20 Mayıs 2013

UN KURABİYESİ






Tatlı, tuzlu karışık kurabiyeler ama pastane kurabiyesinden bahsediyorum. Şöyle içeri girince mis gibi vanilya, fırından yeni çıkmış kurabiye ve poğaça kokusu olan pastaneleri diyorum...


Çok hoşuma gider, değişik şekillerde, değişik tatlarda...çayın yanına güzel gider...


Bir de un kurabiyesi vardır ki pastanelerde satılan, en çok da bu lezzeti severim. Ağzınıza alınca dağılan bembeyaz un kurabiyeleri...en çok da bunlar yakışır çayın yanına. Mideme de dokunur aslında, sonrasında bir yanma olur hep ama olsun yine de yerim bir kaç tane...


Bu nedenle de hep bir un kurabiyesi tarifi arayışım vardır pastanedekilere benzeyen. Bir heves yaparım ama olmaz onlar gibi, var demek ki bir sırları...




Yaptığım bu un kurabiyesi fena olmadı ama yine yakalayamadım o lezzeti...


MALZEMELER


250 g tereyağ


1 çay bardağı pudra şekeri


1 paket vanilya


1 çay kaşığı kabartma tozu


3-3,5 su bardağı un


Ve


Üstüne dökmek için yeteri miktarda pudra şekeri


Un hariç bütün malzemeleri bir kaba koyun ve unu azar azar ilave ederek çok sert olmayan, şekil alabilen kıvamda bir hamur elde edin. Sonra yuvarlak şekil vererek yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin, 170 dereceye ısıtılmış fırında 20 dk pişirin. Renklerinin beyaz kalmasına dikkat edin.


Yuvarlak şekil vermek zorunda değilsiniz, farklı şekiller de olabilir...


İçine konulan yağ miktarı diğer kurabiyelerde olduğu gibi bunda da beni rahatsız eden bir durum ama yaklaşık 40 tane kurabiye çıktığını ve günde bir-iki tane yiyerek uzun sürede tükettiğimizi düşünürsek zararını biraz azaltmış oluruz...


Fırından çıkarıp soğuttuktan sonra üstüne pudra şekeri de dökerek hem lezzet vermiş olursunuz hem de güzel bir görünüm...




AFİYET OLSUN




24 yorum:

  1. bayılırım
    kurtarıcı bir kurabiyedir
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, gerçekten öyle...

      Sil
  2. Eskiden çok yapardık annemle ama çooook uzun zamandır yapmamıştım. Bir ara ben de deneyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka deneyin, şimdiden afiyet olsun...
      Çok teşekkürler...

      Sil
  3. Çok severim ,harika görünüyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. tereyağ olursa tamam güzel olur ama margarin sevmiyorum ben un kurabiyesin de sizde tereyağda yapmışsınız on numara olmuş eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  5. çok severim...
    har,ka görünüyor...
    ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  6. Cok severim ben onuuuu yaaaaaa!
    Bu arada, Efe, sekerparene bayilmis, tarifini blogunda goremedim....
    En kisa surede bekliyorum....
    Adinida soyle diyor. " sekerfaren"
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bundan sonraki tarif şekerpare olsun o zaman, seve seve...beğendiğinize çok sevindim, afiyet olsun Efe ye...

      Sil
  7. Pastanelerde o yağı eritip suyunu aldıklarını duymuştum birde onlar çok kötü yağlarla yapıyorlar ya ama lezzetli olyor işte:)Hani köftecilerde vita yağıyla kızartırlae ya,çok lezzetli olur ama inanılmazda zararlı:)O hesap:)
    Ay ne çok uzattım
    canım ellerine sağlık,eminim nefis olduklarına:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru, bu konu hakkında konuşulacak çok şey var...
      Çok teşekkür ederim...

      Sil
  8. ellerine saglik canim :-)
    afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  9. :))
    Yeryüzünde çözülemeyen sırlar listesin üst taraflarda yer alan önemli bir konu.
    Pastanedeki bazı şeyler neden evde yapılamaz... Bu konulardan biri...
    Diğeri de, kadınların davranışlarının ardında yatan sebepler...
    Henüz bunlar çözülemedi:))))
    Eminim evde yapılmış un kurabiyesi daha güzel olmuştur canım...
    ellerine sağlık...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar doğru söyledin sevgili Heyyfi :))
      Kadınların davranışları hakkında sana katılıyorum...
      Çok teşekkür ederim, mutluluklar...

      Sil
  10. Eline sağlık nefis olmuş:)sevgiler

    YanıtlaSil
  11. canım,sanayide sanayi için uygun margarin kullanılır (kuru pasta atöliyem vardı),ne yazık ki 5kg. paketlerde satılıyor ,şimdi yaptığım kuru pastalarım aynı olmuyor .Tuzlular için ustam -markası,tatlılar için biskin-margarin.Aslında yabancı bir blogda gördüm biskin margarini 250 gr.paketlerde ,bizim ülkede talep olmadığı için küçük yapmıyorlarmış -öyleydi cevapları .Napalım,tereyağı ile yetinmek zorunda kalmamız lazım .

    YanıtlaSil
  12. En iyisi tereyağ bence de, olduğu kadar...
    Bilgi için çok çok teşekkürler, mutlu günler diliyorum...

    YanıtlaSil
  13. Siteniz çok güzel bende saglikliyemekler.net isminde blog açtım kendi çapımda birşeyler paylaşıyorum. Takipçim olursanız sevinirim...

    YanıtlaSil
  14. Niye beyenmediniz? Çok güzel gözüküyorlar. En azından kendi yaptığınız şey sağlıklı ondan eminsiniz. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...