Ispanak yemeğinin
pişerken eve dağılan kokusu huzur verir bana, mis gibi evin her yerine dağılır.
Evde yapılan bir yemek ve evin yemek kokmasını severim. Bu durumu sevmeyenler
olabiliyor ve zaman zaman aspiratörü çalıştırmam gerektiği söyleniyor, farkındayım
ama bu kokular beni rahatsız etmiyor.
Kış günlerinde ıspanak,
ilkbahara doğru bakla, yazın taze fasulye ve biber dolması, soğuk bir günün
öğleden sonrasında eve dönüşte portakallı bir kek ve her zaman olabilir aşure... Bu
listeyi daha da uzatabilirim. Bunlar ocaktayken aspiratörü çalıştırarak bu
güzelim kokuların dışarıya uçup gitmesine gönlüm razı olmaz, içime çeke çeke
koklarım ben bu kokuları...
Sokaktan geçerken
yada katlar arasında merdivenden inerken bile duysam böyle bir yemek kokusunu,
ne güzel derim kendi kendime, mutfağında yemek pişen bir ev...
Güzel kokar
ıspanak yemeği kokmasına da temizlenmesi zordur biraz bilirim, uzun
uzun yıkamak ve suda bekletmek gerekir.
Bu yıkama, ayıklama
ve doğrama işlemleri bittikten sonra zeytinyağını ve ince ince doğranmış
soğanları ve sarımsakları tencereye koyun. Hafifce kavurun ve üstüne
doğradığınız ıspanakları ilave edin. Sonra iri bulgur, salça ve biraz da tuz
ilave edip hepsini karıştırın ve üstünü geçecek kadar su ilave edin, kısık
ateşte yavaş yavaş pişmeye bırakın. Ölçü vermedim çünkü bu miktarlar sizin
zevkinize göre değişebilecek miktarlar. Bol soğanlı ve sarımsaklı yapıyorum
ben, siz sevmiyorsanız daha az kullanabilirsiniz yada hiç sarımsak
kullanmayabilirsiniz. Salçası bol olursa güzel oluyor derseniz biraz fazla
ilave edebilirsiniz. Aslında normalde pirinç ile yapılır ıspanak yemeği ama ben
bulguru daha sağlıklı ve daha lezzetli bulduğum için kullanıyorum. Yarım kilo
ıspanak için yaklaşık 2 yemek kaşığı bulgur kullanıyorum ama çok bulgurlu
isterseniz biraz daha ilave edebilirsiniz ya da daha az... Ve iri bulgur
kullanırsanız daha iyi olur.
AFİYET OLSUN
Bence de bir ev yemek kokmalı.:)
YanıtlaSilEllerine saglık....
ben ce de mis gibi, teşekkür ederim...
SilIspanak ne guzel bir yemektir. Sunumun cok hos canim. Ellerine saglik.
YanıtlaSilçok teşekkürler...
Silıspanak her türlü kabulümdür..ellerinize sağlık
YanıtlaSilçok teşekkür ederim...
SilYemek tariflerinin yanı sıra paylaştıklarını okudukça, çok fazla ortak noktamız olduğunu anlıyorum ve çok mutlu oluyorum.
YanıtlaSilNe güzel anlatmışsın yemek kokularının ve evlerden gelen kokuların ne ifade ettiğini.
Yüzümde huzurlu bir gülümseme ile okudum.
Ellerine sağlık.
Bu arada bulgur tercihi konusunda da aynı fikirdeyim:)
Genellikle aynı tarifi, ıspanak köküyle de yaparım, eşim çok sever.
Sevgiler gönderiyorum Ankara'dan...
ortak yönlerimiz çoğalıyor, hele Ankara`dan olunca bu blog arkadaşlığı ayrı bir önem taşıyor benim için. Buraya gelmeden önce Ankarada oturuyorduk, evlenince geldiğim şehir Ankara, 16 yılım geçti, çok anılarım var...ben de sevgilerimi gönderiyorum Ankara`ya kucak dolusu, çok çok teşekkür ediyorum...
Silnekadarc sağlıklı ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilçok teşekkür ederim...
Sileşim askerde bulgurdan nefret etmiş . o zamandan beri pek bulgurla yapılan yemek pek sevmez. ama ben ve çocuklar çok severiz. ayrıca ıspanağa da çok yakıştırırım. bende ne yapıyorum? ıspanak yemeğinin içine biraz pirinç birazda bulgur atıyorum, bayıla bayıla yiyor. yemeği servisin çok güzel, altındaki motifler daha da güzel, ellerine sağlık....
YanıtlaSilben de cok severim ama cocuklara yedirmek cok zor ispanagi.kendim yapip kendim yiyorum.
YanıtlaSil