Ana içeriğe atla

ZENCEFİLLİ SEBZE ÇORBASI



Bu soğuk kış günlerinde bir de soğuk algınlığınız varsa ve çok üşüyorsanız, bu çorba tam size göre... Bir de zencefil sevmeniz gerekiyor... Tam içinizi ısıtacak ve mikroplara karşı direncinizi arttıracak bir çorba.

MALZEMELER
2 yemek kaşığı zeytinyağ
2 yemek kaşığı un
2 tane soğan
2 tane havuç
½ pırasa
1 küçük boy turp
½ kereviz
1 çorba kasesi lahana
2 ceviz büyüklüğünde zencefil
4 su bardağı su
Tuz
Bütün malzemeleri yıkadıktan sonra çok büyük olmayacak şekilde doğrayın. Unu yağda çok az kavurun ve 4 su bardağı su ilave edin, iyice karıştırın, doğradığınız bütün malzemeleri içine ilave edin. Kaynamaya bırakın  ve kaynayınca kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Sonra blendırdan geçirin. Tuz ilave edin ve biraz daha kaynamaya bırakın.
Çorbanın kıvamını kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Bu çorba biraz koyu kıvamlı olursa çok daha güzel oluyor. Farklı baharatlar da ilave edebilirsiniz. Ama zencefil olduğu için sadece tuz atmak yeterli geliyor. Çorba pişerken zencefilin taze kokusu eve doluyor, bu kokuyu çok seviyorum...
Ve fincanda çorba içmek, üniversite yıllarımdan kalma tatlı bir anı, yurt anılarından bir tanesi diyebilirim. Zaman sorunu olurya öğrencilerin, sınavlar, ödevler hiç bitmez, evde de değilseniz, yemek kokusuyla sizi karşılayacak eviniz de uzaklardaysa yapılacak tek şey var yemek yemek için, o da en pratik olan beslenme şekli. Sizi en kısa yoldan doyuracak her türlü şey. Bunlardan biri de o zamanlar daha yeni yeni çıkan fincanda hazır çorbalar. Bir büyük fincana hazır çorba konulur ve üstüne sıcak su ilave edir, karıştırılır ve afiyetle içilir... Neyse ki öğrencilik zamanım 4 yılda bitmiş, böyle bir beslenme tarzına ve hazır paket gıdalara o zamanlardan beri karşıyım aslında. Paket gıdaları istemesem de fincanda çorba en tatlı anılarımın içindedir. Bir fincan çorbanın nesi güzel bir anı diyebilirsiniz, haklısınız da; esas lezzet veren şeyin ne olduğunu söylemedim size, arkadaşlarım, çok sevdiğim oda arkadaşlarım... 
Beraber içerdik o çorbaları çalışma aralarında, saçımız başımız dağılmış, uykusuzluktan gözlerimiz çülmüş, sohbet ederdik edebildiğimizce, konuşurduk oradan buradan sonra dağılırdı herkes çalışma masasındaki yerlerine. Her biri farklı yerlerde şimdi, farklı uğraşlarda.   
Bir fincan çorba işte bu nedenle tatlı bir anı olarak kaldı bende...




AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. Cok saglikli bir corba olmus!!! tarif icin cok tesekkur ederim canim... Ellerine saglik

    YanıtlaSil
  2. Şifa olsun Çok faydalı bir çorba Eline sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Beni de öğrencilik yıllarıma götürdün:)
    Biyokimya , Fiziko gibi sınavlar öncesinde böyle çorbalar çok iyi giderdi.:)
    Yemekten diğer arkadaşlarım sorumluydu, benim yaptıklarımı içmeye cesaret edemiyorlardı:)
    İyi bir aşçı olmadığım herkes tarafından biliniyor:)))
    Bu çorba bana çok iyi geldi şimdi:)
    Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahhh o sınavlar, öyle bir heyecan yok...
      çok teşekkür ederim, şifa olsun...

      Sil
  4. vitamin deposu bir çorba olmuş.eline sağık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten öyle, bütün sebzeler var içinde...çok teşekkürler...

      Sil
  5. Ellerine sağlık tam bir kış çorbası olmuş,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim, kış günleri için ideal, sıcak sıcak...

      Sil
  6. mmmmm şifa çorbası.
    bu soğukta içilmezmi ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  7. çorbayı çok beğendim ama en fazla altındaki örtüsünü beğendim...ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de seviyorum o renkli örtüyü ama o şimdilik ufak renkli bir örtü, ilerde başka şeyler olabilir, bitince haberiniz olur :))
      çok teşekkürler...

      Sil
  8. Guzel bir corba tarifi ellerinize saglik diyorum..severim bende fincanda iucmeyi ama icine ille birkac ekmek uaflmisi atmam lazim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet evet mutlaka yanında kıtır ekmekler olmalı, doğru söylediniz...çok çok teşekkürler...

      Sil
  9. Tam bir şifa çorbası olmuş..
    Sıcacık sıcacık,ne güzel olur.
    Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu soğuk günlerde sıcak sıcak, çok iyi geliyor, teşekkür ederim...

      Sil
  10. ellerine sağlık canım....
    benimde teyzem zencefili her yere katar....
    çok faydalı çook...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de, sürekli elim zencefile gidiyor...
      çok teşekkür ederim...

      Sil
  11. yaz kış çorba içenlerdenim:) ellerinize sağlık nefis olmuş:)
    sevgi dolu öpücükler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çorbaya hayır diyemem ben de...size de sevgi dolu günler...

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa