Uzun zaman önce
nasıl olur, yapsam, denesem derken bir hafta sonu ev halkı ile karar verdik ve
birlikte denedik, hoşumuza gitti sonra da ara ara yapar oldum, biz beğendik.
İlk başta
yadırganabiliyor, faklı bir kültürün ürünü sonuçta ama bazı farklılıkları
denemek de güzel oluyor bazen...
Fotoğraflar arşivde
bekliyordu ne zamandır, dün arkadaşlarla konuşunca nasıl oluyor, şöyle yaptık, pilavı
nasıl gibi cümlelerle, tamam dedim yazma vakti geldi :))
Soranlara bilgi olsun
diye, zor olmadığını anlatmak ve cesaretlendirmek için işte benim uyguladığım
tarif;
Aslında zor değil
ama uygun malzemelerin bir araya getirilmesi ve biraz da zaman ayrılması
gerekli...
Ben yaparken çiğ
balık kullanmadım, çiğ sebzelere karşı olan isteğim çiğ balık için oluşmadı
henüz, bu nedenle de çeşitli sebze ve meyveleri kullandım. Karidesi haşlanmış
olarak ve somonu da tavada yağsız olarak pişirdikten sonra kullandım. Oldu
da... Çiğ balık sevenler kullanabilir...
MALZEMELERSuşi pilavı için;
2 su bardağı pirinç
2 su bardağı su
½ çay bardağı pirinç sirkesi
1,5 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
Önce suşi pilavını yapmak
için 2 su bardağı pirinci yıkayıp 1 saat suda bekletiyorsunuz. Pirinç özel
olarak satılıyor ama baldo pirinci de kullanabilirsiniz. Sonra pirinçleri 2 su
bardağı su ile bir tencereye koyun ve kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 15
dk suyunu çekene kadar pişirin ve ocaktan alın.
Pirinç sirkesi,
toz şeker ve tuzu karıştırın ve bir sos hazırlayın. Bu sosa Tezu Sos
deniliyor.
Pilavınızı varsa
ahşap bir kaba yoksa da benim yaptığım gibi cam bir kaba alın ve hazırladığınız
Tezu Sosu üstüne dökerek ahşap bir kaşıkla soğuyana kadar ara ara karıştırın.
Suşi pilavınız hazır.
Ahşap kap tercih
etmelerinin sebebi pilavın fazla suyu olursa ahşap tarafından çekilmesi için...
Diğer malzemeler;Yosun yaprağı ( Nori )
Suşileri daha rahat sarmak için bir altlık
Ve iç malzemeleri;
Havuç, salatalık, avakado, mango... İsteyen farklı meyve ve sebzeler de deneyebilir...
Rendelenmiş havuç ve ince kıyılmış maruldan oluşan bir karışım...
İsteyenler çiğ balık kullanabilir; somon, yılan balığı, yengeç eti...
Ya da benim gibi haşlanmış karides ve pişirilmiş somon...
Yemeğe eşlik edecek soslar;
Soya sosu
Wasabi sos
Zencefil turşusu
Ve
Suşileri sararken ellerinizi ıslatacağınız bir kap su
Keskin bir bıçak
Önce yosun
yaprağını sarma işlemini yapacağınız yere koyun ve ellerinizi ıslatarak
hazırladığınız pilavdan alıp bu yaprağın üstüne ince bir tabaka halinde yayın.
Sonra kenara doğru istediğiniz iç malzemelerinden yerleştirin ve çok sıkı
olmayacak şekilde kendinize yakın olan kenardan alt sarma aparatı ile rulo
yapın ve aparat yardımı ile hafif hafif sıkarak yaprağın sonuna kadar rulo
yapın.
Sonra keskin
bıçağınız ile çok fazla kalın dilimler olmayacak şekilde kesin ve tabaklara
dizin...
Çok fazla çeşidi
var suşinin, bu sadece bir çeşidi...
Suşiyi yapmakla
kalmıyor tabii, yerken bazı sosları da yanında yemek gerekiyor. Soya sosu tamam
da ben en çok wasabi sosa bayılıyorum. Bayılıyorum derken tatlı olduğu için
değil, acı olduğı için... Ama eğlenceli bir acısı var, bir anlık sizi zorluyor, sonra sanki hiç yememişsiniz gibi. Eğlenceli... Ben wasabinin acısını terenin acısına
benzetiyorum, biraz daha yoğunu...
İşte böyle, zor
değil, deneyin, mutlaka başarılı olacaksınız, bir de yanında sohbet edecek
arkadaşlarınız oldu mu tamamdır...
AFİYET OLSUN
hiç yemedim ama görüntü süper, elinize sağlık
YanıtlaSilDenemelisiniz, tavsiye ederim...
SilÇok çok teşekkürler...
Nefis görünüyorlar,ama ben yemediğim için hiç yapmayada niyetlenmiyorum..ellerinize sağlık,bencede pişmiş balık..]]]
YanıtlaSilAlışamadım çiğ balıklara :))
SilÇok teşekkürler...
Mmmmm banada uzak lezzet eline saglik canim.
YanıtlaSilÇok teşekkürler...
SilBayılırım suşiye. Sık sık eşimle gideriz yada eve sipariş ederiz.
YanıtlaSilHiçbir yemeği bu kadar çok yapmak istemedim. Tarif verdiğini gördüğümde gözlerim yuvalarından fırladı.
Sürekli suşi yapma kursu bakınıyorum ama sadece suşi. Diğer yemekleri yapabilmek o kadar çok ilgimi çekmiyor.
Malzemeleri en kolay nerelerden bulabiliriz diyeceğim ama sen burada yaşamadığın için biraz zor bir soru olacak bu senin için:)
Çok teşekkür ederim. Birgün kolları sıvayıp deneyeceğim.
Suşi arkasından da kızarımış ananas oldu mu, düğün bayram:))
Sevgiler gönderiyorum...
:))
SilHemen denemelisin o zaman, yapımı da zevkli, kendi yaptığını yemek de...
Sanırım Real ve Migros gibi büyük marketlerde bulabileceğin malzemeler...
Kolay gelsin diyorum şimdiden...
Mutlu günler diliyorum...
Benim bir balık severin denemesi gereken bir lezzet bu,çiğ balıktan bende
YanıtlaSilyiyemem ama bu tam benlik görünüyor.
Ellerine sağlık canım:)
Denemekten zarar gelmez :))
SilSebzeli olarak da fena olmuyor...
Çok çok teşekkür ederim...