20 Nisan 2012

RHUBARBLI VE ÇİLEKLİ CRUMBLE KEK




Her sene bu mevsimde, yani yaza doğru marketlerde ve pazarlarda sıkca gördüğüm bir bitki. Rhubarb, Işgın ya da Ravent diye biliniyor. Kökleri ilaç yapımında kullanılıyormuş. Yapısında Tanen var, tadı hem acı hem tatlı. Ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesi`nde yetişiyor. İştah acıcı, az yendiğinde ishali kesen, çok yendiğinde ise müshil etkisi var. Mide ve bağırsak gazlarını giderici bir özelliğe sahip. Sıtma ve siroz için faydalı. Ama Hemoroidi olanlar ve hamileler için sakıncalı bir bitki. Bunlar bitki hakkında okuyup öğrendiklerim.

Beni etkileyen bitkinin görünüşü, rengi…Buralarda çok kullanılıyor olması da dikkatimi çeken diğer bir yanı; tartlarını özellikle çok görüyorum her yerde.



Bu tartlardan bir kere yemiştim ve tadı çok güzeldi. Bu bitkiden ben de bir şeyler yapmalıyım derken kendimi tarif ararken buldum ve Lezizsofralar  blogundaki tarifi yapmaya karar verdim. Kendimce ufacık değişiklikler yaptım ve kendisine çok teşekkür ediyorum. Biz beğendik ve meyvelerini değiştirerek farklı çeşitlerini de yapmak üzere notumu da aldım.

MALZEMELER

KEKİN ÜSTÜ İÇİN

1,5 su bardağı un

150 g soğuk tereyağ

1 çay bardağı pudra şekeri

1 paket vanilya

KEK İÇİN

4 yumurta

1 su bardağı şeker

1 su bardağı sıvı yağ

1 su bardağı süt

½ paket kabartma tozu

1 çay kaşığı karbonat

1 paket vanilya

Aldığı kadar un ( 3 su bardağı kullandım )

ÜSTÜ İÇİN

500 g çilek

500 g rhubarb

SOS İÇİN

2 su bardağı çilek

½ çay bardağı pudra şekeri

İlk önce kekin üstü için olan malzemeleri elinizle iyice karıştırın ve top top bir hamur elde edin ve bunu buzdolabına kaldırın.

Sonra çilek ve rhubarbları yıkayın ve doğrayın. Rhubarbların en dış kabuklarını soymayı unutmayın.

Sonra kek malzemelerinin hepsini mikserle iyice karıştırın ve pişirme kabına dökün. Üstüne çilekleri ve rhubarları yerleştirin. Bunların üstüne de dolapta beklettiğiniz top top hamurları her tarafına dağılacak şekilde yerleştirin ve 180° lik fırında yaklaşık 1 saat 15 dk gibi bir süre yavaş yavaş pişirin.

Sos için çileklerle pudra şekerini blendırdan  geçirin. Bu sosu isterseniz kullanmayabilirsiniz ama denemenizi  tavsiye ederim güzel oluyor.

Ve sonunda evinize yayılan mis gibi kokular eşliğinde yiyebileceğiniz kekiniz hazır...



AFİYET OLSUN



20 yorum:

  1. Nefissss görünüyor :)

    YanıtlaSil
  2. Aaaaaa Türkiyede varmiydi bu meyva veya ne ise….Elimde bununla yapilan bir sürü tarif var.Fakat Tr de yasamadigimdan varligindan haberdar degildim…Iyi oldu Tesekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Türkiye`de değilim, buralarda çok görüyorum, ama çocukluğumdan hatırladığım kadarıyla Türkiye`de de var, ama popüler değil bir çok konuda olduğu gibi...

      Sil
  3. Rhubarb i alip ta denemem lazim.Komsum hep soyler guzel olur diye ama bize yemek kismet olmadi en iyisi kendim deneyim..tarif icin tesekkurler:))

    YanıtlaSil
  4. Deneyip benimle ayni fikiede olmaniz cok hosuma gitti sizinde ellerinize saglik, tabi bu vesile ile sitenizlede tanismis oldum insallah daha nice guzel paylasimlarda bulunmak dilegi ile sevgiler.

    Seval

    YanıtlaSil
  5. Can çektiriyor can..:))
    Ellerine sağlık canım..
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. ben ilk kez duydum. biraz araştirdım. yanlışım varsa düzelt. Elazığ yöresinde bulunan bir bitki imiş. ışgın deniyormuş omu acaba.Ankara'da hiç rastlamadım mutlaka arayıp bulup denemek istiyorum. hatta ablamın kazan'da bahçesi var oda çok meraklıdır böyle enteresan bitkiler arar bulur yetiştirir. onada anlatacağım mutlaka yetiştirsin. bu değişik tarifin için teşekkürler, ama inşallah bulur yaparım.

    YanıtlaSil
  7. evet aynen öyle, ama sen onu bulana kadar başka meyvelerle de yapabilirsin, kolay gelsin, teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  8. mmmmm cok guzel olmus, bir de cilek soslu olunca daha da bir neffis oluyor




    ebouschunnnnnnn <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım benim, afiyet olsun sana, gene yaparız beraber, mutfaktaki yardımcım <3

      Sil
  9. Çok güzel olmuş kırmızı kırmızı :) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim, tanıştığımıza çok sevindim...

      Sil
  10. ben meyve yemek birleşimini seviyorum hele erik çağla gibi mayhoş tatlarla daha çok seviyorum ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu da tam öyle bir bitki işte...teşekkür ederim...

      Sil
  11. sozunu ettigin bitki yukarda resimde gorulen uzun saplari olan mi?almanya da da bolca var ondan.degisik bir tadi var.tabii eger syni bitkiden bahsediyorsak.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...