16 Şubat 2014

UNSUZ KEK





Aman olur mu demeyin...ben demiştim...denedikten sonra gayet de hoş bir kek olduğunu gördüm ve dediğime pişman oldum. İlk tepkiler de olumlu gelince bu tarifi çok sevdim...


Un kullanmak istemeyenler, gluten alerjisi olanlar, daha hafif kek yemek isteyenler için güzel bir tarif...


Çikolata sevenler için de...



Ama yumurta sevmeyenler ya da yumurta alerjisi olanlar için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim üzgünüm...çünkü içindeki yumurta miktarı biraz fazla...


MALZEMELER


6 tane yumurta akı


¼ su bardağı şeker


6 tane yumurta sarısı


170 g bitter çikolata ( erimiş )


2 yemek kaşığı mısır nişastası


1 yemek kaşığı sıvı yağ


Önce çikolatayı eriterek başlayabilirsiniz keki yapmaya. Benmari usulü eritebilirsiniz; içi su dolu bir kabın içine koyacağınız başka bir kabın içine çikolatayı parçalara ayırıp koyun ve alttaki suyun ısınmasıyla yavaş yavaş karıştırarak eritin çikolatayı. Ya da küçük bir teflon tavada kısık ateşte karıştırarak da eritebilirsiniz ufak parçalara ayırdığınız çikolatayı. Bu da benim yöntemim ama kısık ateşte ve karıştırarak... Eriyen çikolatayı ılıması için bir kenara bırakın.


Çikolatanın ılımasını beklerken yumurta akları ile şekeri mikserle çırpın, beyaz ve katı bir hale gelene kadar yaklaşık 5 dakika çırpın. Bu işlemin başarılı olması için yumurtanın sarısı ile beyazını ayırırken dikkat edin ki sarısı beyazına hiç karışmasın.


Erittiğiniz çikolatanın içine mısır nişastasını, sıvı yağı ve yumurta sarılarını ilave edin ve iyice karıştırın. Elde ettiğiniz bu çikolatalı karışımı çırptığınız yumurta beyazı ve şeker karışımına ilave edin ve tahta bir kaşıkla aynı yönde yavaş yavaş karıştırarak iki karışımın birbirine iyice karışmasını sağlayın.



Bu anlatıma göre biraz uğraştırıcı gibi gelebilir ama emin olun çok kolay ve aslında çok da pratik...


22 cm’ lik kek kalıbının içine yağlı kağıt serin ve kek karışımını dökün. 165 dereceye ısınmış fırında 30 dk pişirin. Fırından çıkınca ılımasını bekleyin ve kalıptan çıkararak servis tabağına alın. İsterseniz pudra şekeri ve çeşitli meyvelerle süsleyerek servis yapabilirsiniz. 

Dondurma ile de güzel bir ikili olur sanırım...




AFİYET OLSUN



10 yorum:

  1. elinize sağlık ilk fırsatta deneyeceğim :) ben de bloguma beklerim www.ufakmutfakta.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyin mutlaka, çok teşekkür ederim...

      Sil
  2. Bende unsuz rulo pasta yapmıştım,çok güzel olmuştu..Unsuz pasta oluyor,hemde süper oluyor..ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sırada pastası var :)) eminim hafif olur o da...çok teşekkürler...

      Sil
  3. Yağı az olduğu için daha bir sevdim,denemeli.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esas tarifte hem tereyağ vardı hem de miktarı daha fazla idi, ben azalttım ve fena da olmadı :)) denemelisiniz...çok teşekkürler...

      Sil
  4. Enfes görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. Bu tarife bayıldımmm... Sanırım yarın hemen deneyeceğim. Sonucu bildiririm :)
    Çok teşekkür ederim canım.
    Sevgiler gönderiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay gelsin :))
      Bekliyorum, şimdiden afiyet olsun...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...