Semizotu sadece
bir sebze değildir benim için...
Onu her elime
aldığımda sinema şeridi gibi kareler geçer gönlümün bir yerlerinden...
Semizotunun
Türkiye dışında başka yerlerde neredeyse yok denecek kadar az olduğunu
öğrenince o günleri daha da bir arar oldum...
Bu nedenle tatile
gelince kullanabildiğim kadar kullanıyorum semizotunu...
Lise zamanlarında
tatillerimiz genellikle Burhaniye-Ören'de geçerdi, şimdilerde de
gidiyoruz... Ve çok seviyorum Ören' i...
Dedim ya lise
zamanlarında daha fazla tarla vardı ve evler bu kadar fazla değildi. Şimdi otellerin
ve evlerin olduğu yerlerde domatesler, biberler, patlıcanlar olurdu... Ve
bunların arasında da kendiliğinden yetişen semizotları... Toplardık bolca...
Sonra da bol
limonlu salatası, zeytinyağlı yemeği...Bundan dolayı semizotlarını topladığımız o günleri özlüyorum tabii...
Ve bulunca da değerlendirmeye çalışıyorum memnuniyetle...
Bu semizotları da Fethiye pazarından... Taze taze, minik minik...
MALZEMELER
4 demet semizotu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tane büyük kuru soğan
3 tane büyük domates
2 tane yeşil biber
7-8 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
Soğanı ince ince
doğradıktan sonra zeytinyağında şöyle bir çevirin. Domatesleri, biberleri ve
sarımsakları ufak ufak doğrayın ve soğanlara ilave edin. Ayıklayıp yıkadığınız
ve doğradığınız semizotlarını da ilave edin. Semizotlarını çok fazla ufak
doğramayın, fazla parçalanmasın. Tuzunu da ilave ettikten sonra tencerenin
ağzını kapatın ve kısık ateşte pişirin. Su ilave etmenize gerek yok.
Semizotları pişerken kendi suyunu bırakıyor ve bu da pişmeleri için yeterli
oluyor.
Semizotunun
tadını değiştirmemek için daha fazla malzeme kullanmıyorum. İsterseniz siz
damak zevkinize göre ilaveler yapabilirsiniz...
Sade
yiyebilirsiniz, yoğurtla da... Her ikisi de güzel olur...
AFİYET OLSUN
Bak bir ortak noktamız daha belirdi. Sağlıklı yemek tercihleri gibi :)
YanıtlaSilBayılıyorum senin tariflerine. Aklımda olmayan ve uzun süredir yapmadığımı fark ettiğim sağlıklı yemekleri aklıma getiriyorsun.
Semizotunu her tür tüketenlerdeniz bizde...
Ellerine sağlık canım...
Sevgiler...
Muhteşem sebze semizotu..Her lezzeti ayrı güzel..Ne kadar şanslıyız ki,her sebzenin en tazesini bulabiliyoruz,memleketimizde..ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilen sevdiğim otlardan biridir,her halini de severek tüketirim.eline sağlık.hayırlı iftarlar....
YanıtlaSilBen de pek severim semizotunu, bizim oralarda pirpirim deriz :))
YanıtlaSilMemleketimin usulünde nohut da katarız, semizotu sever olarak bir bakmanı, denemeni tavsiye ederim, beğenirsin diye umuyorum..:) Pirpirim adı ile ;)
Semizotunu da çok severim.Yanına da yoğurt :)Mis gibi.Ellerine sağlık canım
YanıtlaSil