Ana içeriğe atla

PORTAKAL SOSLU CHEESECAKE



Mutfak evin en heyecanlı, en hareketli, en sürprizlerle dolu bölümlerinden biri benim için. Yeni tarifleri bir kenara bırakın her zaman yaptığım tarifler için de aynı şey geçerli, her an her şey olabilir...
Bunun en güzel örneklerinden bir tanesi de cheesecake. Heyecan yaşamak istiyorsanız cheesecake yapın. Yapmaya karar verdiğim andan, ikram için dilimlenen ana kadar heyecan bitmiyor. Pişerken sürekli bakıyorum fırının önüne geçip çatlamış mı diye, piştikten sonra servis tabağına alması zaten ayrı bir endişe aman kırılmasın diye, süslemesi çok büyük bir zevk ama... Sonra da ikram ederken şeklini bozmama çabaları... Bilmiyorum belki ben yaşıyorum böyle endişeleri... Aslında bu endişelerim çoğu zaman yersiz oluyor, bu kadar da ürkütücü bir durum yok aslında ama bir kere yaşadığım hayal kırıklığı sebeb oluyor böyle düşünmeme galiba. Her şeyin güzel gittiğini düşündüğüm bir anda tam da ortasından çatlamıştı, çok üzülmüştüm...
Ama bir güzel tarafı var ki bir gün önceden yapmanız gereken bir tatlı olduğu için kurtarma operasyonu için zamanınız oluyor.
En önemlisi de bir gün önceden hatta iki gün önceden yapmanız gerektiği çünkü bekledikce lezzeti artan bir tatlı...
Bu kadar heyecandan sonra bir daha yapmak için yeni bahaneler arıyorum çünkü tadını seviyorum, çok çok değil ama azar azar ve yavaş yavaş yemek hoşuma gidiyor... 

Portakallı bir sos yaptım bu sefer süslemek için. Portakalın hafif ekşi tadı hoş bir lezzet verdi, ekşi tatlı lezzetleri sevenler deneyebilir.
MALZEMELER
Alt Tabanı için;
150 g pötibör bisküvi
50 g badem tozu
50 g tereyağ
1 çay kaşığı tarçın
Peynirli kısım için;
3 tane yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
400 g labne peynir
300 g süzme yoğurt
1 paket vanilya
Sosu için;
1 su bardağı portakal suyu
½ su bardağı şeker
1 yemek kaşığı nişasta
İnce dilimlenmiş portakal
Tabanı için gerekli olan malzemelerin hepsini blendırdan geçirin. Bu işlemi elinizle de yapabilirsiniz. 18-20 cm çapında bir kalıp kullandım bu malzemeler için. Kalıbın altını yağlamanıza gerek yok. Ama ben kalıptan almak kolay olsun diye kalıbın altına aynı ölçüde yağlı kağıt koydum. Malzemelerin hepsi birbirine karışınca kalıba elimle sıkıştırarak yerleştirdim. Bu karışım dağılan bir karışım ama elinizle bastırarak kalıbın dibine kolaylıkla yerleştirebilirsiniz. Sonra buzdolabına kaldırın ve diğer işlemler tamamlanıncaya kadar dolapta beklesin.
Peynirli kısım için önce yumurta ve şekeri çırpın ve diğer malzemeleri de ilave edin. İyice karıştırın. Tabanı hazırladığınız kalıbı dolaptan çıkarın ve hazırladığınız peynirli karışımı üstüne dökün. Ve kalıbı iki elinizle tutup bir kaç kere tezgaha yavaşca vurun ki içindeki hava kabarcıkları çıksın ve malzemeler kalıba iyice yerleşsin. Sonra kalıbın dışını alüminyum folyo ile sarın, yanmadan pişmesini sağlamak ve daha beyaz bir renk elde etmek için. Ve 150 dereceye ısınmış fırında 90 dk yavaş yavaş pişirin. Fırının içine bir kap içinde su da koyun ki pişerken çatlamayı önlesin.
Yavaş yavaş pişiyor endişelenmeyin. Sürenin sonunda fırını kapatın ve fırının ağzını yarım açarak ve içinden çıkarmadan kendi halinde soğuyuncaya kadar bekletin ve sonra dolaba kaldırın.
İkram etmeniz gereken zamandan 1 gün önce yapmanız çok iyi olur. Çünkü bekledikce tadı güzelleşen bir tatlı, hatta iki gün sonra daha da lezzetleniyor.
Bu arada siz üstü için sosu hazırlayabilirsiniz. Sos malzemelerini karıştırarak pişirin ve soğutun.
Cheesecake iyice soğumadan kalıptan çıkarmayın. Yapım aşaması aslında zor değil, asıl önemli olan sabırla beklemek, soğuduktan sonra kalıptan çıkarın ve servis tabağına alın.
İnce dilimlenmiş portakalları cheesecake üstüne yerleştirin ve bunların üstüne sosunuzu dökün. Daha da süslemek isterseniz portakal kabuğu rendeleyebilirsiniz, ya da aklınıza gelen farklı bir süsleme malzemesini de kullanabilirsiniz...
Şimdi bir başka cheesecake yapmak üzere yeni bahaneler bulmalıyım...



AFİYET OLSUN










Yorumlar

  1. ımmm yemek üstüne şimdi ne iyi giderdi
    ellerine sağlık çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok doğru, hafif bir yemeğin üstüne çok iyi olur...
      çok teşekkür ederim...

      Sil
  2. Eline sağlık nefis olmuş canım:)

    YanıtlaSil
  3. Bayıldım ben buna :)
    Afiyet,şifa olsun canım..

    YanıtlaSil
  4. ne güzel olmuş kızım bayıldı. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öpüyorum kızınızı, çok teşekkür ediyorum...

      Sil
  5. Ne kadar guzel olmus canim. Ben limonlu yapiyorum ama portakalli hic denememistim.Ellerine saglik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. limonlu da çok güzel oluyor, limonun ekşisi ayrı bir lezzet katıyor.
      çok teşekkür ederim...

      Sil
  6. süper görüntü,çok lezzetli de görünüyor,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle görünüyorsa ne mutlu bana, çok çok teşekkürler...

      Sil
  7. Portakallısıda çok güzel olur,ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  8. mandalin bitti portakal daha var hemen yapmalı çok güzel olmuş eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. portakallar tadını kaybetmeden yapmalı, ben kan portakalı ile yaptığım için rengi daha koyu oldu...çok teşekkür ederim...

      Sil
  9. Harika gözüküyor,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Ellerine sağlık çok güzel görünüyor...

    YanıtlaSil
  11. Miss gibi portakal soslu cheese cake ellerine saglik diyorum nefuis gozukuyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. portakal sosla peynirli kısım birbirini dengeliyor, tavsiye ederim.
      çok çok teşekkürler...

      Sil
  12. Hangi ülke hatırlamıyorum ama özellikle çatlamışı daha çok tercih ediliyormuş ve daha lezzetli oluyorumuş.
    Çok ama çoks evdiğim bir lezzet:)
    Ellerine sağlık canım.
    Can çektiriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. belki de çatlaması daha iyi piştiğini gösterir, daha lezzetli olabilir...
      beğendiyseniz ne mutu bana, çok teşekkür ederim...

      Sil
  13. ALLAHIIIIIIM ENFES GÖZÜKÜYOR
    BEN DAYANAMAYIP BİR DİLİM ALDIM VE KAÇTIM
    ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN KISMETLE DOLSUN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. seve seve, buyrun alın, afiyet olsun...kısmetiniz bol olsun...

      Sil
  14. çok severim,hatta severek yediğim tek tatlı çeşitidir,eline sağlık nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok sevindim, ikram etme şansım olsaydı ne güzel olurdu, çok teşekkür ediyorum...

      Sil
  15. Çok seviyorum ama sadece yemeyi:)
    Yapmayı hiç göze alamadım bugüne kadar.
    Ama o kadar güzel anlatmışsın ki, baştan sona kadar adrenalin epeyce fazla anladığım kadarıyla:))
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bol heyecanlı zaman dilimleri :))
      çok teşekkür ediyorum...

      Sil
  16. Merhabalar, bloğunuzu yeni keşfettim. İzlemeye aldım hemen:))))
    Cheesecake evde çok sık yaptığım bir tatlıdır. Hem eşim hem de kızım çok severler:)))
    Görüntü harika olmuş, ellerinize sağlık mis gibi portakal kokusuyla tadı eminim harikadır:)
    Bana da beklerim, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoşgeldiniz, beğendiğinize çok sevindim, çok teşekkürler...

      Sil
  17. hayat mutfak güzel bizler için oldukça manalı bir slog olmuş doğrusu.Sizi izlemeye almamda isminizi etkisiyi büyük:)Sevgilye kalın Gizemsel Mutfağa da beklerim.
    http://gizemselmutfak.blogspot.com

    YanıtlaSil
  18. Bu yeni galiba, misafirlere... Ben gelene kadar portakal mevsimi gecmez sanirim :)
    167:)

    YanıtlaSil
  19. elinize sağlık, harika olmalı tadı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tadına bakanlar beğendiler, sanırım fena olmadı...
      çok teşekkür ederim...

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa