26 Mayıs 2015

KAKAOLU CRUMBLE MUFFİN




Mutfağa girmek isteği orta okul yıllarımdan beri vardır bende…o zamanlar daha yeni yeni gazeteler pasta ve yemek tarifi ekleri verirlerdi…incecik olurdu bu ekler ve içinde de oldukca az tarif olurdu ama çok severdim, yapamasam da tekrar tekrar bakmak hoşuma giderdi.


Ve bilmediğim ya da bulamayacağım malzemeler olurdu listelerinde…çünkü yabancı dergilerin tariflerinden çevrilmeydi çoğu…


Sonra  mutfak ile ilgili kitaplar ve dergiler hızla çoğaldı ve şu an neredeyse bu tariflerin içinde yüzüyoruz …yeni tarifler, pratik bilgiler…çok da iyi oldu…yeni nesil bu açıdan çok şanslı.


O zamanlarda kimse evde yokken köfte ve tarhana çorbası denediğimi hatırlıyorum ama tarhana çorbasını pilava dönüştürdüğüm de aklımda…annem hatırlar mı bilmiyorum…bir de içinde bal olan bir tatlı tarifini denerken  açık olan camdan arıların mutfağa dolduğunu hatırlıyorum…


Sonra da bolca kek denemem olmuştur…


Tabii biriktirdiğim yemek tarifleri, dergiler de çoğaldı zamanla ve uzun bir zaman boyunca elimden düşüremediğim Leman Cılızoğlu Eryılmaz`ın Yemek Pişirme Teknikleri kitabı...


Bu duyguları bildiğim için kızlarımın da aynı şeyleri yapmaya çalışması hiç de yabancı gelmiyor...kendimin tekrarı gibi görüyorum onları...hemen bir şeyler yapmaya çalışmaları, ben yokken mutfaktağın  güzel kokması, nasıl yapılır diye araştırma yapılması ve onlardan bir şeyler öğrenmek hoşuma gidiyor...yapalım dediklerinde de tamam dememle mutlu oluyorlar.


Özellikle de bir tatil günüyse ve birlikte yapıyorsak ben de mutlu oluyorum...zaten onların yaptığı her şey beni mutlu ediyor ki...


Bu tarifte ben sadece malzeme hazırlama kısmında görev aldım...ufak kızım yaptı yani bu keki...

İçinde bulunan fındık tozu hoş bir lezzet veriyor ve kakao yerine çikolata tozu kullanabilirseniz daha yoğun bir lezzet yakalayabilirsiniz.




MALZEMELER


Kek için


2 tane yumurta


1 su bardağı şeker


1 su bardağından bir parmak eksik süt


1 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ


2 su bardağı un


1 paket kabartma tozu


1 paket vanilya


1 çay kaşığı karbonat


½ çay kaşığı tuz


2 yemek kaşığı kakao ( ya da çikolata tozu )


½ su bardağı damla çikolata


1 su bardağı fındık tozu



Crumble için


3 yemek kaşığı un


2 yemek kaşığı şeker


1,5 yemek kaşığı tereyağ



Un, şeker ve soğuk tereyağını kum gibi olana kadar elinizle ufalayarak crumble hamurunu hazırlayın ve dolaba kaldırın.


Kek için yumurta ve şekeri çırpın, süt ve sıvı yağı da ilave edin ve çırpın. Sonra damla çikolata hariç katı malzemelerin hepsini başka bir kapta karıştırın ve çırptığınız sıvı karışıma eleyerek ilave edin. Damla çikolatayı da ekleyin ve bir kaşık yardımı ile malzemeleri yavaş yavaş her yeri aynı görünümde olacak şekilde karıştırın.


Muffin kalıplarını yarısına kadar doldurun. Dolaptaki crumble hamurunu muffinlerin üstüne paylaştırın ve 180 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dk pişirin. Kontrol etmek için kürdan kullanabilirsiniz...





 AFİYET OLSUN



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...