Ana içeriğe atla

DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ



Sadece yılda bir gün bile olsa düşünelim hadi, vücudumuzla ilgili; içimizdeki organlarımızla ilgili...
Hepiniz bir çok defalar duymuşsunuzdur ve şaşırmışsınızdır benim gibi...
Mesela;
Mide mukozasının dış tabakası ömrü çok kısa olduğu için 3-4 günde yenileniyor. Eğer yenilenmeseydi, midemizdeki yiyecekleri hazmetmek için kullanılan güçlü asitler, aynı zamanda midemize de zarar verecekti.
Mide ürettiği çok güçlü bir asit olan hidroklorik asitin kendisini de yiyeceklerle birlikte parçalamasını önlemek için, midenin iç duvarlarını tamamen örten mukus sıvısını da salgılar.
Karaciğer kendisini tamamen 6 ayda yenileyebilir. Karaciğerimiz 12 yaşındaki bir çocuğun karaciğeri seviyesinde kalabilir.
Akciğer, bronşlarını yenileyen bir organdır. Bronşlar kendisini 1 yılda karaciğerden gelen yeni hücrelerle yeniler. Soluduğumuz havanın kalitesi ne kadar kötüyse, akciğerlerimizin kendini yenileme işlemi o derece zorlaşır.
Böbrekler, kendilerini özellikle böbrek içi hücrelerini, atar ve toplar damarlarını 6 ayda yeniler. Kanda bulunan zararlı maddeler arttıkça bu yenileme işlemleri zorlaşır.
Kalp, atar ve toplar damarları hatta kalp kapakçığını tamamen yenileyebilen bir organımızdır ve kendini 10- 20 yılda yenileyebilir.
Bağırsaklarımız da kendi iç çeperindeki mukozayı 3-5 günde yenileyebilir.
Dilimiz tat alma moleküllerini sinirler yoluyla beyne iletir, bunu yapabilmesi için dil üzerinde 10 bin tomurcuğun her birinde 50 hücre bulunur. Bu hücreler her 10 günde bir kendini yeniler.
Beynimiz kendini yeniliyemiyor ama öğrenme ve koku alma merkezleri kendilerini yenileyebiliyor. Diğer organlarımızın sağlıklı kalması beynin yaşlanmasını yavaşlatabilmekte.
Damarlarımız o kadar uzunlardır ki; düz bir alana yayılacak olsalar toplam uzunlukları yaklaşık 100 bin km olurdu.
Her yetişkin insanın vücudunda toplam 100 trilyona yakın hücre vardır. Ve bu hücrelerin bir milyon tanesi biraraya geldiğinde ancak bir iğne ucu kadar yer kaplar. Ve vücudumuzda birbirinden farklı 200 çeşit hücre var.
Burnumuz köpekler kadar hassas değildir, ancak 50 bin farklı kokuyu hatırlayabilir.
İnce bağırsağın uzunluğu yetişkin bir insanın boyunun yaklaşık 4 katı uzunluğundadır. Eğer geriye doğru katlanmasaydı, 5-6 metrelik uzunluğu karın boşluğuna sığmazdı.
İnsan vücudunda cildin her santimetre karesinde yaklaşık 32 milyon bakteri yaşıyor. Bunların büyük bir çoğunluğu zararsız.
Eritrosit olarak bilinen kan hücreleri bikonkav (iki yanı çukur) diskler şeklindedir. Kan uzun bir yolda seyahat eder. İnsan vücudunda yaklaşık 96 bin 560 km kan damarı bulunuyor. Çok çalışkan olan kalp, her gün damarların içine 7 bin 571 litre kan pompalıyor.
Tükürüğünüzün içinde yüzmek istemeyebilirsiniz, fakat biriktirseydiniz bunu yapabilirdiniz. Çünkü, bir ömür boyunca insan 25 bin litre tükürük üretiyor. Bu miktar 2 yüzme havuzunu doldurmaya yeter.
Bir adım atmak için 200 kasınızı kullanırsınız.
Tek bir dakika içerisinde 1025 cm3 lük havayı içimize çeker, 4 kilograma yakın kanı vücudumuz içinde devrederiz.
İşte daha bunlar gibi sayabileceğimiz bir çok şaşırtıcı özelliği var vücudumuzun ve bunların farkında olmadan yaşıyoruz. Kendi halinde sakin sakin devam eden bir düzen içinde yaşıyoruz.
Bu işleyen düzeni bozmamak adına yılda sadece bir gün bile yeter sigarasız bir hayatı düşünmeye...











Kaynak :aleminsitesi.com
             mainboard24.com
             gençdiyaliz.com

Yorumlar

  1. Cok güzel bir konu olmus, ellerine yüregine saglik...Sigaradan nefret eden biri olarak, tüm icenlerin birakmasi dilegiyle...

    YanıtlaSil
  2. Demek mide kendini 3-4 günde yeniliyor bunu bilmiyordum. Paylaşım için teşekkürler canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Hayatın Tatları, aman yanlış anlaşılmasın, kendini yenileyen mide mukozasının dış tabakası, mide değil. Ben de teşekkür ederim okuyup, paylaştığın için, sağlıklı günler...

      Sil
  3. Ben birakali neredeyse 10 yil olmus! Darisi diger icenlerin dasina!

    YanıtlaSil
  4. Allahım bilip bilip içmek, kokusundan tiksinmek ama içmeye devam etmek ne kötü birşey ben de isterim bırakmak inşallahhhh..:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa