30 Eylül 2012

KISIR






Aslında bir çeşit salata olan kısırı çok sevmeme rağmen adını sevmem ve neden böyle bir ismi olduğunu da merak ederim, vardır belki bir anlamı ...Kısır sihirli bir salatadır, herşeyin yanına yakışır. Bazen canımız çok istediği için acele ile yapılır, bazen çok sevdiğimiz arkadaşlarımızla güzel bir çayın yanında yenir, bazen de rüyalarımıza girebilir, hayırdır denir ve bolluk bereketle yorumlanır, yemesek de konusu olur aramızda...herkes farklı yapar kısırı, ya baharatındadır farklılık ya da içine doğranılan yeşilliklerinde ya da bulgurun çeşidinde ama ne olursa olsun hepsi de güzel olur, bulgurun en güzel halidir kısır. Severiz biz de, en çok da yazın severiz, havanın hafif hafif serinlemeye başladığı akşam saatlerine doğru çay daha demlenemeden hazırlanıverir bu salata, yanına da bolca domates ve salatalık ve balkonda kısır keyfi...

Kısırın ölçülü bir tarifi yok bana göre, tamamen damak tadınıza göre hazırlayacağınız bir salata. Malzemelerden olması gerekenler; taze soğan, maydanoz, domates, salatalık, karabiber, kimyon, nane, nar ekşisi, domates ve biber salçası, ince bulgur...bu malzemeler temel, ama isteğe göre taze nane, dere otu gibi farklı yeşillikler ve baharatlar da ilave edilebilir. 



Ben ince bulguru sıcak suda beklettikten sonra zeytinyağı, domates ve biber salçası ile yoğurarak karıştırıyorum. Sonra üzerine zeytinyağında sotelediğim kuru soğanları ekliyorum. Sonra karabiber, nane, kimyon, tuz, nar ekşisi ilave edip iyice karışana kadar yoğuruyorum. Taze soğan, maydanoz ilavesi ile de yemeye hazır hale geliyor. Taze nane ve dere otu da kısıra yakıştırdığım yeşilliklerden. Genellikle domates ve salatalıkları kısırın sulanmaması için içine doğramıyorum, başka bir tabakta dilimlenmiş olarak sunuyorum ya da domatesleri süslemek için kullanıyorum...



AFİYET OLSUN


 

5 yorum:

  1. Bu kısır, rüyasında kısır yaptığımızı gören arkadaşım için, hayır olsun, bolluk ve bereket olsun...

    YanıtlaSil
  2. bugün bayağı kısır var sanırım.bloglarda canım.ellerine sağlık.sunumda harika olmuş.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. mımmmm...marul yaprağımı kaptım geldim.hemen içine doldurdum..nefis olur,ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. kısırın adını kim koymuş bende hep merak ederim,halbuki ne kadar zengin malzemeyle yapılır:)ellerine sağlık çok severim..

    YanıtlaSil
  5. senin elinden bir çok kez kısır yemiştim. gerçekten çok güzel yapıyorsun. ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...