Ana içeriğe atla

BİR SONBAHAR ÇORBASI; MANTARLI,KESTANE ÇORBASI



Sonbahar yavaş yavaş giderken tatlı serinliğin yerini artık üşüten soğuklar almaya başladı.
Sonbahar güzeldi bu sene... Renk renk yapraklarıyla bol bol seyrettirdi bize kendini... Önce ağaç dallarında seyrettik, sonra da yerlerde... Uzun bir zaman üstünde yürüdük sarıdan kırmızıya kadar geniş bir renk cümbüşünün içinde.
Fazla yağmur da yağmadı bu sonbahar...
Seyretmek ne keyifliydi seni sonbahar... Renklerin ne güzeldi...
Ve artık çorba zamanı... Sıcacık, kokusu evi saran, içimizi ısıtan çorbalar.
Kestane çorbasını denediniz mi?
Kestane çok sevilir bizde... Kebab olarak yapılır... Haşlamasını da çok severim, taaa çocukluğuma giderim yerken ama şimdilerde neden yapmadığımı bilmiyorum.
Annem daha çok haşlayarak pişirirdi kestaneyi... Biz de kabuklarını zor zahmet soyarak yerdik tatlı tatlı. Annem soyduğu zaman daha güzel olurdu tabii... Soba olduğu için kebabı da sobanın üstünde yapılırdı. Çıtır çıtır, sıcacık, mis gibi...

Çorbasını da denedim...
MALZEMELER 
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı un
2 diş ufak doğranmış sarımsak
1 su bardağı doğranmış pırasa
2 su bardağı haşlanmış kestane
1 su bardağı ufak doğranmış mantar
¼ su bardağı krema
Tuz, karabiber, doğranmış dereotu
Ve 
½ su bardağı ufak ufak doğranmış haşlanmış kestane
Unu sıvı yağda çok az pembeleşene kadar kavurun ve sarımsaklarla pırasayı ilave edin. Pırasalar biraz yumuşayıncaya kadar karıştırarak pişirin ve kestanelerle mantarları ilave ederek üstünü geçecek kadar su ekleyin. Kaynadıktan sonra kısık ateşte mantarlar ve pırasa pişene kadar pişirin. Sonra ocaktan alın ve blendırdan geçirin.
Çorbanın kıvamı istediğiniz gibi olana kadar su ilave edin, ufak doğranmış kestaneleri de... Ve kısık ateşte özleşene kadar kaynatın. Ocağın altını kapattıktan sonra kremayı ilave edip iyice karıştırın ve istediğiniz miktarda tuz, karabiber ile dereotu serperek servis yapın. Krema miktarını istediğiniz lezzet oranında ayarlayabilirsiniz, arttırabilir yada azaltabilirsiniz ya da hiç kullanmayıp tereyağ ilave edebilirsiniz... 
Lezzetli bir çorba... Pırasa sevmiyorsanız ya da kestanenin tadını daha iyi almak istiyorsanız pırasa koymanıza gerek yok, soğan yerine kullanılıyor bu tarifte...
Soğuk kış günlerinde sıcak sıcak içmek dileklerimle...




AFİYET OLSUN




Yorumlar

  1. Valla çorba olmazsa olmazimdir benim:)
    Bu da gayet başarılı olmuş, ellerinize sağlık...
    fulyapimlezzetler.blogspot.com

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa