Ana içeriğe atla

PEYNİRLİ İRMİK HELVASI ve REGAİB KANDİLİ




Kandil günleri ve helva kokusu... Nedense ikisi birlikte yer bulur benim gönlümde...
Güzel kavrulmuş bir helva kokusunun bütün eve dağılması tatlı bir huzurdur böyle günlerde... Ve paylaşabiliyorsak birileri ile daha bir mutlu olur gönüller...
MALZEMELER
1,5 su bardağı irmik
½ su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı sıcak su
1 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
200 g peynir ( dil peyniri ya da mozarella )
Önce peynirinizi ufak parçalar halinde doğrayın ve bir kenarda bekletin. Peynir tuzsuz bir peynir olmalı.
Kavurmaya uygun bir tencereye yağı ve irmiği alın ve orta ateşte karıştırarak kavurun. Mısır irmiği ya da buğday irmiği farketmez, her ikisi de güzel oluyor. Kavurma işlemini sabırla yapmanız gerekiyor. İrmiklerin rengi çok fazla koyu hale gelmezse iyi olur. Renk değişimini anlamak için kavurmaya başlamadan önce çay kaşığının ucuyla beyaz bir tabağın üstüne bir miktar irmik alarak ve bu işlemi ara ara tekrarlayarak irmiklerin renk değişimine göre nasıl kavrulduğunu kolayca anlayabilirsiniz. Kavurma işlemi bitince ocağın altını kapatın ve tencerenin ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin.
Bu arada sıcak suyun içine şekeri ilave edin ve şekerin erimesi için karıştırın ve sütü de ilave edin. Bu karışımı kavrulmuş irmiğin üstüne yavaş yavaş ilave edin ve kısık ateşte karıştırıp tencerenin ağzını kapatın. Eğer tencerenin ilk sıcaklığını geçirmeden sıvı karışımını eklerseniz sıçramalar yapıyor ve bu tehlikeli olabiliyor. Yavaş yavaş helvanın sıvı karışımı çekerek pişmesini bekleyin.

Sonra ocağın altını kapatın ve ufak parçalara doğradığınız peyniri helvaya ilave edin ve her tarafına dağılacak şekilde karıştırıp kapağını kapatın. Yeme ılıklığına gelene kadar bekletin ve istediğiniz şekilde servis yapın...
Bu kıymetli gecede tüm dualarımızın kabul olması dileklerimle...




AFİYET OLSUN 



Yorumlar

  1. Bizimle paylaşabilirsiniz şekerim! :)

    YanıtlaSil
  2. Helva tarifi nefis afiyetler olsun..hepimizin dualari kabul olsun..sevgiler

    YanıtlaSil
  3. allah kabul etsin afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  4. Ben bütün tatlıları severim. Helvanın yeri ayrıdır bayılırım. Değişi bir tarif deneyeceğim. Ayrıca kandiliniz mubarek olsun.

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel görünüyor fotoğraflar.İrmik helvasını çok severim.Paylaşabilmek ne güzel bir duygu değil mi?Allah kabul etsin.

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık nefis görünüyor,hayırlı kandiller...

    YanıtlaSil
  7. Görüntü muhteşem mozerella peyniriyle lezzetini düşünemiyorum. İnanların kandili müberek olsun. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa