Ana içeriğe atla

RAMAZAN VE GÜLLAÇ



Bol bol duaların edildiği, gönlümüzün ve vücudumuzun dinlendirildiği mübarek bir aydayız.
Herkesin gönlüne göre kurduğu iftar sofralarında tatlı bir huzurla oruçlar çoktan açılmaya başlandı bile…
Dualarınızın kabul olduğu, gönlünüzce oruç  tutup, ibadet edebileceğiniz güzel günler dileklerimle…
Migren kelimesini ne söylemek ne de yazmak istemiyorum ama ne yazık ki böyle bir problemim var ve uzun bir süredir onunla uğraşmaktayım… Uzun süren ataklardan bir tanesini daha atlattım… Gözlerimi kapatmadan, başımı tutmadan durabildiğim için şükür diyorum bu günlerde… Anlatmakla olmaz, çeken bilir denir ya öyle işte… Bu nedenle Ramazan, oruç tutanlara özenerek geçer benim için…
Hiç boş duramayan ben, hiç bir şey yapamam böyle zamanlarda… Her şeyden elimi çekmek zorunda kalırım… Bunları anlatmak da hoşuma gitmez aslında…
Bu nedenle gec kaldım tabii bir şeyler yazmak için…
Türkiye' ye geldiğimi bile daha yeni yeni anlamaya başladım...
Sağlıklı olmak gibisi yok...
Ve şimdi hafif bir tatlı ile hayırlı bir Ramazan diliyorum herkese…
Güllaç ve Ramazan birbirini tamamlar bana göre, iftar sofralarında hafif bir tatlı güzel olur…
Yapımı da çok basit, güllaç paketlerinin üzerinde yazan tarifi uygularsanız eğer güzel bir tatlı yapmış olursunuz…
MALZEMELER
1 paket güllaç ( 10 adet güllaç yaprağı )
3 lt süt ( ben 2 lt kullandım )
3 su bardağı  şeker ( ben 2 su bardağı kullandım )
Süslemek için çilek ( ya da arzunuza göre farklı meyveler )
Şeker miktarını azaltarak kullandım ama siz tatlı seviyorsanız 3 bardak kullanabilirsiniz. Süt miktarını da azalttım. Bu oranlarda hafif bir tatlı oldu…
Süt ve şekeri bir taşım kaynatın ve sonra ılıması için bekleyin. Daha sonra her bir güllaç yaprağını sütle ıslatıp servis kabına yerleştirin. Güllaç yaprakları bitince de kalan şekerli süt karışımını güllaçların üstüne dökün. Çok fazla miktarda şekerli süt olacak ama endişelenmeyin, yavaş yavaş güllaç yaprakları bu şekerli sütü çekecek. 
İşte bu kadar basit bir tatlı…
En basit haliyle böyle… Siz isterseniz gül suyu ilave edebilirsiniz, üstüne ve ara katmanlarına ceviz ilave edebilirsiniz, nar taneleri ile süsleyebilirsiniz… Her şey yakışır…
Bir de bu sefer bardakta hazırladım bir kaç tane, denemek istedim, bardakta servis yapmak hoşuma gidiyor… bence oldu…
Dualarımızın kabul olduğu huzurlu ve sağlık dolu bir Ramazan dileklerimle, ağzınızın tadı hiç bozulmasın…


AFİYET OLSUN 


Yorumlar

  1. Hoşgeldiniz öncelikle ;) geçmiş olsun, hayatı çok olumsuz etkileyen bir rahatsızlık biliyorum. Ellerinize sağlık, güllaç muhteşem görünüyor kesinlikle ramazan ayının bir simgesi gibi. :)
    Hayırlı ramazanlar, iyi tatiller ve sağlıklı günler diliyorum... sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Hayırlı Ramazanlar sağlıklı günler olsun inşallah,çok geçmiş olsun .Nefis bir tarifle hoş geldiniz güllaç harika görünüyor ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Hayırlı ramazanlar..Ellerinize sağlık,güllaç ramazanın en lezzetli simgesi bence..]]

    YanıtlaSil
  4. Cnm çok güllaç çekti,akşama yapayım madem..

    YanıtlaSil
  5. güllüaç çok güzel görünüyor ellerine sağlık rahatsızlığın için çok üzüldüm çokçok geçmiş olsun sağlıklı günler diliyorum.

    YanıtlaSil
  6. öncelikle çok geçmiş olsun herşeyin başı sağlık bir yeriniz ağrıdımı insanın canı hiçbirşey istemiyor o yüzden sağlıklı günler diliyorum size..
    hemde hoşgeldiniz diyorum :)
    ramazan deyince aklıma ilk güllaç gelir ve çok severim ..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  7. hayırlı ramazanlar olsun. güllaç tam bir yaz tatlısı. ellerine sağlık.......

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık... Tabak da pek güzel... Bardakta yapmayı ben de deneyeceğim. Bayramda...

    YanıtlaSil
  9. Bloğunuzu beğenerek takip ediyorum.Blogda yeniyim.
    Sizi de benim bloğuma mutlaka beklerim.
    http://lezzettaneleri.blogspot.com/ Ellerinize sağlık:-)))))

    YanıtlaSil
  10. ramazanın gülü güllaç,bu sene henüz yapmadım,en kısa zamanda yapmalıyım.eline sağlık nefis görünüyor...

    YanıtlaSil
  11. Canım migrenin nasıl zor birşey olduğunu çok iyi biliyorum. Dün bütün gün yattım ben de. Bugün biraz daha iyi gibi olmakla beraber, kafam vücudumun üstünde zor duruyor :)
    Sana da çok geçmiş olsun canım...

    Bu arada güllaç muhteşem bir tatlı. Çok severim. Ellerine sağlık...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa