Ana içeriğe atla

FRAMBUAZ SOSLU CHEESECAKE



Yani peynirli kek...
Uzun zamandır farklı tarifleri deneyerek kendimize en yakın lezzeti bulmaya çalışıyorum. Cheesecake belki herkesin severek yediği belki de bir çok kimsenin seçerek yediği, az ama tadında yenmesi gereken bir lezzet gibi geliyor bana. İçindeki peynir oranı önemli benim için, bir çok tarifte peynir miktarı çok fazla dolayısıyla da kalori miktarı... Kullanılan peynirin yağ oranına göre de  lezzeti ağırlaşabiliyor. İşte bu nedenlerden dolayı uzun zamandan beri araştırdığım ve üstünde düşündüğüm bir tatlı çeşidi. İkram ettiğim yiyeceklerin ne misafirlerim için ne de kendimiz için fazla kalorili ve ağır lezzetler olmasını istemiyorum.
Sonunda da basit bir tarif buldum sanırım. İçime sinmeden de bu sayfalara yazamadığım için bir çok denemeden sonra bu tarifi yazmaya karar verdim.
Belki yeni yıla tatlı yiyerek  girmek isteyenler de olabilir...
MALZEMELER
Alt tabanı için;
150 g pötibör bisküvi
50 g badem tozu
50 g tereyağ
1 çay kaşığı tarçın
Peynirli kısım için;
3 tane yumurta
1 su bardağı toz şeker
400 g labne peyniri
300 g süzme yoğurt ( Quark da olabilir )
2 tane limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
Sosu için;
1 su bardağı su
½ su bardağı şeker
1 yemek kaşığı nişasta
1 su bardağı frambuaz
Ve  
Ayrıca ½ su bardağı frambuaz
Tabanı için gerekli olan malzemelerin hepsini blendırdan geçirin. Bu işlemi elinizle de yapabilirsiniz. 18-20 cm çapında bir kalıp kullandım bu malzemeler için. Kalıbın altını yağlamanıza gerek yok. Ama ben kalıptan almak kolay olsun diye kalıbın altına aynı ölçüde yağlı kağıt koydum. Malzemelerin hepsi birbirine karışınca kalıba elimle sıkıştırarak yerleştirdim. Bu karışım dağılan bir karışım ama elinizle bastırarak kalıbın dibine kolaylıkla yerleştirebilirsiniz. Sonra buzdolabına kaldırın ve diğer işlemler tamamlanıncaya kadar dolapta beklesin.
Peynirli kısım için önce yumurta ve şekeri çırpın ve diğer malzemeleri de ilave edin. İyice karıştırın. Tabanı hazırladığınız kalıbı dolaptan çıkarın ve hazırladığınız peynirli karışımı üstüne dökün. Ve kalıbı iki elinizle tutup bir kaç kere tezgaha yavaşca vurun ki içindeki hava kabarcıkları çıksın ve malzemeler kalıba iyice yerleşsin. Sonra kalıbın dışını alüminyum folyo ile sarın, yanmadan pişmesini sağlamak ve daha beyaz bir renk elde etmek için. Ve 150 dereceye ısınmış fırında 90 dk yavaş yavaş pişirin. Fırının içine bir kap içinde su da koyun ki pişerken çatlamayı önlesin.
Yavaş yavaş pişiyor endişelenmeyin. Sürenin sonunda fırını kapatın ve fırının ağzını yarım açarak ve içinden çıkarmadan kendi halinde soğuyuncaya kadar bekletin ve sonra dolaba kaldırın.
İkram etmeniz gereken zamandan 1 gün önce yapmanız çok iyi olur. Çünkü bekledikce tadı güzelleşen bir tatlı, hatta iki gün sonra daha da lezzetleniyor.
Bu arada siz üstü için sosu hazırlayabilirsiniz. Sos malzemelerini karıştırarak pişirin ve soğutun.
Cheesecake iyice soğumadan kalıptan çıkarmayın. Yapım aşaması aslında zor değil, asıl önemli olan sabırla beklemek, soğuduktan sonra kalıptan çıkarın ve servis tabağına alın.
½ su bardağı olarak bekleyen frambuazlarınızı cheesecake üstüne yerleştirin ve bunların üstüne sosunuzu dökün. Daha da süslemek isterseniz portakal kabuğu rendeleyebilirsiniz, ya da aklınıza gelen farklı bir süsleme malzemesini de kullanabilirsiniz...



AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. nefis ötesi harika bir görüntü ve lezzet ellerinize sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. nefis bir görüntüyle karşı karşıyayız böğürtlenler bizi davet ediyor gelirim seni yerim böğürtlen, elin dert görmesin canım

    YanıtlaSil
  3. görüntüsü yeter canıım..eline sağlık..nefis..

    YanıtlaSil
  4. Merhaba çok nefis görünüyor,bizim çok sevdiğimiz bir tat fakat hiç cesaret edip denemedim ,denemeyi düşünüyorum :)Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. nefis görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık canım albeni diyor:)

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık canım...
    rengi ne güzel görünüyor...

    YanıtlaSil
  8. Mmmmm nefis bir görüntü, ellerine saglik canim....

    YanıtlaSil
  9. bende yapmak yapmak istiyorum. çok severiz. hemen deneyeceğim. nefis görünüyor...

    YanıtlaSil
  10. Benim cheesecakeye olan aşkımı bir bilsen..
    Yerim yerim doyamam..:))
    Canım ellerine sağlık.
    Öyle güzel görünüyor ki,can çektiriyor.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. görüntü harika bir dilim alsam:)ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  12. Nefis goruntulu bir kek ellerinize saglik, alttaki kabak tatlisindada gozum kaldi:))

    YanıtlaSil
  13. bu görüntü karşısında söyleyecek bir şey bulamıyorum...
    ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  14. güzel yorumlarınız için hepinize çok çok teşekkür ediyorum...

    YanıtlaSil
  15. Buraya yazdığımı sandığım yorumu tekrar kabak tatlısı bölümüne yazmışım:)))
    Gözlere şenlik olmuş. Ellerine sağlık.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Tadına bakma şansını yakalamış biri olarak,'Cheesecake'in geldiği son nokta' diyebilirim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa