Ana içeriğe atla

ELMALI VE ERİKLİ ENGİNAR


Enginarlar marketlerde boy boy sıralanmışken onlara bakmadan geçemiyorum. Enginarın ayıklanmamışından uzak durmaya çalışırım aslında. Diğer tariflerde de dondurulmuş ya da ayıklanmış olarak almanın daha uygun olduğundan da bahsetmişimdir. Çünkü  gerçekten enginar, ayıklanması en zor sebzelerdendir, belki de bana öyle geliyordur.
Dayanamadım ve aldım gene bir heves ve başladım ayıklamaya zevkli zevkli ama önce geniş bir kaba bol limonlu su hazırladım. Önce dış yaprakları derken orta kısmın üstündeki tüylü kısma gelince bu sefer küçük bir bıçakla temizlemeye başladım, bu işlemi yaparken limonlu suyun içinde yapmaya dikkat ettim. Ayıkladığım enginarları bu suyun içinde beklettim. Bütün bu işlemleri hızlı hızlı yapmaya gayret ettim çünkü o kadar çabuk kararıyor ki... Temizlerken orta kısımdaki yaprakların sivri olan uç kısımlarına da dikkat etmeniz gerekli... Ve bütün enginarları ayıklayıp bitirdikten sonra ellerinizi görünce sakın şaşırmayın çünkü parmaklarınızın ucu da kararıyor. İşte böyle bir sebze enginar, yemesi çok güzel ama ayıklaması olmasa... Bu nedenle size tavsiye ediyorum ki ayıklanmışları varsa kaçırmayın..
Bu tarifi aynacunda  da gördüm. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Tarif portakallıydı, ben portakal yerine erik kullandım. Bu yemeği yapmanızı tavsiye ederim, özellikle biraz ekşi tatdan hoşlanıyorsanız...
MALZEMELER
4 adet ayıklanmış enginar
1 adet yeşil elma
8-10 adet yeşil erik
Zeytinyağ ve tuz
Bir tutam un ( kullanmak zorunlu değil )
Bir tutam dere otu
Enginarları ve yeşil erikleri tencereye yerleştirin, üstüne zeytinyağını ve tuzu ilave edin. Yağ miktarı size kalmış ama çok koymamanızı tavsiye ederim. Üstünü geçecek kadar su ilave edin ve tencerenin ağzını kapatıp kısık ateşte yavaş yavaş pişirmeye başlayın. Biraz piştikten sonra kabuklarını soyup, uzun uzun dilimlediğiniz elmaları da tencereye ilave edin. Çünkü elmalar hemen pişiyor. Ocağı kapatmadan bir tutam da un atarsanız yemeğin suyu biraz kıvam kazanıyor.Enginarlar da yumuşayınca ocağın altını kapatabilirsiniz. Doğradığınız dere otlarını da üstüne ilave edin  ve tencerenin ağzını  kapatıp kendi haline bırakın. Ilık ılık yemesi çok güzel, denemelisiniz...



AFİYET OLSUN




Yorumlar

  1. İçine erik giren tariflere bayılırım. Annemde erişteli bir çorba yapıp içine koyardı erikleri. Muhteşem olurdu.... fatoşun mutfak günlüğü

    YanıtlaSil
  2. Arkadasim cok havali olmus, erigi nerden buldun :(
    Ellerine saglik ,canim benimmmm...

    YanıtlaSil
  3. ne kadar degisik bir tat.aslinda osmanlida meyveyi sebze yemekleriyle beraber pisirirlermis.ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  4. Ooo... Enginarda erik ve elma. Doğrusu tadını çok merak ettim. Tarif için teşekkürler. Eleriniz dert görmesin

    YanıtlaSil
  5. bu şekilde hiç denememiştim enginarı,çok eneteresanmış,ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  6. bu sene okadar çok enginar varki hemen her markette görmek mümkün. hem de çok ucuz. eskiden en pahalı sebze idi bir de bulmak zordu. şimdi hem yeşili, hem ayıklanmışı ziyadesiyle var. birde çok hoş tarifler veren blogcumuz da var. bende mutlaka deneyeceğim. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Elmalı hiç denemedim.Erikli bugün yapacağım, Derya Baykal'da görmüştüm. Bakalım tadını merak ediyorum,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. değişik bir enginar yemeği olmuş ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel bir enginar yemeği olmuş,ellerine sağlık.En kısa zamanda denemek istiyorum.Sevgiler:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa