Ana içeriğe atla

MERCİMEK ÇORBASI



Başka olur mercimek çorbasının tadı diğer çorbalara göre, çorba denilince ilk geliveren aklıma mercimek çorbasıdır, şöyle sıcak sıcak...
Taneli ya da süzülmüş, ikisi de tercihimdir çorbalar içinde.
Çorba için yaz kış ayırımı yapmam ben, kışın soğukda bir başka olur tabii ama yazın da hoş olur sıcak bir günün sonunda, yeni serinleyen akşam vakti.
MALZEMELER
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 tane patates
1 tane havuç
1 tane kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı un
4 su bardağı su (miktarı değişebilir )
Tuz, nane, kimyon
Önce ayıklanmış ve yıkanmış mercimekleri bir tencereye koyun, içine ayıklayıp dörde böldüğünüz soğanı, soyup dilimlediğiniz patatesi ve havucu da ekleyin ve üstünü geçecek kadar su koyarak ocağın üstüne koyun. Kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra da orta ateşte malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Malzemelerin iri taneli olmasının zararı yok. Malzemelerin hepsi yumuşayınca, karışımı blendırdan geçirin. Bu malzemelerle kendinizi sınırlamayın ama, farklı sebzeler de ilave edebilirsiniz.
Başka bir tencerede yağ ve unu çırpma teli ile karıştırarak kavurun ama unun rengi çok dönmesin. Suyun iki bardağını ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Topaklanmaması için devamlı karıştırın. Sonra blendırdan geçirdiğiniz karışımı ilave edin ve karıştırmaya devam edin, kalan iki bardak suyu da ilave edin ve karıştırın, kaynadıktan sonra altını kısın, tuz, nane ve kimyon ilave edin, böylece 10-15 dk kısık ateşte kaynatmaya bırakın ama arada bir karıştırın dibi tutmasın. Baharatları istediğiniz miktarda atabilirsiniz ve zevkinize göre başka baharatlar da ekleyebilirsiniz. Eğer çorbanız koyu olursa biraz daha sıcak su ilave edebilirsiniz, eğer sulu olduysa biraz daha kaynatabilirsiniz. Çorbanın kıvamını da zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. 
Üstüne de kıtır ekmek ya da acı seviyorsanız acı biber de ilave ederek yiyebilirsiniz, ha bir de limon var tabii, çorbaların vazgeçilmezi...



AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. KESİNLİKLE KATILIYORUM SANA,BAŞKA OLUR MERCİMEK ÇORBASI,HELE DE TAVUK SUYUYLA YAPILIRSA.ELİNE SAĞLIK CANIM NEFİS GÖRÜNÜYOR..

    YanıtlaSil
  2. Misss gibi mercimek corbasi kokusu buraya kadar geldi:))

    YanıtlaSil
  3. GÜZEL YAPILMIŞ BİR MERCİMEK ÇORBASININ YERİNİ HİÇ BİR LEZZET TUTMAZ BENCE,ELLERİNE SAĞLIK..MİS MİSSS..

    YanıtlaSil

  4. Soğuk kış günlerinde sıcacık mercimek çorbası gibi bir lezzet daha var mı...
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Mercimek çorbasının yeri başkadır bende.Ellerine sağlık.Bol limonlu için .Şifa olsun.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Çorbaların en çok sevileni bence. Kış demek mercimek ve tarhana demek. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. havalar soğudu :((
    çorba çok iyi geliyor insana :))
    içimiz ısınıyor valla :)
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  8. Bende yapıyorum ama malum seninkinin lezzetinde olmuyor. En çokda esnaf lokantalarının mercimek çorbasını severim....
    Bu arada ben bal kabağı ve pancarda ilave ediyorum . Tabi duruma göre değişiyor.. Baharat olarakda zencefil ve zerdecal cok az...
    Yani beni ki biraz kaydir hoppak oluyor.:)

    YanıtlaSil
  9. Tüm çorbalar bir yana, mercimek diğer yana. Çok severim. Ellerine sağlık. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa