartma tozu

3 su bardağı un

Ve

Yeteri kadar pudra şekeri

Kavrulmuş bademler çok güzel bir koku verdiği için vanilya koymanıza gerek yok.


Un ve bademler hariç bütün malzemeleri karıştırın, unu yavaş yavaş ekleyin ve ufalanan sert bir hamur oluşturun. Bademleri de en son ilave ederek elde ettiğiniz hamuru iki yağlı kağıt arasına alın ve merdane ile 1-1,5 cm kalınlığında açın. Bardak ile yukarıda yazıldığı gibi yarım ay şekli vererek kurabiyeleri şekillendirin ve 180 dereceye ısıtılmış fırında 15 dk pişirin. Fırından çıkınca kurabiyeleri pudra şekeri ile kaplayın ve servis tabağına alın.

Kurabiyenin içindeki kavrulmuş bademleri kıtır kıtır yemek çok lezzetli ve zevkli... 

Bu kurabiyelerin lezzetinden başka bir özelliği de kapalı bir kutuda uzun bir süre dayanabiliyor olması... 



AFİYET OLSUN







6 yorum:

  1. Ben bu kurabiyeyi hep hazır alıyordum :) Artık kendimde yapabilirim, ellerinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim... Kesinlikle yapabilirsiniz...

      Sil
  2. çok sevdiğim ama yapmaya cesaret edemediğim kurabiye... Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Nefis olduğundan eminim elinize sağlık afiyet olsun..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...