18 Şubat 2013

NAR VE BASİT BİR AYIKLAMA YÖNTEMİ






Çocukluğumda adını severdim önce, sonra


Pazardan aldım bir tane

Eve geldim bin tane


bilmecesi sorulur oldu bir dönem büyükler tarafından, sonra da dilimize tekerleme oldu.Yerli Malı Haftası vardı bizim zamanımızda özenle kutlanan, kış şiiri söyleyeceksek eğer nar resimli şapkamız olurdu...



Nar bu dönemlerde çok tercih edilen bir meyve, uzmanlar düzenli olarak tüketildiğinde çok faydalı bir meyve olduğunu söylüyorlar, faydaları saymakla bitmiyor;


- Protein, karbonhidrat, kalsiyum, fosfor ve demir açısından zengin

- B1, B2 ve C vitaminleri bakımından zengin

- Antioksidan bakımından zengin

- Mideyi kuvvetlendiriyor

- Böbrekleri çalıştırıyor

- Kalp yorgunluğuna iyi geliyor

- Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

- Damar tıkanıklığının tedavisinde yardımcı

- Yüksek tansiyona iyi gelen bir etkiye sahip

- Kanserin ilerleme hızını düşürüyor

- Bel bölgesindeki yağların azaltılmasında etkili


Ve tabii nar suyu, taze sıkılmış bir bardak nar suyu vitamin açısında çok zengin, hemen tüketilmek şartıyla. Bildiğiniz gibi bütün meyve suları sıkıldıktan sonra hemen tüketilmeli, bekledikten sonra özelliklerini kaybediyorlar.


Nar ekşisine ise söyleyecek hiçbir sözüm yok, mükemmel...hele bir de ev yapımı bir nar ekşisi ise çok daha güzel. Başta salatalarda olmak üzere mercimekli köfte ve kısırda lezzet arttırıcı bir sos olarak kullanıyorum.


Bu kadar faydası var ve çok lezzetli olmasına karşı sanırım bir tek sorunu var narın...ayıklanması...bir yerlere sıçratmadan ayıklamak neredeyse mümkün değil ama ben kolayını buldum. Uygulayanlar vardır ama gene de söyleme gereği duydum, uzun zamandan beri bu şekilde nar ayıklıyorum ve bence en başarılı yöntem;


Derin bir kap alıyorsunuz ve lavabonun içine yerleştiriyorsunuz, içine kabın ağzına kadar su dolduruyorsunuz. Ayıklayacağınız narı ve bıçağı elinize alarak su dolu kabın içine sokuyorsunuz elinizi ve narı suyun içinden çıkarmadan keserek parçalara ayırıp, yine suyun içinde tanelerini ayıklamaya devam ediyorsunuz. Nar taneleri beyaz kısımlarından da kolay ayrılıyorlar böylece ve nar suyu da sıçramıyor. Denemenizi tavsiye ederim...












18 yorum:

  1. Sırf anlattığın sebeplerden dolayı eve çok az nar alıyoruz.
    Bu yöntemi kesinlikle deneyeceğim canım. Çok teşekkürler.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. denemelisin mutlaka, çok büyük kolaylık oluyor...ben de teşekkür ederim...

      Sil
  2. İlginç bir yöntem,teşekkürler bu püf noktası için :)

    YanıtlaSil
  3. Yanıtlar
    1. hele çocuklar, sevilen bir meyve, afiyet olsun...çok teşekkür ederim...

      Sil
  4. benimde birkaç tekniğim var ama suyun içinde de iyi fikirmiş,en azından sıçratmaz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hep bu şekilde ayıklıyorum, tavsiye ederim...çok teşekkürler...

      Sil
  5. narı gerçekten seviyorum :)
    ah o yaıklası yok mu bazen o yüzden almıyorum :(
    senin fikrini beğendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence alın ve bu şekilde ayıklayın, memnun kalacaksınız, çok teşekkürler...

      Sil
  6. Bizde malesef pek sevilmez ama ama şu rengi yokmu muhteşem..
    Sevgiler canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haklısın, renk süper, kırmızının tonu benim de hoşuma gider...
      çok teşekkürler, mutlu günler...

      Sil
  7. enteresan bir yöntem..Bu şekilde de denemeliyim..
    Narı da çok severim..
    Evde zaten hep ben ayıklarım, yoksa nar öylece kalır..Kimse uğraşmaz maalesef..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bizde de meyveleri ben soyarım hep, sizi anlıyorum. Nar için bu yöntem çok pratik...
      çok teşekkür ederim...

      Sil
  8. ben çook sakarım bu konuda :(
    ne yapsam ne etsem bi şekilde sıçrıyo bu narlar etrafa
    ama bu yoluda denicem elbett:)
    aklınlaa bin yaşaa sen :)

    YanıtlaSil
  9. narmatik' le ayıklıyorum , etrafa damlatmıyor ama biraz ezilenler oluyor, suda deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir de suda denemelisin, ben çok memnunum bu yöntemden...
      güzel günler diliyorum...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...