Ana içeriğe atla

ISPANAKLI, KIYMALI AÇMA BÖREK



Arıyorum incecik açılmış yufkaları, yufkacıdan alınmış yumuşacık, bembeyaz yufkalar yoksa eğer börek yapmak gelmiyor içimden. Hele buralarda zaten bulmam imkansız. Paketlenmiş yufkalar var marketlerde satılan, kalın ve sert oluyorlar. Plastikmiş geliyor bana onlar ve alıp kullanmak istemiyorum.
Bu nedenle börek yapmak isteyince kendim açar oldum yavaş yavaş... Fena da olmuyor hani, bahaneyle öğrenmiş oldum, zor gelirdi bilmeden önce ama yaptıkca zor olmadığını anladım.
Açma böreklerin tadı da bir farklı oluyor, ağızda farklı bir lezzet bırakıyor...

Ve istek üzerine uzun zamandan beri ıspanakla birlikte kıymayı da kullanır oldum.
MALZEMELER
İç malzemesi için;
1 kg ıspanak
250 g kıyma
2 tane büyük kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağ
Tuz, karabiber
Zeytinyağını bir tencereye koyun ve soğanları ince ince doğrayarak yavaş yavaş kavurun, kıymasını da ilave edin ve onu da kavurun, sonra ıspanakları da ayıklayıp yıkadıktan sonra tencereye koyun, tuz ve karabiberi de ilave ettikten sonra kısık ateşte yavaş yavaş kavurun. Çok fazla pişirmenize gerek yok. Tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Hamur için;
2 tane yumurta ( 1 yumurtanın sarısı böreklerin üstüne sürmek için )
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı süt

1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
3,5 su bardağı un
Ve
Açılan yufkaların üstüne sürmek için 50 g erimiş tereyağ
Hamur için gerekli malzemeler ile yumuşak bir hamur hazırlayın. Unu yavaş yavaş ilave ederseniz hamurun kıvamını daha rahat ayarlayabilirsiniz. Elde ettiğiniz hamurun üstünü örterek 15-20 dk dinlendirin. Sonra hamuru  12 tane bezeye ayırın ve her bir bezeyi açabildiğiniz kadar oklava ile yufka halinde açın, açarken yapışmaması için yufkanızın üstüne un serpebilirsiniz.

Açtığınız hamuru ortadan ikiye kesin ve üstünü erimiş tereyağı ile yağlayın,hazırlamış olduğunuz ıspanaklı, kıymalı iç malzemesini yeterli miktarda yufkanın üstüne yayın ve bilinen gül böreği şeklinde sarın. Yufkalar bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.
Bütün yufkalar bittikten sonra hazırlamış olduğunuz böreklerin üstüne yumurta sarısı sürün ve 180 dereceye ısıtılmış olan fırında kızarana kadar pişirin.
Böreğinizi böylece sade olarak servis yapabileceğiniz gibi üzerine sarımsaklı yoğurt ve salça ile süsleyerek de servis yapabilirsiniz. Her ikisi de lezzetli oluyor...



AFİYET OLSUN




Yorumlar

  1. Yufka bulamama sorunu bizde de var. Turkiyede yasanlari bu konuda kiskaniyorum dogrusu. Sipsak borek yapabiliyorlar. Seninkilerde harika gorunuyor. Ugrasdigina degmisler. Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen ben de...yapmaya çalışıyorum işte, ustalar kadar olmuyor ama idare ediyor, çok teşekkür ederim...

      Sil
  2. bir de burada güzel ,kadife gibi yufka bulmak da problem,ama büyük kızım (havamı atayım ,maşallah diyeyim)bulamıyormuş,bir gün patates böreği canı çekmiş,evde yaptığı yoktu,güvenecek birisi olmadan yapmış hamuru ,merdane ile açmış hem de ,maşallah,yavaş,yavaş öğreniyorlar bilmeyenler.Canım,sana da maşallah diyeyim ,her şeyin ilki vardır ,güzel de açmışın yufkayı,eminim çok lezzetli olmuştur,ellerine sağılık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kızının ellerine sağlık...yavaş yavaş oluyor işte...çok teşekkür ederim...

      Sil
  3. Ellerine sağlık ,sosyete mantısı olmuş tabi hazır yufka ile yapıyorum ben ,sizin ki el açması harika...Afiyet olsun.Yurt dışında yufka bulmak problem ama siz maşallah çözmüşsünüz ,ben anneme
    giderken yufkacıdan yurtdışına götüreceğim diye tek tek arasına yağlıkağıt koyup hazırlatıyoum
    gidince hemen buzluğa koyuyoruz ,bir süre idare ediyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet sarımsaklı yoğurtla sosyete mantısı gibi oluyor...
      çok teşekkürler...

      Sil
  4. Ispanaklı böreği tek geçerim helede el açması olursa vallahi tebrik ederim canım harika olmuş ellerine sağlık. Hayırlı Cuma'lar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok çok teşekkür ederim, sana da mutlu ve sağlıklı günler diliyorum...

      Sil
  5. El açması hamurla ayrı bir lezzetli olmuştur. Ellerin dert görmesin, pek de iştah açıcı görünüyorlar.

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık benden güzel yapmışsın afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. senden güzel yapabilmem için daha çokkkk uğraşmam lazım :))

      Sil
  7. Şifa olsun kuzum eline sağlık nefis olmuş:)

    YanıtlaSil
  8. ellerine sağlık
    çok severim çokkk

    YanıtlaSil
  9. Biraz sonra çay demlemek üzere mutfağa gideceğim ve bu börekleri görünce de aklım çelinmedi değil ama, benim için çok zor işler bunlar. Bayılıyorum sizler böyle anlattıkça ama yapabileceğimi sanmıyorum:)
    Şimdi çayımın yanında nasıl da güzel olurdu:)
    Aldım bir tane kaçtım:))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hadi al çayını gel, bekliyorum :))

      Mutlu ve sağlıklı günler diliyorum...

      Sil
  10. Çok iyi yapmışsın canım el açmasının yerini bir şey tutmaz bazen o plastik yufkalara denk geliyoruz ama bizde daha çok el açması bulabiliyoruz Allah'tan ama açmanın yeri başka ıspanağı bende börekte seviyorum eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bulabiliyorken yufkaları değerlendirin derim ben :))
      çok çok teşekkür ederim...

      Sil
  11. bu açma böreklerin tadına doyum olmuyor :) o kadar severim ki yapana kadar yorar belki ama o tat bambaşka... Ellerine sağlık leziz görünüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında yorucu olmuyor, biraz zaman ayırmak lazım...
      çok teşekkür ederim...

      Sil
  12. Görüntüler nefis hele bir de açma yufkayla. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Sen anlatınca kolay oluyor ....ama zor bence....
    Elllerine sağlık , sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten kolay aslında, mantı yapan bunu da yapar bence :))
      çok çok teşekkür ederim...

      Sil
  14. Merhabalar :)
    Ben de geldim hemen. Ne güzel bir börek aynı sosyete mantısı gibi olmuş :))) Ellerine sağlık canım.
    Denemek lazım diyorum :)) bayıldım...
    Bana da beklerim :)
    İzmir'den sevgiler. . .

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa