Ana içeriğe atla

GERÇEK YUFKA YUFKACIDAN ALINIR


Her mahallede olurdu, mis gibi un kokardı önünden geçerken, beni almadan gitme der gibi, tertemiz mermer tezgahın üstünde, bembeyaz, incecik... Şimdi teker teker yok oluyorlar, küçük yerlerde varlıklarını hala koruyorlar ama büyük yerlerde gitgide azalmakta minik yufkacı dükkanları. El açması evde yapılmış böreğin tadı bir başka ama incecik yufkadan yapılmış olanı da ayrı bir güzel oluyor, patatesli, kıymalı nasıl olursa farketmez, hele sigara böreği...
Yufka geleneksel bir lezzet taa Osmanlı`dan günümüze gelen, yok olmasını istemiyorum bu lezzetin. Hem lezzet hem de çok büyük bir kolaylık. Büyük bir ustalık istiyor yufkayı incecik açmak... Yufka ustaları çoğalsın ve yeni yeni çıraklar yetiştirsin ki biz de güzel güzel gül börekleri yapalım...






Yorumlar

  1. Arkadaşım çok haklısın,yufka yufkacıdan alınır..Onun güzelliği hiç yok..Marketlerdeki yufkaları hiç sevmiyorum..Hepimiz yufkacıları destekliyelim ki yufkacılar kapanmasın..bizde incecik yufkalarla birbirinden güzel börekler yapalım..sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. BENCEDE KESİNLİKLE KATILIYORUM...
    GERÇEK YUFKACIDAN ALININCA BÖREKLER ÇOK GÜZEL OLUYOR...
    SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  3. kesinlikle katılıyorum yufkacıdan alınıp yapılan börekle hazır paketlerde satılan yufkaların tadı arasında dağlar kadar fark var..sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. hazır paketlerde satılan lar çok kalın oluyor ama dediğiniz gibi el açması vazgeçilmez börekler yapmamız için ideal gıdalar

    YanıtlaSil
  5. Valla ben unutmuştum, siz paylaşınca hatırladım yufkacıları. Erenköy'de Atatürk caddesinin oralarda vardı bir tane, Her zaman içerisi dolu olurdu. Hep kaybolup giden şeyler faydalı güzel olanlar. Niye acaba?

    YanıtlaSil
  6. Bu mesleklerin kaybolmamalı için desteklenmesi gerekiyor. Ekonomi okuyanlar bilir, ilk ders "ekonomik olmayan hersey bir gün yok olur" dur. Dolayısıyla bu insanların uç bes kuruş kazanabilmeleri gerekir ki bu mesleği surdurebilsinler. Biraz zahmet çekip onları bulmak ve marketteki hazır yukarlar yerine onların ürünlerini secmek gerekiyor sanırım. Çok güzel bir konuya değinmiştin tebrikler.

    YanıtlaSil
  7. Ben de hep yufkacıdan alırım taze taze güzel oluyor.

    YanıtlaSil
  8. bizim pazarda var bir yufka satan olanlar,yufkaları çok güzeller ,inşallah hep oralarda bulurum onları.

    YanıtlaSil
  9. Çok doğru benimde bir yufkacım var her zaman ondan alıyorum marketlerdekiler gerçekten çok kalın oluyor sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. bende size kayılıyorum zaten paket yufkalar kalın ve yapışık.sevgilerle

    YanıtlaSil
  11. Çok haklısın yufka yufkacıdan alınır yufkacıları, bakkalımızı tüm küçük esnafı koruyup en azından mahallemizdekilerden alışverişi sürdürmemiz lazım ki değerlerimiz, güzel tatlarımız ve esnafımız kaybolmasın.

    YanıtlaSil
  12. Ne guzel bir paylasim..ama buralarda degil yufkaci yufka bulmak bile cooook zor :))) Resimdeki boregide canim istedi simdi :)) sevgiler

    YanıtlaSil
  13. bende yufkayı yufkacıdan alanlardanım. ben sıkıntı olduğunu bilmiyordum. bu işi çok ustaca yapan kişiler var ve hakkıyla da kazanamadıklarını düşünüyorum. Hatta kilosu 2,5 tl.ye var gayet güzel. demekki sıkıntı pazarlama da. markette satılanların hijyen şartlarda yapılıp yapılmadığını da bilemezsin. adam gitse çayyolu'nda bir dükkan açsa daha kazanmadan ilk kirasına servet ödemesi gerekir. ama bir fırsat verilse ve kaliteyi bozmadan devam ederse alan da kazanır satan da...... ayrıca, en lezzetli börek bence yufkadan yapılan böreklerdir.

    YanıtlaSil
  14. Bende yufkacının yufkalarına bayılıyorum hazır pakettekiler hiç taze gelmiyor mecbur kalmadıkça almıyorum katılıyorum size

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa