13 Nisan 2015

ENGİNAR DOLMA





Özel bir lezzettir enginar benim için...severim...

Şekli, kat kat yaprakları, içindeki mor renkli tüyler ve ortadaki beyaz etli kısım...ayıklaması biraz zahmetlidir bu yüzden ama ayıklanmış olarak da satılır. Özellikle dondurulmuş ürün olarak satılmasına çok memnunum. Böylece ayıklamak sorun olmuyor ve kışın da yeme şansımız oluyor...

Ama bu tarif için bütün bir enginar gerekli. Ayıklaması zor geldiği için enginarın dolmasını yapmayı hep ertelenmiştim...

Yapılması gerekir...tadılması gerekir...

Önce derin bir kaba limonlu su hazırlayın. Ayıkladığınız enginarları bu limonlu suya batırmanız gerekli çünkü hemen kararıyorlar.

Enginarın sapını keserek ayıklamaya başlayabilirsiniz. Dış yapraklarının sert olanlarını ayıklayın ve uç kısmını enginar küt kalacak şekilde kesin. Sonra bir yemek kaşığı yardımı ile orta kısmından başlayarak yavaş yavaş iç yapraklarını çıkarın ve tüylü kısmı da kaşık yardımı ile temizleyin. Enginarları limon suyuna batırmayı unutmayın, buna rağmen kararıyorlar...

İç malzemesini hazırlamak kolay...aynı zeytinyağlı dolma içi hazırlar gibi...


Soğanları ince ince doğrayın, yıkadığınız pirinci ilave edin, dolmalık fıstık, kuş üzümü, doğranmış nane, dere otu, maydanoz, ufak doğranmış kırmızı biber, tuz, karabiber, en son olarak da üstüne bir miktar zeytinyağı gezdirin ve iyice karıştırın. Ben bu malzemelerle hazırladım ama siz istediğiniz başka malzemeleri de ilave edebilirsiniz.

Hazırladığınız pirinçli karışımı enginarın yapraklarının arasına aldığı kadar doldurmaya çalışın ve sonra da enginarın ortada kalan kısmına doldurun.

Bu şekilde hazırladığınız enginarları geniş bir tencereye dizin ve enginarların üstünü geçmeyecek şekilde su, çok az zeytinyağ ve bir tane limonun suyunu da ilave ettikten sonra tencerenin ağzını kapatın ve kaynadıktan sonra kısık ateşe alın. Enginarlar ve pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.


Piştikten sonra servis tabaklarına almak için soğumasını bekleyin...ve limon suyu ile servis yapın, biraz ekşilik güzel bir lezzet katıyor...

Ve sıra geldi yemeye...dış yapraklarını teker teker içindeki pirinçli kısımla birlikte koparın ve yaprağın en uç kısımında bulunan etli kısmını yiyerek yemeye başlayın ve yaprağın geri kalan kısmını atın...yaprak kısmı bitince kalan enginarı pirinçli karışımla yemeye devam edin...biraz uğraştıran bir yeme şekli var enginar dolmasının ama çok lezzetli, elleriniz biraz kirlenebilir...olsun...bence yemeye değer...



AFİYET OLSUN



2 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...