Ana içeriğe atla

KARA ORMAN PASTASI



Kara Orman pastası olarak biliriz Fôret Noire pastasını ve anlam veremem ismine... Bir sebebi var elbette ama güzel bir lezzetin daha sevimli bir ismi olmalı diye düşündüğüm için olsa gerek farklı bir ismi olmalı derim kendi kendime... Daha bunun gibi vardır kafamı meşgul eden yemek isimleri, neden, nasıl diye düşündüğüm...
Geleneksel bir Alman pastası olduğunu ve  Almanya’nın Kara Orman bölgesinden ismini aldığını söylüyor bazı kaynaklar... İçinde vişne likörü ile ıslatılmış çikolatalı pandispanya, vişne, çikolata parçacıkları, krema bulunan güzel bir lezzet...
Hafif bir pasta olduğu için seviyorum...
Ben tarifin aslında olduğu gibi vişne likörü kullanmıyorum, onun yerine vişne suyu ya da vişne kompostosu kullanıyorum...
Kolay bir tarif diyebilirim fakat krema yapımı biraz uğraştırabilir. Kremaları çırparken yorulabilirsiniz ya da sabrınız tükenebilir. Ama sonuç güzel oluyor, biraz sabredin. Krema sertleştirici kullanmak isteğinize kalmış, kullanırsanız krema yapmak kolaylaşıyor... Kremaları çırptığınız kabı içi buz dolu başka bir kabın içine oturtursanız eğer kremanız daha iyi oluyor.
MALZEMELER
4 tane yumurta
4 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı un
1 su bardağında 1 parmak eksik şeker
4 yemek kaşığı sıcak su
2 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Keki ıslatmak için;
1 su bardağı vişne suyu veya kompostosu... Taneli olursa vişne tanelerini de aralara kullanabilirsiniz...
Krema için; 
4 tane 250 ml lik krema
4 tane krema sertleştirici ( isterseniz )
4-5 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
Üstünü süslemek için;
Çeşitli şekillerde çikolata parçaları
Ya da rendenin iri tarafı ile rendelenmiş çikolata parçalarını kullanabilirsiniz
Pudra şekeri
Kakao
Önce krema malzemelerini mikserle katı bir kıvama gelene kadar çırpın ve buzdolabına alıp kek pişene kadar bekletin.

Kek malzemelerini başta şeker ve yumurta olmak üzere mikserle hiç pürüz kalmayacak şekilde karıştırın ve yuvarlak bir kek kalıbına döküp 170 derecelik fırında normal kek gibi pişirin... Ama kek kalıbını önce katı yağ ile yağlayıp ardından da az bir unla kaplamayı unutmayın. Böyle olunca kekiniz kalıptan çok daha kolay çıkar. Ya da kek kalıbınızı yağlı kağıt ile kaplayabilirsiniz...
Kek pişince soğumasını bekleyin ve sonra dikkatlice 3 eşit parçaya ayırın. Parçaların her birini vişne suyu ile hafif olarak ıslatın ve üstüne kremadan sürün. Vişne taneleri varsa ve seviyorsanız kremanın üstüne yerleştirin ve böylece hazırladığınız parçaları üst üste dizin. Kremanın kalanını pastanın her tarafına sürün ve sonra kremanın üstünü neredeyse beyazı görünmeyecek şekilde çikolata tanecikleri ile kaplayın. Sonra kakao serpin ve üstüne de biraz pudra şekeri...
Dolapta 1 gün bekletirseniz daha güzel oluyor...
Bizde vişne taneleri pek sevilmediği için ben kullanmıyorum.  Eğer siz isterseniz süslemede kullanabilirsiniz...

 




AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. Nefis olmuş,en kocamanından bir dilim rica etsemm:))

    YanıtlaSil
  2. En bi sevdiğim pasta, ellerinize sağlık, afiyetler olmuştur umarım.
    Sevgiler, iyi haftalar dilerim...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa