Arıyorum incecik
açılmış yufkaları, yufkacıdan alınmış yumuşacık, bembeyaz yufkalar yoksa eğer
börek yapmak gelmiyor içimden. Hele buralarda zaten bulmam imkansız.
Paketlenmiş yufkalar var marketlerde satılan, kalın ve sert oluyorlar.
Plastikmiş geliyor bana onlar ve alıp kullanmak istemiyorum.
Bu nedenle börek
yapmak isteyince kendim açar oldum yavaş yavaş... Fena da olmuyor hani,
bahaneyle öğrenmiş oldum, zor gelirdi bilmeden önce ama yaptıkca zor olmadığını
anladım.
Açma böreklerin
tadı da bir farklı oluyor, ağızda farklı bir lezzet bırakıyor...
Ve istek üzerine uzun zamandan beri ıspanakla birlikte kıymayı da kullanır oldum.
MALZEMELER
İç malzemesi için;1 kg ıspanak
250 g kıyma
2 tane büyük kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağ
Tuz, karabiber
Zeytinyağını bir
tencereye koyun ve soğanları ince ince doğrayarak yavaş yavaş kavurun, kıymasını
da ilave edin ve onu da kavurun, sonra ıspanakları da ayıklayıp yıkadıktan sonra
tencereye koyun, tuz ve karabiberi de ilave ettikten sonra kısık ateşte
yavaş yavaş kavurun. Çok fazla pişirmenize gerek yok. Tencereyi ocaktan alın ve
soğumaya bırakın.
Hamur için;2 tane yumurta ( 1 yumurtanın sarısı böreklerin üstüne sürmek için )
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz3,5 su bardağı un
Ve
Açılan yufkaların üstüne sürmek için 50 g erimiş tereyağ
Hamur için
gerekli malzemeler ile yumuşak bir hamur hazırlayın. Unu yavaş yavaş ilave
ederseniz hamurun kıvamını daha rahat ayarlayabilirsiniz. Elde ettiğiniz
hamurun üstünü örterek 15-20 dk dinlendirin. Sonra hamuru 12 tane bezeye ayırın ve her bir bezeyi açabildiğiniz
kadar oklava ile yufka halinde açın, açarken yapışmaması için yufkanızın üstüne un
serpebilirsiniz.
Açtığınız hamuru
ortadan ikiye kesin ve üstünü erimiş tereyağı ile yağlayın,hazırlamış olduğunuz
ıspanaklı, kıymalı iç malzemesini yeterli miktarda yufkanın üstüne yayın ve
bilinen gül böreği şeklinde sarın. Yufkalar bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.
Bütün yufkalar
bittikten sonra hazırlamış olduğunuz böreklerin üstüne yumurta sarısı sürün ve
180 dereceye ısıtılmış olan fırında kızarana kadar pişirin.
Böreğinizi
böylece sade olarak servis yapabileceğiniz gibi üzerine sarımsaklı yoğurt ve
salça ile süsleyerek de servis yapabilirsiniz. Her ikisi de lezzetli oluyor...
AFİYET OLSUN
Yufka bulamama sorunu bizde de var. Turkiyede yasanlari bu konuda kiskaniyorum dogrusu. Sipsak borek yapabiliyorlar. Seninkilerde harika gorunuyor. Ugrasdigina degmisler. Ellerine saglik.
YanıtlaSilaynen ben de...yapmaya çalışıyorum işte, ustalar kadar olmuyor ama idare ediyor, çok teşekkür ederim...
Silbir de burada güzel ,kadife gibi yufka bulmak da problem,ama büyük kızım (havamı atayım ,maşallah diyeyim)bulamıyormuş,bir gün patates böreği canı çekmiş,evde yaptığı yoktu,güvenecek birisi olmadan yapmış hamuru ,merdane ile açmış hem de ,maşallah,yavaş,yavaş öğreniyorlar bilmeyenler.Canım,sana da maşallah diyeyim ,her şeyin ilki vardır ,güzel de açmışın yufkayı,eminim çok lezzetli olmuştur,ellerine sağılık.
YanıtlaSilkızının ellerine sağlık...yavaş yavaş oluyor işte...çok teşekkür ederim...
SilEllerine sağlık ,sosyete mantısı olmuş tabi hazır yufka ile yapıyorum ben ,sizin ki el açması harika...Afiyet olsun.Yurt dışında yufka bulmak problem ama siz maşallah çözmüşsünüz ,ben anneme
YanıtlaSilgiderken yufkacıdan yurtdışına götüreceğim diye tek tek arasına yağlıkağıt koyup hazırlatıyoum
gidince hemen buzluğa koyuyoruz ,bir süre idare ediyor..
evet sarımsaklı yoğurtla sosyete mantısı gibi oluyor...
Silçok teşekkürler...
Ispanaklı böreği tek geçerim helede el açması olursa vallahi tebrik ederim canım harika olmuş ellerine sağlık. Hayırlı Cuma'lar:)
YanıtlaSilçok çok teşekkür ederim, sana da mutlu ve sağlıklı günler diliyorum...
SilEl açması hamurla ayrı bir lezzetli olmuştur. Ellerin dert görmesin, pek de iştah açıcı görünüyorlar.
YanıtlaSilçok çok teşekkür ederim...
Silellerine sağlık benden güzel yapmışsın afiyet olsun.
YanıtlaSilsenden güzel yapabilmem için daha çokkkk uğraşmam lazım :))
SilŞifa olsun kuzum eline sağlık nefis olmuş:)
YanıtlaSilşifa olsun :))
Silçok çok teşekkürler...
ellerine sağlık
YanıtlaSilçok severim çokkk
çok teşekkür ederim...
SilBiraz sonra çay demlemek üzere mutfağa gideceğim ve bu börekleri görünce de aklım çelinmedi değil ama, benim için çok zor işler bunlar. Bayılıyorum sizler böyle anlattıkça ama yapabileceğimi sanmıyorum:)
YanıtlaSilŞimdi çayımın yanında nasıl da güzel olurdu:)
Aldım bir tane kaçtım:))
Sevgiler...
hadi al çayını gel, bekliyorum :))
SilMutlu ve sağlıklı günler diliyorum...
Çok iyi yapmışsın canım el açmasının yerini bir şey tutmaz bazen o plastik yufkalara denk geliyoruz ama bizde daha çok el açması bulabiliyoruz Allah'tan ama açmanın yeri başka ıspanağı bende börekte seviyorum eline sağlık
YanıtlaSilbulabiliyorken yufkaları değerlendirin derim ben :))
Silçok çok teşekkür ederim...
bu açma böreklerin tadına doyum olmuyor :) o kadar severim ki yapana kadar yorar belki ama o tat bambaşka... Ellerine sağlık leziz görünüyor :)
YanıtlaSilaslında yorucu olmuyor, biraz zaman ayırmak lazım...
Silçok teşekkür ederim...
Görüntüler nefis hele bir de açma yufkayla. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSen anlatınca kolay oluyor ....ama zor bence....
YanıtlaSilElllerine sağlık , sevgiler....
gerçekten kolay aslında, mantı yapan bunu da yapar bence :))
Silçok çok teşekkür ederim...
Merhabalar :)
YanıtlaSilBen de geldim hemen. Ne güzel bir börek aynı sosyete mantısı gibi olmuş :))) Ellerine sağlık canım.
Denemek lazım diyorum :)) bayıldım...
Bana da beklerim :)
İzmir'den sevgiler. . .