27 Şubat 2013

PORTAKAL SOSLU CHEESECAKE






Mutfak evin en heyecanlı, en hareketli, en sürprizlerle dolu bölümlerinden biri benim için. Yeni tarifleri bir kenara bırakın her zaman yaptığım tarifler için de aynı şey geçerli, her an her şey olabilir...


Bunun en güzel örneklerinden bir tanesi de cheesecake. Heyecan yaşamak istiyorsanız cheesecake yapın. Yapmaya karar verdiğim andan, ikram için dilimlenen ana kadar heyecan bitmiyor. Pişerken sürekli bakıyorum fırının önüne geçip çatlamış mı diye, piştikten sonra servis tabağına alması zaten ayrı bir endişe aman kırılmasın diye, süslemesi çok büyük bir zevk ama...sonra da ikram ederken şeklini bozmama çabaları...bilmiyorum belki ben yaşıyorum böyle endişeleri...aslında bu endişelerim çoğu zaman yersiz oluyor, bu kadar da ürkütücü bir durum yok aslında ama bir kere yaşadığım hayal kırıklığı sebeb oluyor böyle düşünmeme galiba. Herşeyin güzel gittiğini düşündüğüm bir anda tam da ortasından çatlamıştı, çok üzülmüştüm...


Ama bir güzel tarafı var ki bir gün önceden yapmanız gereken bir tatlı olduğu için kurtarma oprasyonu için zamanınız oluyor. 




En önemlisi de bir gün önceden hatta iki gün önceden yapmanız gerektiği çünkü bekledikce lezzeti artan bir tatlı...


Bu kadar heyecandan sonra bir daha yapmak için yeni bahaneler arıyorum çünkü tadını seviyorum, çok çok değil ama azar azar ve yavaş yavaş yemek hoşuma gidiyor... 




Portakallı bir sos yaptım bu sefer süslemek için. Portakalın hafif ekşi tadı hoş bir lezzet verdi, ekşi tatlı lezzetleri sevenler deneyebilir.


MALZEMELER


Alt Tabanı için;


150 g pötibör bisküvi


50 g badem tozu


50 g tereyağ


1 çay kaşığı tarçın


Peynirli kısım için;


3 tane yumurta


1,5 su bardağı toz şeker

1 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı nişasta


400 g labne peynir


300 g süzme yoğurt


1 paket vanilya


Sosu için;


1 su bardağı portakal suyu


½ su bardağı şeker


1 yemek kaşığı nişasta


İnce dilimlenmiş portakal


Frambuaz soslu cheesecake malzemeleri ile aynı malzemeler ve yapım aşaması da aynı, buraya bakabilirsiniz. Ama bu sefer un ve nişasta ilave ettim, nasıl bir fark oluyor diye merak ettiğim için, pek bir fark olmadı, her iki türlü de yapılabilir. Şekerini de biraz arttırdım ve limon kabuğu rendelemedim.


Şimdi bir başka cheesecake yapmak üzere yeni bahaneler bulmalıyım...



AFİYET OLSUN










38 yorum:

  1. ımmm yemek üstüne şimdi ne iyi giderdi
    ellerine sağlık çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok doğru, hafif bir yemeğin üstüne çok iyi olur...
      çok teşekkür ederim...

      Sil
  2. Eline sağlık nefis olmuş canım:)

    YanıtlaSil
  3. Bayıldım ben buna :)
    Afiyet,şifa olsun canım..

    YanıtlaSil
  4. ne güzel olmuş kızım bayıldı. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öpüyorum kızınızı, çok teşekkür ediyorum...

      Sil
  5. Ne kadar guzel olmus canim. Ben limonlu yapiyorum ama portakalli hic denememistim.Ellerine saglik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. limonlu da çok güzel oluyor, limonun ekşisi ayrı bir lezzet katıyor.
      çok teşekkür ederim...

      Sil
  6. süper görüntü,çok lezzetli de görünüyor,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle görünüyorsa ne mutlu bana, çok çok teşekkürler...

      Sil
  7. Portakallısıda çok güzel olur,ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  8. mandalin bitti portakal daha var hemen yapmalı çok güzel olmuş eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. portakallar tadını kaybetmeden yapmalı, ben kan portakalı ile yaptığım için rengi daha koyu oldu...çok teşekkür ederim...

      Sil
  9. Harika gözüküyor,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Ellerine sağlık çok güzel görünüyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne mutlu bana, çok çok teşekkürler...

      Sil
  11. Miss gibi portakal soslu cheese cake ellerine saglik diyorum nefuis gozukuyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. portakal sosla peynirli kısım birbirini dengeliyor, tavsiye ederim.
      çok çok teşekkürler...

      Sil
  12. Hangi ülke hatırlamıyorum ama özellikle çatlamışı daha çok tercih ediliyormuş ve daha lezzetli oluyorumuş.
    Çok ama çoks evdiğim bir lezzet:)
    Ellerine sağlık canım.
    Can çektiriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. belki de çatlaması daha iyi piştiğini gösterir, daha lezzetli olabilir...
      beğendiyseniz ne mutu bana, çok teşekkür ederim...

      Sil
  13. ALLAHIIIIIIM ENFES GÖZÜKÜYOR
    BEN DAYANAMAYIP BİR DİLİM ALDIM VE KAÇTIM
    ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN KISMETLE DOLSUN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. seve seve, buyrun alın, afiyet olsun...kısmetiniz bol olsun...

      Sil
  14. çok severim,hatta severek yediğim tek tatlı çeşitidir,eline sağlık nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok sevindim, ikram etme şansım olsaydı ne güzel olurdu, çok teşekkür ediyorum...

      Sil
  15. Çok seviyorum ama sadece yemeyi:)
    Yapmayı hiç göze alamadım bugüne kadar.
    Ama o kadar güzel anlatmışsın ki, baştan sona kadar adrenalin epeyce fazla anladığım kadarıyla:))
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bol heyecanlı zaman dilimleri :))
      çok teşekkür ediyorum...

      Sil
  16. Merhabalar, bloğunuzu yeni keşfettim. İzlemeye aldım hemen:))))
    Cheesecake evde çok sık yaptığım bir tatlıdır. Hem eşim hem de kızım çok severler:)))
    Görüntü harika olmuş, ellerinize sağlık mis gibi portakal kokusuyla tadı eminim harikadır:)
    Bana da beklerim, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoşgeldiniz, beğendiğinize çok sevindim, çok teşekkürler...

      Sil
  17. hayat mutfak güzel bizler için oldukça manalı bir slog olmuş doğrusu.Sizi izlemeye almamda isminizi etkisiyi büyük:)Sevgilye kalın Gizemsel Mutfağa da beklerim.
    http://gizemselmutfak.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok memnun oldum, teşekkür ederim...

      Sil
  18. Bu yeni galiba, misafirlere... Ben gelene kadar portakal mevsimi gecmez sanirim :)
    167:)

    YanıtlaSil
  19. elinize sağlık, harika olmalı tadı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tadına bakanlar beğendiler, sanırım fena olmadı...
      çok teşekkür ederim...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...