14 Ekim 2014

TARHANA






Sonucun başarılı olup olmayacağı konusunda biraz tedirgindim açık söylemek gerekirse...ne zamandır gönlümden geçiyordu ama sanırım cesaret edemiyordum...ve sonunda karar verdim başladım...biraz zaman ayırmak gerekiyor...hele bir de yazın o sıcak günlerini geride bırakırsanız benim gibi evin içinde biraz daha fazla uğraşıyorsunuz...


Sonunda endişelerimi bir kenara bırakıp başladım tarhana yapmaya, sonuçtan memnunum ve diyorum ki herkes yapabilir, korkmayın ve başlayın hemen...


MALZEMELER


5 tane domates


3 tane kuru soğan


2 tane kırmızı biber


2 tane yeşil biber


1 dal biberiye


½ demet maydanoz


½ demet nane


2 su bardağı haşlanmış nohut


2 su bardağı süzme yoğurt


Ve


10 su bardağı un




İlk önce domatesleri soyun, dörde bölün. Soğanları da soyun ve dörde bölün. Biberlerin çekirdeklerini ayıklayın. Biberiye, maydanoz ve naneyi de yıkayın ve bunları hepsini bir tencereye koyarak üstlerini çok az geçecek kadar su ilave edin. Soğanlar ve biberler yumuşayıncaya kadar haşlayın. Ocaktan alın, suyunu süzün, blendırdan geçirin. Haşlanmış nohutunu da blendırdan geçirin. Ve bunları genişce bir kabın içine boşaltın. Üstüne yoğurdunuzu da ilave edin ve karıştırın. Sonra unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurun. Çok sert olmayan, biraz yumuşak bir hamur kıvamına gelene kadar un ilave edip yoğurun. Yaklaşık 10 su bardağı un kullandım ben.


Elde ettiğiniz tarhana hamurunun üstünü bir bezle örtün ve ılık bir yerde mayalanması ve ekşimesi için bekletin. Benim için bu bekletme süresi 3 gün oldu...hamur kabardı ve ekşidi.


Bu aşamadan sonra hamuru ufak parçalara ayırın ve kurumalarını bekleyin. Üst yüzeyleri kuruduktan sonra çevirin. Bu işlem için de 4 gün bekledim.


Bekleme aşamalarında canınız sıkılabilir...dedim ya koca yaz mevsimini geçirip de sonbaharda yapmaya karar verince böyle oluyor...yaz sıcaklarında daha çabuk olur...hele bir de kurutmak için serebileceğiniz bahçeniz varsa daha kolay...



Ve kuruyan tarhanalarınızı blendırdan geçirip cam kavanozlara ya da bez torbalara alabilirsiniz artık...


Yapımı zor değil...ve şimdi bu yaptığım tarhanalar bitince hatta daha bitmeden biraz daha yapabilirim diye düşünüyorum...bu sefer kuru fasulye ve mercimek ilave etmek niyetindeyim...




AFİYET OLSUN 




4 yorum:

  1. ELLERİNE SAĞLIK CANIM,AFİYETLE YİYİN...

    YanıtlaSil
  2. afiyetle ye canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Umarim bende bir gun yapabilirim.Afiyetlen yiyin..elinize saglik..

    YanıtlaSil
  4. Biraz oyalayıcı ama değer bence. Nefis lezzetli ve besleyici olduğu için herkes bol bol pişirmeli. Çok güzel olmuş sizinki de. Biz daha farklı yapıyoruz tarhanayı. Ben de niyetliyim bir gün yapmaya ama cesaret edemiyorum henüz. Yaza artık.
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...