Ana içeriğe atla

DULCE DE LECHE YANİ SÜT REÇELİ YANİ SÜT KARAMELİ


İlk başta biraz tuhaf geliyor insana ama hiç tereddüt etmeden denemenizi önereceğim tariflerden biri. Yapılışı kolay ama biraz sabır istiyor, başında beklemeniz gerekiyor. İlk gördüğüm andan itibaren merak ettiğim ve yapmak için sabırsızlandığım bir lezzet. Sonunda ben de yaptım ve çok memnun kaldım. Tadı da tam da bildiğimiz bir tat aslında. Ama yaparken böyle  bir sonuç alacağınız aklınıza gelmiyor. Hatta eve yayılan kokudan rahatsız olanlar bile olabilir ve ben ne yapıyorum  diye kendi kendinize sorabilirsiniz. Ama sonra o bembeyaz sütten böyle karamel  renginin oluştuğunu görünce ve tadına bakınca yüzünüzün şekli değişiyor, tadına bakanlar memnun kalıyor. Hani şu bizim çocukluğumuzun mis mis bon bon şekerleri vardı ya tadı aynen öyle, tam bir karamel…

MALZEMELER
1,5 litre süt
1,5 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı karbonat
1 paket vanilya
Önce süt ve şekeri derin bir tencereye koyun ve karıştırarak kaynatmaya başlayın. Kaynamaya başlayınca karbonatı ilave edin ve başından ayrılmadan sürekli karıştırın çünkü kabarıyor. Arasıra ocaktan alarak karıştırmaya devam edin. Çok kabarabilir ve taşabilir. Sonra kısık ateşe alıp, aralıklarla karıştırarak pişirmeye devam edin. Renginin yavaş yavaş değiştiğini göreceksiniz. İlk 1,5 saatte ara ara karıştırabilirsiniz ama sonra ki 1 saatte sürekli karıştırın. Sonra ateşi kapatın ve vanilyayı ilave ederek bir müddet daha karıştırmaya devam edin. Bir çok tarif okudum süt karameli ile ilgili; çubuk vanilya ve tarçın ilave edenler olduğu gibi damla sakızı ilave edenler de var, neden olmasın, denenebilir…
Soğumaya başlayınca daha da koyulaşıyor ve daha güzel bir kıvam alıyor. Sonra kavanoza alıp ılıdığında buzdolabına kaldırabilir ve orada muhafaza edebilirsiniz. Ben buzdolabında 2 aya yakındır tutuyorum ve hala hiç bir şey olmadı, yani uzun süre dayanıyor ve hatta durdukça da daha bir güzelleşiyor.
Ve bundan sonra istediğiniz gibi tüketebilirsiniz; kaşık kaşık yiyerek, ekmek üstüne sürerek, keklere sos olarak, kurabiyelere marmelat gibi…

AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. Pek severim kendilerini. Tehlikeli bir lezzet!

    YanıtlaSil
  2. karameli çok severim. ellerine sağlık.

    Görüşmek üzere
    www.bakbuharika.blogspot.com
    http://www.facebook.com/harikadekorasyon

    YanıtlaSil
  3. ilk kez duyuyorum görüyorum..eminim çok guzel olmuştr.ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. merhaba blogunuz çok şeker...
    takibe aldım sizi...
    sizde beni takibe alırsanız sevinirim...

    ellerinize sağlık...
    kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Arkadasım diye demiyorum bizzat ellerinden yedim, harika ,harika harika....
    Bende yapmak istiyorum ama useniyorum, belki bir gün !......svg......iyi tatiller....

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize Sağlık Güzel olmuş, zahmetlerinizin karşılığını inşallah fazlasıyla alırsınız... teşekürrler..

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize Sağlık Güzel olmuş, zahmetlerinizin karşılığını inşallah fazlasıyla alırsınız... teşekürrler..

    YanıtlaSil
  8. ilk kez duydum. bende denemek istiyorum. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Süt karamelini çok duydum bende denemek istiyorum..Bununla yapılan bir cheesecake tarifi var,süper..ellerine sağlık..sizi izliyorum..banada beklerim..sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. Allahım bunu denememiş bir ben kalmış olmalıyım :) Nefis olmuş. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Karamelin tadına,kokusuna bayılırım ..
    çok ilginç geldi ilk bakışta ama anlatımınızdan lezzetli olduğu anlaşılıyor..
    Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  12. muko gıda sanayi ve tic ltd şti tarafından şu aada dolche de leche nin distribütörlüğünü alarak türkiyeye getirdik
    Via Gelato yemek sepetinden sipariş verebilir
    veya
    0212 230 2159 dan hülya hanımla görüşebilirsiniz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa