01 Mayıs 2014

PEYNİRLİ İRMİK HELVASI ve REGAİB KANDİLİ





Kandil günleri ve helva kokusu...nedense ikisi birlikte yer bulur benim gönlümde...

Güzel kavrulmuş bir helva kokusunun bütün eve dağılması tatlı bir huzurdur böyle günlerde...ve paylaşabiliyorsak birileri ile daha bir mutlu olur gönüller...

MALZEMELER

1,5 su bardağı irmik

½ su bardağı sıvıyağ

1 su bardağı sıcak su

1 su bardağı süt

1 su bardağı şeker

200 g peynir ( dil peyniri ya da mozarella )

Önce peynirinizi ufak parçalar halinde doğrayın ve bir kenarda bekletin. Peynir tuzsuz bir peynir olmalı.

Kavurmaya uygun bir tencereye yağı ve irmiği alın ve orta ateşte karıştırarak kavurun. Mısır irmiği ya da buğday irmiği farketmez, her ikisi de güzel oluyor. Kavurma işlemini sabırla yapmanız gerekiyor. İrmiklerin rengi çok fazla koyu hale gelmesse iyi olur. Renk değişimini anlamak için kavurmaya başlamadan önce çay kaşığının ucuyla beyaz bir tabağın üstüne bir miktar irmik alarak ve bu işlemi ara ara tekrarlayarak irmiklerin renk değişimine göre nasıl kavrulduğunu kolayca anlayabilirsiniz. Kavurma işlemi bitince ocağın altını kapatın ve tencerenin ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin.

Bu arada sıcak suyun içine şekeri ilave edin ve şekerin erimesi için karıştırın ve sütü de ilave edin. Bu karışımı kavrulmuş irmiğin üstüne yavaş yavaş ilave edin ve kısık ateşte karıştırıp tencerenin ağzını kapatın. Eğer tencerenin ilk sıcaklığını geçirmeden sıvı karışımını eklerseniz sıçramalar yapıyor ve bu tehlikeli olabiliyor. Yavaş yavaş helvanın sıvı karışımı çekerek pişmesini bekleyin.


Sonra ocağın altını kapatın ve ufak parçalara doğradığınız peyniri helvaya ilave edin ve her tarafına dağılacak şekilde karıştırıp kapağını kapatın. Yeme ılıklığına gelene kadar bekletin ve istediğiniz şekilde servis yapın...

Bu kıymetli gecede tüm dualarımızın kabul olması dileklerimle...



AFİYET OLSUN 



8 yorum:

  1. Bizimle paylaşabilirsiniz şekerim! :)

    YanıtlaSil
  2. Helva tarifi nefis afiyetler olsun..hepimizin dualari kabul olsun..sevgiler

    YanıtlaSil
  3. allah kabul etsin afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  4. Ben bütün tatlıları severim. Helvanın yeri ayrıdır bayılırım. Değişi bir tarif deneyeceğim. Ayrıca kandiliniz mubarek olsun.

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel görünüyor fotoğraflar.İrmik helvasını çok severim.Paylaşabilmek ne güzel bir duygu değil mi?Allah kabul etsin.

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık nefis görünüyor,hayırlı kandiller...

    YanıtlaSil
  7. Görüntü muhteşem mozerella peyniriyle lezzetini düşünemiyorum. İnanların kandili müberek olsun. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...