30 Nisan 2012

KAT KAT GÖZLEME




Ne de güzel olur yemesi, çok severim.

Mutfakta yemek yaparken siz de birilerini hatırlayıp eskilere doğru şöyle bir gidip gelenlerden misiniz. Her tarifinizin yanında parantez içine yazılmış bir isim varmı o tarifi aldığınız kişiye ait, olmasa da hatırlar mısınız tarifi aldığınız o arkadaşınızı, komşunuzu, dostunuzu. İşte ben mutfakta bir şeyler yaparken çoğu zaman hatırlarım birilerini,tariflerimin kenarlarında bir isim vardır genellikle, bir kekte, bir kurabiyede hatırlarım arkadaşlarımı, düşünürüm onlarla geçirdiğim güzel zamanları. Bazılarından haber alamadığım için kimbilir nerelerdedir diye düşünürüm özlemle, haberdar olduklarımın da kulakları çınlıyor mudur acaba diye merakla.

Gözleme de öyle bir tarif işte benim için. Yan komşumun  lezzetli gözlemelerini yemek çok güzeldi ve ondan öğrendim yapımını da, onun kadar olmasa da...Kulakları çınlasın...

Yapıldıkca basit gelmeye başlayan bir tarif. Malzemesinde çok fazla bir şey yok; un, tuz,su ve aralarına sürmek için zeytinyağ...

Miktarını kendiniz ayarlayarak çok fazla sert olmayan yumuşak bir hamur yapıyorsunuz.

Sonra bu hamuru bezelere ayırıyorsunuz. Bezeler yumurtadan biraz daha irice olabilir. Bezeleri açıyorsunuz ve zeytinyağı ile yağlayıp zarf şeklinde katlıyorsunuz. Eğer gözlemenin içine bir şeyler koyacaksanız gül böreği yapar gibi şekil veriyorsunuz. Bütün bezeleri bu hale getirdikten sonra zarf şeklinde katladığınız bezeleri kare olacak şekilde azar azar unlayarak açıyorsunuz. Açtığınız bu karelerin büyüklüğünü tavanızın büyüklüğüne göre ayarlayabilirsiniz. Sonra kızdırdığınız tavada arkalı önlü kızartıyorsunuz. Ama yüksek ateş olmasın, yanabilir. Bir yüzünü çevirince fırça yardımı ile hafifce yağ sürerseniz kabarmasına yardımcı olursunuz.


Gül böreği şeklinde olanları da yuvarlak olarak açıp içine istediğiniz harcı koyduktan sonra yarım ay şeklinde kapatıp yine tavada arkalı önlü aynı yöntemle kızartın.

İç harc olarak ben bu sefer peynir ve maydanoz karışımını kullandım, kıymalı da yapabilirsiniz.
Aralarına isterseniz tereyağ da sürebilirsiniz zeytinyağı yerine.


Çay da demlendiyse kahvaltı tamamdır...



AFİYET OLSUN



5 yorum:

  1. Harika bir lezzet ellerine sağlık. Benim annem de harika yapar gözlemeyi. Onun elinden yemek her zaman çok güzel oluyor. Yapmasını da öğrendim tabii ki. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Mmmmm süper bir gözleme olmus, yaninda da ayran mis gibi olur...Ellerine saglik canim....

    YanıtlaSil
  3. Canim sana bir ödülüm var, blogumu ziyaret edermisin....

    YanıtlaSil
  4. Εvеrything iѕ verу open wіth a рreciѕe deѕcription
    of the challenges. Ӏt was truly informative. Your
    site is verу useful. Thаnks foг shаrіng!



    Here is my web page - SEOPressor

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...