Ana içeriğe atla

CEVİZLİ KURABİYE



Cevizi sevmeyen var mıdır diyecek oldum, neden olmasın diye cevapladım kendi kendimi, tabii vardır sevmeyen. Her gün sofrasından eksik etmeyenler olduğu gibi arada sırada yiyen de vardır, daha tadını bile bilmeyen de vardır sevmediği için. Damak tadı sonuçta, herkes için ayrı. Zorlama da yapılmaz ki bu konuda... Sevmeyince sevilmiyor işte... Alerjisi olanlar da var  tabii...
Ama sevenler için hem güzel hem de sağlıklı bir besin maddesi.
Ayıklanmış olarak alırız ama kabuklu alıp, yenmeden önce kırıp,  hemen tüketmek en doğrusu diyor uzmanlar. Bence haklılar...
İşte bu yüzden arada sırada kabuklu alırım ve kabuklarından ayıklarken dönerim çocukluğuma...
Kağızman, Kars'ın bir ilçesi. Oradayız o zamanlarda, 80'lerin başı.. Yemyeşil bir yer, yazın bambaşka, kışın daha bir başka...
Kışın bembeyazdı her yer. Yaz olunca yeşile boyanırdı o beyaz olan yerler. Elmalar, kayısılar, dut ağaçları... Ve cevizler. Her yer meyve ağacı, şimdi nasıldır oralar bilmem. Sonbahar gelince de farklı bir güzelliğe bırakırdı kendini tüm doğa. Olgunlaşan meyveler şekil değiştirirdi, kimi gün kurusu olurdu, kimi pestil. Cevizler de toplanırdı ve en güzel olanı da bu cevizleri taze taze yiyebilmekti. Hele taze ekmek de varsa, ekmek arası  taze ceviz ya da kayısı ve dut pestillerinin arasında... Farklı bir lezzetti. 
Sonbaharda taze ceviz görürsem alırım ve ayıklayarak ısrarla yedirmeye çalışırım evdekilere geçmişte yakaladığım bu lezzeti... Ve çocukluğumdan bugüne kalan güzel anılarım için şükrederim.
İşte bir cevizli kurabiye nerelere götürür beni...
MALZEMELER
250 g tereyağ
½  çay bardağı sıvı yağ
2 tane yumurta ( 1 yumurtanın beyazı  üstü için )
3 çay bardağı  toz şeker
2 çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
4-5 su bardağı un
1 yumurtanın beyazını  ve 1 bardak cevizi bir kenara koyun.

Un hariç diğer malzemeleri bir kapta karıştırın ve unu yavaş yavaş ilave ederek çok sert olmayan bir hamur elde edin. Hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar koparıp yuvarlaklar haline getirin ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Üstlerine yumurta beyazı sürün ve cevizleri her kurabiyenin üzerine yerleştirin. 180 dereceye ısıtılmış fırında hafifce kızarana kadar pişirin.




AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. merhabalar,
    cevizli kurabiyeler nefis görünüyor. ellerinize sağlık...sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  2. Ceviz de her şeye çok yakışıyor tatlıya tuzluya salataya harika bir lezzet ,ellerine sağlık kurabiyeler nefis ,yanında da sıcacık çay afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. salatalar için de ideal, haklısınız...çok teşekkür ederim...

      Sil
  3. ceviz için söylenen en önemli söz beyine benzediği ve zeka açtığı ,o yüzden sevilen bir kuru yemiş olması lazım,ben masada hep tutarım ve hem keke hem kurabiyelere kullanırım ama sizin kurabiyeler çok nefis olmuş o cevizler boy gösterirçesine mükemmel eline sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet o yüzden de beyine faydalı olduğunu söylüyorlar, bir çok faydası var...cevizleri kurabiyelerin üstüne biraz iri taneli olarak koymayı seviyorum...çok teşekkür ederim...

      Sil
  4. Harika bir kurabiye çayımın yanına aldım :)
    Ellerine sağlık cnm.

    YanıtlaSil
  5. Mım nefis bir çay kurabiyesi olmuş,ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  6. cevizli kurabiye seni sende bizi aldın nerelere götürdün canım ellerine yüreğine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bazen gidiyorum öyle uzaklara...
      çok teşekkür ederim...

      Sil
  7. Ceviz kurabiyeye en çok yakışıyor.
    Kurabiyelerin neffiss gözüküyor:)
    Ben de düşünürüm bunu zaman zaman,ceviz sevmeyen var mıdır?
    kurabiye,kek,tatlı tamam da,bir de salatalara ceviz koymaya sardım ben:)
    Cevizsiz eksik gibi geliyor hep,cevizle tamamlanıyor sanki.
    Ceviz aşkımı depreştirdin,koşup bir avuç yemeli:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. herşeye uyum sağlıyor, lezzet veriyor...
      ben de eksik etmem...
      çok teşekkür ederim...

      Sil
  8. Canım cevize bayılırım kurabiyelerin nefis görünüyor ellerine sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Kurabiyeler nefis olmuş ellerinize sağlık sevgiler :)

    YanıtlaSil
  10. Oğlum hiç sevmez cevizi böyle kurabiyelere filan karıştırdığımda kızar hep bana,kurabiyeye yazık etmişsin der:)
    Damak tadı işte herkezte farklı..
    Canım ellerine sağlık.

    ldım birtane:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevmeyince olmuyor işte...
      afiyet olsun...
      çok teşekkür ederim...

      Sil
  11. Tatlıya, tuzluya hatta salataya bile yakışıyor, hem sağlıklı hem kalorili.Ama olsun,kattığı lezzet apayrı. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet kalorisi fazla, haklısınız, dikkatli yemek lazım :))
      çok teşekkür ederim...

      Sil
  12. Ne güzel bir kurabiye bu. O üzerindeki kızarmış cevizleri yemeyi o kadar çok severim ki..

    Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de, cevizler kızarınca daha bir lezzetleniyor :))
      çok teşekkür ederim...

      Sil
  13. Bazen bizi çocukluğumuza götüren şeyler, o kadar güzel anıları da beraberinde getiriyorlar ki, öylece dalıp gidiyoruz...
    Cevizi çok severim, özellikle kahvaltıda.
    Ama böyle bir kurabiyeye de hayır diyemem:)
    Ellerine sağlık...
    Sevgiler canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de kahvaltı da peynirle birlikte yemeyi severim...
      gönderiyorum kurabiyelerden çayının yanına :))
      çok teşekkür ederim...

      Sil
  14. hayat gerçekten mutfakta güzel canım,ellerine sağılık.

    YanıtlaSil
  15. ellerinize saglık.harika olmuş.sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Merhaba,
    Cevizli kurabiyeye bayılırım, ellerinize sağlık, çok şık olmuşlar :)))
    Bana da beklerim,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. cevize mutfağımda her zaman yer vardır, bayılırım.Üstelik çocukluğumda ceviz toplayıp, onların yeşil sert kabuklarının içinden çıkarılışlarını izlemişliğimde olduğundan , taze cevizin o sütlü tadı hala damağımdadır. Kurabiyeler çok güzel görünüyor, elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sütlü sütlü ne güzel yenir, bir de cevizi ayıklarken elleri kına gibi boyaması var tabii :))
      çok teşekkür ederim...

      Sil
  18. Merhaba, bloğunuzu çok beğendim. Cevizli kurabiye de çok güzel. Ufak bir düzeltme yapmanız gerekecek, kurabiyenin üzerine yumurta beyazı sürülecek tahminimce. Sizinle takipleşmek isterim.
    Görüşmek üzere, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim, ne kadar kontrol edip öyle yayınlasam da gözden kaçıyor bazı ayrıntılar, çok teşekkürler, hemen düzeltiyorum...
      Ben de takip etmek isterim sizi seve seve...

      Sil
  19. Bu şekildeki kurabiyelere bayılıyorummmm:))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa