30 Mayıs 2012

BAHARATLI SOMON






En az haftada bir kez balık tüketmek gerektiğini söylüyor uzmanlar. Eğer severek yeniyorsa evinizde daha da fazla tüketmek en iyisi. Balık; vücudumuz tarafından yapılamayan doymamış yağ asitleri açısından çok zengin, yani Omega-3 kaynağı. İyot ve selenyum mineralleri açısından da zengin. Balıkların içinde de somon ilk sıralarda yer alıyor yapısındaki Omega-3 fazlalığı açısından.

Somon balığı pembe renkli bir balık ve diğer balıklara göre farklı bir lezzete sahip. Diğer balıklar gibi ayıklama problemi yok, çünkü çoğu yerde dilimlenmiş olarak satılıyor.

Yüksek yağ oranı yüzünden kızartmaya uygun bir balık değil. Izgara ya da fırında pişirmenin daha doğru olduğunu söylüyor uzmanlar.

Somon dilimlerini doğrudan tavaya dizebilirsiniz. Izgara yapar gibi, hiç yağ koymadan.Önceden derilerini ayıklamanıza da gerek yok, çünkü Omega-3 pişerken balığın derisinden etli kısma geçiyormuş. Ocağın ateşini çok fazla açmadan kısık ateşte yavaş yavaş pişirebilirsiniz balıkları, hiç yağ ilavesi yapmanıza gerek yok , sonra öbür tarafını da pişirin yavaş yavaş.Tavadan alırken derilerini ayırabilirsiniz.

Pişirmesi bu kadar basit bir balık, bu sade haliyle bile çok lezzetli.

Ben farklı soslar yapıyorum bazen değişiklik olsun diye...Mesela çok basit bir sos;

Somonlar kendi hallerinde yavaş yavaş pişerken siz başka bir tavaya zeytinyağı koyun, sonra kekik, kuru fesleğen, 1-2  taze biberiye, köri, doğranmış sarımsak ve tuz ile birlikte baharatların kokusu şöyle bir çıkana kadar karıştırın, yakmadan ama. Sonra somonları pişirdiğiniz tavada biriken yağı da bu baharat karışımına ekleyin. Böylece bir sos elde etmiş olacaksınız, fazla değil az bir sos oluyor bu, fazlasına da gerek olmuyor zaten, yeterli geliyor. Çok güzel bir kokusu var bu sosun...

Pişen somonları servis tabağına aldıktan sonra üstlerine hazırladığınız bu baharatlı karışımı gezdirin.

Hem hafif, hem de pratik, tavsiye ederim...



AFİYET OLSUN






6 yorum:

  1. Tevafuk az once firina balik attim :) Su feslegeni bulursam buralarda denizcem bu sosu insallah... Elinize saglik.

    YanıtlaSil
  2. Hmmm kesin deneyeceklerim listeme aldım. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. bizde balık çok seviyoruz, mümkün olduğu kadar haftada bir yapmaya çalışırım. somonu da sıklıkla yaparım. bu sosu diğer balılar için de denesek olur herhalde. ellerine sağlık . kokusu buralara kadar geldi. mmmmmm nefis....

    YanıtlaSil
  4. Balığın her çeşidini severim, çok nefis olmuş.Ellerine sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. Eşimin yaptığı gibi görünüyor. Yalnız eşim zeytinyağında bekletir biraz baharatlarla birlikte.. Harika oluyor. Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  6. balık da balık diyorum başka da bir şey demiyorum:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...