Ana içeriğe atla

TARHANA ÇORBASI VE TATLI BİR SONBAHAR...



Öğle vaktine doğru üzerimizdekileri çıkartan bir güneş olduğuna bakmayın, sabahın ıslak ayazı ve akşamın tatlı serinliğiyle devam ediyor sonbahar... Hafif hafif tatlı üşümeler, belki yaz boyunca bir kenarda duran ama şimdilerde ayaklarımıza giymeye çalıştığımız biraz kalınca çoraplar ya da elimizin altında dursun diye daha bir yakınımıza çıkardığımız hafif battaniyelerle geçen sonbaharın tatlı günlerindeyiz...

İşte tam da bu günlerin akşamlarında sıcacık çorbalar içerek içimizi ısıtmak uzun geçen yaz günlerinden sonra özlenmiş gibi...
Tarhana çorbası sofralarımıza sıklıkla eşlik eder... Kendim de yaptım ya artık tarhanayı...
Sanırım daha bir zevkle yiyeceğiz bu kış... 
Tarhana çorbası denir ama o kadar çok çeşidi vardır ve farklı farklı pişirilir ki... Hepsi ayrı lezzetli...
Sadece az bir yağ ve salça ile suyun içine atarak pişirebileceğiniz gibi farklı lezzetler ilave etmek de daha bir lezzetli yapar...
MALZEMELER
2 yemek kaşığı sıvı yağ 
1 tane rendelenmiş soğan
2 tane rendelenmiş domates
2 diş rendelenmiş sarımsak
1 tane ince doğranmış yeşil biber
1 yemek kaşığı biber salçası
4 su bardağı su
3 yemek kaşığı tarhana
Yeteri kadar tuz
Yağ, soğan, domates, sarımsak, biber ve salçayı birlikte hafifce kavurduktan sonra suyunu ilave edin ve sürekli karıştırarak tarhanayı da katın. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın, tuzunu da atıp tarhanalar pişene kadar pişirin.
Ve eğer evinizin bir camından yaprakları sararan bir ağaç manzaranız varsa çorbanızı bu manzara eşliğinde kaşıklayın...

Çünkü etrafımızın farkına varmak için bazen başımızı kaldırıp şöyle bir bakmak aklımıza gelmiyor ve kaçırıyoruz bir çok zamanın görüntüsünü... Mesela sonbaharı... Yaprakların sararmasını, bazılarının kızarmasını bazılarının da sararanlara inat bütün kış boyu yemyeşil kalmasını...
Sonbaharı hissetmek ve kaçırmadan bir kaç güzellikle göz göze gelmek fena olmuyor... Sonbahar güzel poz veriyor bizlere...





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa