05 Mart 2016

LAHANA SARMASI






En çok sevilen yemeklerden sanırım...atıştırmalık da diyebilirim, bir tane, bir tane, bir tane daha diyerek tadına doyamadığımız...dolapta her zaman bulunsa ne güzel olur...

Teker teker sarmak biraz zor gibi gelir ama yerken verdiği mutluluk bu zorluğu hemen unutturur.

Eğer sarmaya uygun ince yapraklı güzel bir lahana bulduysanız hemen sarın...

MALZEMELER

1 tane orta boy lahana

2 su bardağı pirinç

2 tane kuru soğan

2 yemek kaşığı zeytinyağ

2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

2 yemek kaşığı kuş üzümü

Birer tutam maydanoz, taze nane, dereotu

1 çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı toz şeker

Ve

Servis için yeteri kadar limon suyu


Soğanları rendeleyin ve zeytinyağında yumuşayıncaya kadar pişirin. Pirinci, dolmalık fıstığı ve kuş üzümünü ilave edin, karıştırın ve üstünü geçmeyecek kadar az su ilave ederek tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Pirinçler yarı pişmiş olarak ocaktan alın. Doğradığınız yeşillikleri, tarçın, karabiber, şeker ve tuzu da ilave ederek karıştırın.

Böylece zeytinyağlı sarma için basit bir iç harç hazırlamış olursunuz. Ben genelde böyle yapıyorum. Ama içine domates de rendeleyebilirsiniz ya da havuç...ceviz de olabilir...ya da malzemelerin miktarlarını isteğinize göre arttırabilirsiniz.

Lahananın orta kısmını yanlarından keserek çıkarın, uygun büyüklükte bir tencerede su kaynatın ve lahananızı içine tüm olarak yerleştirin. Yaprakları hafif hafif yumuşamaya başlayana kadar haşlayın ve tencereden alın, soğumasını bekleyin. Eğer lahananın boyuna uygun bir tencereniz yoksa lahananın yapraklarını teker teker ayırarak haşlayın.


Lahanaları sarmak için yaprakların orta kısmındaki damarları bıçakla kesin ve lahana yapraklarını da istediğiniz büyüklüğe keserek ayarlayın. Uç kısımlarına hazırladığınız iç malzemeden koyun ve lahana yaprağını yuvarlayarak sarın. Sarmanın şeklini istediğiniz gibi yapabilirsiniz...uzun, kısa ya da biraz daha tombul...

Sarmalarınızı tencereye dizin, üstünü geçecek kadar su ilave edin, biraz da zeytinyağı ekleyin ve sarmaların üstünü bastırması için bir tabak kapatın. Tencerenin kapağını da kapatın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

Pişen lahana sarmalarını servis tabağına aldıktan sonra bolca limon sıkın...


Eğer iç malzemeniz artarsa evde olan diğer malzemeleri sarabilirsiniz...genelde artan iç malzemelerini yaprak sararak bitiriyorum. Bu nedenle lahana sarmasının yanında biraz da yaprak sarması oluyor ve ikisini aynı tencerede pişiriyorum. Sanki tatları birbirine geçiyor ve hoş bir lezzet çıkıyor ortaya...artan iç malzeme ile domates de doldurabilirsiniz... 



AFİYET OLSUN




1 yorum:

  1. Ayyy ben bunu çok severim lokum gibi olurlar. Ellerinize sağlık. ..
    fulyapimlezzetler.blogspot.com

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...