Ana içeriğe atla

PORTAKALLI, CEVİZLİ KEK



Bir ağırlık var ki üstümde atamadım ne zamandır. Nedenini bulamadım...
Sabahları çok zor kalkıyorum, gözlerim açılmıyor, kahvaltıyı yarı uyur halde hazırlıyorum sanırım...
Gün erken başlar bizim evde, sizlerde de öyledir, okula gidenler olunca mecbur... 06:30 ya da 06:45 kalkış saatim. Saat çalmadan kalkarım ama dedim ya bu aralar böyle... Sanırım havaların da etkisi var... Güne karanlıkta başlamak belki de böyle etkiliyor. Bahar gelsin istiyorum...
Ya da farkında değilim belki suçu havalara atıyorum ama 45`i de geride bıraktığım bir döneme girmek böyle etkiliyor sanırım...
Her şeyi yapmak için can atan, koşuşturan ben daha çok oturmak, daha çok sessizliği dinlemek istiyorum... Bir yandan da hadi durma diye kendi kendimi zorluyorum... Sanırım bu aralar gene bir geçiş dönemindeyim... Nedenini bulamadım dedim ama biliyorum galiba...
35 yaş yolun yarısı derler ya, o zaman da aynı şeyleri hissetmiştim... Fark eden bir şeyler vardı yaşantımda, alışkanlılarımda... Ama o zaman değil, sonrasında düşündükce ya da okudukca anlamıştım, yolun yarısı... Doğruymuş... Yaşarken fark etmiyorum çünkü kendimi hep 25 yaşında hissediyorum... Yaşımın farkında olmuyorum çoğu zaman. Bu normal bir olay mı, sizler de böyle duygular içinde misiniz bilmiyorum, ben böyle hissettiğim için vücudumu ve ruhumu dengeleyemiyorum sanırım...
Mucize bir makina vücudumuz bizi ayakta tutan... Yeni dönemlere hazırlıyor kendini... Fark edersem yardımcı olabiliyorum kendi kendime...
Boş durmanın faydası olduğuna inanmıyorum bu konuda. Kendimi bir şeyler yapmaya zorluyorum, zorlamak denemez aslında, yaptıklarımı severek yapıyorum, güzel zaman geçirmeye çalışıyorum... Yürüyüş yapmak ve okumak iyi geliyor...
Bir de farklı tarifler bulmak, yapmak... Ya da bu kekde olduğu gibi kullandığımız normal bir kek tarifine bir kaç ekleme yaparak farklı bir lezzet ortaya çıkarmak... Yani monotonluktan kurtulmaya çalışmak ve tadına bakmadan önce biraz da resmini çekmek için uğraşmak... Bunlar da iyi geliyor bana...
MALZEMELER
4 tane yumurta
2 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı portakal suyu
1 paket kabartma tozu
1 tane portakalın kabuğunun rendesi
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
2 su bardağı un
3 yemek kaşığı kakao

Yumurta ve şekeri önce çırptıktan sonra kakao hariç diğer malzemeleri de ilave edin ve pürüzsüz bir kıvama gelene kadar çırpın.
Kek hamurundan 1 su bardağı ayırın ve kakaoyu ilave ederek iyice karışana kadar çırpın. Bu karışım biraz katı kıvamlı oluyor, bu nedenle damla damla su ilavesi ile kek hamuru kıvamına getirebilirsiniz.
Yağlamış ve unlamış olduğunuz kek kalıbına hazırladığınız kek hamurunun yarısını dökün, üstüne de hazırladığınız kakaolu karışımı dökün. Sonra da üstüne kek hamurunun kalan kısmını dökerek düzleyin. Böylece kakaolu karışım orta kısımda kalacak.
Eğer isterseniz kek hamurunun üstünü yarım cevizlerle süsleyebilirsiniz.
180 dereceye ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirin.
Mutlu ve sağlıklı günler dileklerimle...




AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. Ellerine saglik canim cayimin yanina alayim bir dilim sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Bayıldımm,kekler benim çay saatinde vazgeçilmezim..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Sanirim havalar etkiliyor..bahar gelsin bortu bocek acsin, gunes ciksin istiyoruz..evden cikmadan yasiyoruz bazen(ben deyim en azindan) belli bir yas sonrasi haliyle mekanizma yavasliyor farklilik olusuyor ama onemli olan 25 yasindymis gibi olabilmek:) Kek te cok guzel gozukuyor elinize saglik....

    YanıtlaSil
  4. Benide havalarda çok etkiler. Yaşında çok önemli faktörü var. Bana göre öyle yani. Ama sosyal olup bir şeylerle uğraşmak insanı genç tutabilir. Yapabildiğimiz kadar spor yapmak, çeşitli el işleriyle uğraşmak, mutfakta lezzeti yakalamak adına değişik yiyecekler hazırlamak, kitap okumak, sudoku bulmaca gibi şeyleri yaşamın arasına katmak her türlü iyi gelir. Haaa... birde dostlarla içilen çay, kahve çok daha iyi gelir. (yanında da potakallı cevizli kek olursa katmerli olur)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havalar de mi :))
      Dostlarla içilen çaylar, kahveler...hayatımızın kurtarıcıları :))

      Sil
  5. Sözettiğin duygular zaman zaman hepimizde oluyor aslında. Ben havalara bağlıyorum.
    İyi bir günle kötü bir gün arasındaki farkı bizim ruh halimiz belirlermiş. Bırak ruhumuz zaman zaman karanlıkta kalmak istiyorsa kalsın. Önemli olan arada sırada olması :)
    Sana bol ışıklı günler diliyorum arkadaşım. Bu arada portakallı kek rüya gibi görünüyor. Nasıl da mis gibi kokmuştur pişerken.
    Ellerine sağlık canım... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru...ruhumuzu aydınlık tutmaya çalışmak gerek...
      Çok çok teşekkürler...güzel günler dileklerimle...

      Sil
  6. HAFTASONU DENEYECEĞİM,
    LEZZETLİ VE PRATİK GÖRÜNÜYOR
    TEŞEKKÜRLERT TARİF İÇİN
    SEVGİLER

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa