05 Aralık 2014

KARA ORMAN PASTASI





Kara Orman pastası olarak biliriz Fôret Noire pastasını ve anlam veremem ismine...bir sebebi var elbette ama güzel bir lezzetin daha sevimli bir ismi olmalı diye düşündüğüm için olsa gerek farklı bir ismi olmalı derim kendi kendime...daha bunun gibi vardır kafamı meşgul eden yemek isimleri, neden, nasıl diye düşündüğüm...



Geleneksel bir Alman pastası olduğunu ve  Almanya’nın Kara Orman bölgesinden ismini aldığını söylüyor bazı kaynaklar ... içinde vişne likörü ile ıslatılmış çikolatalı pandispanya, vişne , çikolata parçacıkları, krema bulunan güzel bir lezzet...



Hafif bir pasta olduğu için seviyorum...



Ben tarifin aslında olduğu gibi vişne likörü kullanmıyorum, onun yerine vişne suyu ya da vişne kompostosu kullanıyorum...



Kolay bir tarif diyebilirim fakat krema yapımı biraz uğraştırabilir. Kremaları çırparken yorulabilirsiniz ya da sabrınız tükenebilir. Ama sonuç güzel oluyor, biraz sabredin. Krema sertleştirici kullanmak isteğinize kalmış, kullanırsanız krema yapmak kolaylaşıyor...kremaları çırptığınız kabı içi buz dolu başka bir kabın içine oturtursanız eğer kremanız daha iyi oluyor.



MALZEMELER



4 tane yumurta



4 yemek kaşığı nişasta



1 su bardağı un



1 su bardağında 1 parmak eksik şeker



4 yemek kaşığı sıcak su


2 yemek kaşığı kakao



1 paket vanilya



1 paket kabartma tozu



Keki ıslatmak için;



1 su bardağı vişne suyu veya kompostosu...taneli olursa vişne tanelerini de aralara kullanabilirsiniz...


Krema için;



4 tane 250 ml lik krema



4 tane krema sertleştirici ( isterseniz )



4-5 yemek kaşığı pudra şekeri



1 paket vanilya



Üstünü süslemek için;



Çeşitli şekillerde çikolata parçaları



Ya da rendenin iri tarafı ile rendelenmiş çikolata parçalarını kullanabilirsiniz



Pudra şekeri



Kakao



Önce krema malzemelerini mikserle katı bir kıvama gelene kadar çırpın ve buzdolabına alıp kek pişene kadar bekletin.




Kek malzemelerini başta şeker ve yumurta olmak üzere mikserle hiç pürüz kalmayacak şekilde karıştırın ve yuvarlak bir kek kalıbına döküp 170 derecelik fırında normal kek gibi pişirin...ama kek kalıbını önce katı yağ ile yağlayıp ardından da az bir unla kaplamayı unutmayın. Böyle olunca kekiniz kalıptan çok daha kolay çıkar. Ya da kek kalıbınızı yağlı kağıt ile kaplayabilirsiniz...



Kek pişince soğumasını bekleyin ve sonra dikkatlice 3 eşit parçaya ayırın. Parçaların her birini vişne suyu ile hafif olarak ıslatın ve üstüne kremadan sürün. Vişne taneleri varsa ve seviyorsanız kremanın üstüne yerleştirin ve böylece hazırladığınız parçaları üstüste dizin. Kremanın kalanını pastanın her tarafına sürün ve sonra kremanın üstünü neredeyse beyazı görünmeyecek şekilde çikolata tanecikleri ile kaplayın. Sonra kakao serpin ve üstüne de biraz pudra şekeri...



Dolapta 1 gün bekletirseniz daha güzel oluyor...



Bizde vişne taneleri pek sevilmediği için ben kullanmıyorum.  Eğer siz isterseniz süslemede kullanabilirsiniz...

 




AFİYET OLSUN



2 yorum:

  1. Nefis olmuş,en kocamanından bir dilim rica etsemm:))

    YanıtlaSil
  2. En bi sevdiğim pasta, ellerinize sağlık, afiyetler olmuştur umarım.
    Sevgiler, iyi haftalar dilerim...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...