Aslında bir çeşit
salata olan kısırı çok sevmeme rağmen adını sevmem ve neden böyle bir ismi
olduğunu da merak ederim, vardır belki bir anlamı... Kısır sihirli bir
salatadır, herşeyin yanına yakışır. Bazen canımız çok istediği için acele ile
yapılır, bazen çok sevdiğimiz arkadaşlarımızla güzel bir çayın yanında yenir, bazen
de rüyalarımıza girebilir, hayırdır denir ve bolluk bereketle yorumlanır, yemesek de konusu olur aramızda... Herkes farklı
yapar kısırı, ya baharatındadır farklılık ya da içine doğranılan
yeşilliklerinde ya da bulgurun çeşidinde ama ne olursa olsun hepsi de güzel
olur, bulgurun en güzel halidir kısır. Severiz biz de, en çok da yazın severiz,
havanın hafif hafif serinlemeye başladığı akşam saatlerine doğru çay daha
demlenmeden hazırlanıverir bu salata, yanına da bolca domates ve salatalık ve
balkonda kısır keyfi...
Kısırın ölçülü
bir tarifi yok bana göre, tamamen damak tadınıza göre hazırlayacağınız bir
salata. Malzemelerden olması gerekenler; taze soğan, maydanoz, domates,
salatalık, karabiber, kimyon, nane, nar ekşisi, domates ve biber salçası, ince
bulgur... Bu malzemeler temel, ama isteğe göre taze nane, dere otu gibi farklı
yeşillikler ve baharatlar da ilave edilebilir.
Ben ince bulguru sıcak suda
beklettikten sonra zeytinyağı, domates ve biber salçası ile yoğurarak karıştırıyorum.
Sonra üzerine zeytinyağında sotelediğim kuru soğanları ekliyorum. Sonra karabiber,
nane, kimyon, tuz, nar ekşisi ilave edip iyice karışana kadar yoğuruyorum. Taze
soğan, maydanoz ilavesi ile de yemeye hazır hale geliyor. Taze nane ve dere otu da kısıra yakıştırdığım yeşilliklerden. Genellikle domates ve
salatalıkları kısırın sulanmaması için içine doğramıyorum, başka bir tabakta
dilimlenmiş olarak sunuyorum ya da domatesleri süslemek için kullanıyorum...
AFİYET OLSUN
Bu kısır, rüyasında kısır yaptığımızı gören arkadaşım için, hayır olsun, bolluk ve bereket olsun...
YanıtlaSilbugün bayağı kısır var sanırım.bloglarda canım.ellerine sağlık.sunumda harika olmuş.sevgiler.
YanıtlaSilmımmmm...marul yaprağımı kaptım geldim.hemen içine doldurdum..nefis olur,ellerine sağlık..
YanıtlaSilkısırın adını kim koymuş bende hep merak ederim,halbuki ne kadar zengin malzemeyle yapılır:)ellerine sağlık çok severim..
YanıtlaSilsenin elinden bir çok kez kısır yemiştim. gerçekten çok güzel yapıyorsun. ellerine sağlık.
YanıtlaSil