Kandil günleri ve
helva kokusu... Nedense ikisi birlikte yer bulur benim gönlümde...
Güzel kavrulmuş
bir helva kokusunun bütün eve dağılması tatlı bir huzurdur böyle günlerde... Ve
paylaşabiliyorsak birileri ile daha bir mutlu olur gönüller...
MALZEMELER1,5 su bardağı irmik
½ su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı sıcak su
1 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
200 g peynir ( dil peyniri ya da mozarella )
Önce peynirinizi
ufak parçalar halinde doğrayın ve bir kenarda bekletin. Peynir tuzsuz bir
peynir olmalı.
Kavurmaya uygun
bir tencereye yağı ve irmiği alın ve orta ateşte karıştırarak kavurun. Mısır
irmiği ya da buğday irmiği farketmez, her ikisi de güzel oluyor. Kavurma
işlemini sabırla yapmanız gerekiyor. İrmiklerin rengi çok fazla koyu hale gelmezse
iyi olur. Renk değişimini anlamak için kavurmaya başlamadan önce çay kaşığının
ucuyla beyaz bir tabağın üstüne bir miktar irmik alarak ve bu işlemi ara ara tekrarlayarak
irmiklerin renk değişimine göre nasıl kavrulduğunu kolayca anlayabilirsiniz. Kavurma
işlemi bitince ocağın altını kapatın ve tencerenin ilk sıcaklığının geçmesini
bekleyin.
Bu arada sıcak suyun
içine şekeri ilave edin ve şekerin erimesi için karıştırın ve sütü de ilave
edin. Bu karışımı kavrulmuş irmiğin üstüne yavaş yavaş ilave edin ve kısık
ateşte karıştırıp tencerenin ağzını kapatın. Eğer tencerenin ilk sıcaklığını
geçirmeden sıvı karışımını eklerseniz sıçramalar yapıyor ve bu tehlikeli
olabiliyor. Yavaş yavaş helvanın sıvı karışımı çekerek pişmesini bekleyin.
Sonra ocağın
altını kapatın ve ufak parçalara doğradığınız peyniri helvaya ilave edin ve her
tarafına dağılacak şekilde karıştırıp kapağını kapatın. Yeme ılıklığına gelene
kadar bekletin ve istediğiniz şekilde servis yapın...
Bu kıymetli
gecede tüm dualarımızın kabul olması dileklerimle...
AFİYET OLSUN
Bizimle paylaşabilirsiniz şekerim! :)
YanıtlaSilHelva tarifi nefis afiyetler olsun..hepimizin dualari kabul olsun..sevgiler
YanıtlaSilallah kabul etsin afiyet olsun.
YanıtlaSilBen bütün tatlıları severim. Helvanın yeri ayrıdır bayılırım. Değişi bir tarif deneyeceğim. Ayrıca kandiliniz mubarek olsun.
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor fotoğraflar.İrmik helvasını çok severim.Paylaşabilmek ne güzel bir duygu değil mi?Allah kabul etsin.
YanıtlaSilellerine sağlık nefis görünüyor,hayırlı kandiller...
YanıtlaSilGörüntü muhteşem mozerella peyniriyle lezzetini düşünemiyorum. İnanların kandili müberek olsun. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSil