17 Haziran 2015

TEPSİDE İÇLİ KÖFTE




Çok lezzetlidir...keyifle yenir...bir daha yenir...hele ki usta biri yapmışsa tadına doyum olmaz içli köftenin...

Ve bir o kadar da zahmetlidir yapılışı...şimdiye kadar cesaret edemedim yapmaya ama bu denemeyeceğim anlamına gelmiyor...sırada bekliyor şimdilik...

Çünkü içli köftenin tepside yapılmış hali hoşumuza gitti. Tabii ki güzel bir içli köftenin yerini alamaz ama bu tarifle özlem giderebiliriz...az malzeme ve az bir zamanla hoş bir lezzet ortaya çıkıyor...

MALZEMELER

Kıymalı iç kısım için

300 g kıyma

1 tane ince kıyılmış soğan

½ su bardağı kıyılmış ceviz

Bir tutam maydanoz

Karabiber, kimyon, tarçın ve tuz

Kıyma ve soğanı kavurup diğer malzemeleri de ilave ederek kıymalı iç harcı hazırlayın ve soğuması için bekleyin. Bu malzemelerin miktarları sizin isteğinize göre değişebilir...cevizi ve maydanozu daha bol olabilir...ya da başka baharatlar da ilave edebilirsiniz...

Bulgurlu dış kısım için

2 su bardağı ince bulgur ( 1 çay bardağı sıcak su ile ıslatın )

6 tane haşlanmış ve rendelenmiş patates

2 tane rendelenmiş soğan

2 yemek kaşığı sıvıyağ

Tuz, kimyon ve karabiber

Ve 1 çay bardağı su

Üstü için

½ çay bardağı sıvı yağ


Bulgurlu kısım için 1 çay bardağı su hariç malzemeleri karıştırın ve iyice karışına kadar yoğurun. Yoğururken de 1 çay bardağı suyu azar azar dökerek kıvam almasını sağlayın.

Elde ettiğiniz bulgurlu hamuru ikiye bölün ve ilk yarısını tepsinin tabanına yayın. Üstüne kıymalı harcı eşit bir şekilde dağıtın. Hamurun diğer yarısını da ufak parçalar halinde düzleyerek üst kısma yerleştirin. Bu işlem biraz zor olabilir ama ufak parçalar halinde yerleştirip elinizi suda ıslayarak düzlediğiniz zaman problem olmuyor. Hamurun üst kısmını da düzledikten sonra dilimleyin ve üstünü sıvı yağ ile yağlayın. 200 dereceye ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirin.

Bu miktarlar orta boy kare bir fırın tepsisine göre tam geliyor. Daha büyük tepsiler için miktarları fazlalaştırabilirsiniz...

Eğer üst kısmı kuru olursa fırından çıkardıktan sonra çok az miktarda sadece nemlendirecek kadar su ile ıslatın ve içli köftenin soğumasını bekleyin. Soğumadan çıkarmak isterseniz bölünebilir.



AFİYET OLSUN



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...