Ana içeriğe atla

TEPSİDE İÇLİ KÖFTE



Çok lezzetlidir... Keyifle yenir... Bir daha yenir... Hele ki usta biri yapmışsa tadına doyum olmaz içli köftenin...
Ve bir o kadar da zahmetlidir yapılışı... Şimdiye kadar cesaret edemedim yapmaya ama bu denemeyeceğim anlamına gelmiyor... Sırada bekliyor şimdilik...
Çünkü içli köftenin tepside yapılmış hali hoşumuza gitti. Tabii ki güzel bir içli köftenin yerini alamaz ama bu tarifle özlem giderebiliriz... Az malzeme ve az bir zamanla hoş bir lezzet ortaya çıkıyor...
MALZEMELER
Kıymalı iç kısım için
300 g kıyma
1 tane ince kıyılmış soğan
½ su bardağı kıyılmış ceviz
Bir tutam maydanoz
Karabiber, kimyon, tarçın ve tuz
Kıyma ve soğanı kavurup diğer malzemeleri de ilave ederek kıymalı iç harcı hazırlayın ve soğuması için bekleyin. Bu malzemelerin miktarları sizin isteğinize göre değişebilir... Cevizi ve maydanozu daha bol olabilir... Ya da başka baharatlar da ilave edebilirsiniz...
Bulgurlu dış kısım için
2 su bardağı ince bulgur (1.5 su bardağı sıcak su ile ıslatın )
6 tane haşlanmış ve rendelenmiş patates
2 tane rendelenmiş soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, kimyon ve karabiber
Ve 1 çay bardağı su
Üstü için
½ çay bardağı sıvı yağ

Bulgurlu kısım için 1 çay bardağı su hariç malzemeleri karıştırın ve iyice karışına kadar yoğurun. Yoğururken de 1 çay bardağı suyu azar azar dökerek kıvam almasını sağlayın.
Elde ettiğiniz bulgurlu hamuru ikiye bölün ve ilk yarısını tepsinin tabanına yayın. Üstüne kıymalı harcı eşit bir şekilde dağıtın. Hamurun diğer yarısını da ufak parçalar halinde düzleyerek üst kısma yerleştirin. Bu işlem biraz zor olabilir ama ufak parçalar halinde yerleştirip elinizi suda ıslayarak düzlediğiniz zaman problem olmuyor. Hamurun üst kısmını da düzledikten sonra dilimleyin ve üstünü sıvı yağ ile yağlayın. 200 dereceye ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirin.
Bu miktarlar orta boy kare bir fırın tepsisine göre tam geliyor. Daha büyük tepsiler için miktarları fazlalaştırabilirsiniz...
Eğer üst kısmı kuru olursa fırından çıkardıktan sonra çok az miktarda sadece nemlendirecek kadar su ile ıslatın ve içli köftenin ılımasını bekleyin. Çok sıcakken çıkarmak isterseniz kırılabilir...




AFİYET OLSUN



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa