29 Ağustos 2012

KAYISILI TART




Yumuşak, her lokmada kayısıların kendine has ekşiliği, arada kremanın ağızda bıraktığı lezzet...işte böyle bir şey. Tarifi Lezzet Dergi`sinden aldım, uyarıyorum yağı biraz fazla, kremadaki yağını azaltarak kullandım. Tereyağını pek kullanmak istemem ama bazı tadları yakalayabilmek için de kullanmak gerekiyor, ne onla ne de onsuz olmuyor.  Tereyağını sevenler için güzel bir tarif... 



Kayısıdan dolayı ekşi diyenler oldu ama ekşi sevenler için denemeye değer. Tatlı kayısı ile deneyebilirsiniz eğer ekşi sevmiyorsanız, diğer tatlı meyvelerle de yapılabilir, sanırım ben bütün meyvelerle deneyeceğim ama bunun için de evimize konuk birilerinin gelmesi lazım tabii yoksa yapıp yapıp yemek olmuyor...sonrası önemli, aman dikkat bir dilimden fazlasına hayır diyebilmemiz lazım...



MALZEMELER

Tart için:

½ su bardağı şeker

1+ 1/3 su bardağı un

120 g tereyağ

1 tane yumurta

Bir tutam tuz

Malzemeleri iyice karıştırıp yumuşak bir hamur elde ediniz ve 30 dk buzdolabında dinlendiriniz. Sonra tart kalıbına yerleştirip üstüne yağlı kağıt ve nohut taneleri koyarak (şekilsiz kabarmaması için) 170o lik fırında 25 dk pişiriniz.

Krema için:

50 g erimiş tereyağ

½ su bardağı toz badem

½ su bardağı toz şeker

1 tane yumurta

3 yemek kaşığı un

1 çay bardağı krema

Bir tutam tuz

Üstü için:

Yeteri miktarda kayısı

Badem

Krema malzemelerinin hepsini çırpın ve fırından çıkan tart hamurunun üstüne dökün, ince dilimlenmiş kayısıları üstüne dizin. 30-35 dk daha pişirin. Fırından çıkarınca bademle süsleyebilirsiniz, daha farklı malzemeler de kullanabilirsiniz, mesela pudra şekeri ile süsleme yapılabilir, bu fikir eşimden geldi...



AFİYET OLSUN



9 yorum:

  1. Süper olmuş,bayıldım..Çok şık ve leziz görünüyor...Kayısılar bitmeden denemek lazım..sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. ben cok severim ekşi ve tatlıyı bır arada o yuzden eminim benim çok hoşuma gider:)ellerinize sağlık nefis görünüyor :)

    YanıtlaSil
  3. Pek guzel olmuş, ellerine saglık canım arkadasım....

    YanıtlaSil
  4. enfes görünüyor...
    ellerinize sağlık...
    afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  5. Kayısılarla bademler nasıl da güzel yakışmışlar.Ellerine sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Muhteşem gözüküyor, okurkende yağı fazla gibi geliyor ama dediğiniz gibi belki denemelerle yağda azaltma yapılabilir. Yanında dondurmayla ne de güzel gider,elinize sağlık. Bu haftasonu misafirime deneyeyim, bayılırım hemen denemeye( özellikle misafirlere )
    sevgilerle.

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık..Ben buna benzer bir tarif yaptım.Ama daha hafif...Şeftalili tart ..Çok güzel oluyor...Hele ananaslısına ölürsün.... fatoşun mutfak günlüğğ

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...