Ana içeriğe atla

GHEE YAĞI YA DA SADE YAĞ


TEREYAĞ YİYELİM AMA NASIL...
Tereyağ hep konu olmuştur sağlıklı beslenme söz konusu olunca bilirsiniz. Yenmeli ya da asla yenmemeli yok yok arada bir azar azar olursa bir zararı yokmuş gibi konuşmalara hepimiz tanık olmuşuzdur. Böyle olunca da özellikle ben hep korkarak yaklaşırım ama aklımda kalır acaba doğrusu nedir bu olayın diye de bir şeyler öğrenmeye çalışırım. Bu mantıkla hareket ettiğim için bizim evde tereyağı pek kullanmam.
Ama uzun zaman önce bu konu ile ilgili araştırma yaparken gördüm ki benim gibi olanlar varmış, Ghee diye bir yağdan  bahsediliyor, hemen uygulamaya başladım.
Okuduklarımdan öğrendiklerime göre Hindistan`da Ghee denilen bu yağ manda sütünün yağının eritilmesi  ile elde ediliyormuş.Urfa ve Trabzon bölgesinde yaşayanlar da sadeyağ diyorlarmış.
Tereyağının içinde beyin için faydalı vitaminler ve potasyum var. Ama aynı zamanda  yüksek kolesterol de... Kullanırken de yakmadan kullanmamız gereken bir yağ. İçinde bulunan süt katılarının hızlı yanmaları nedeni ile pişirme yağı olarak kullanılmaya pek uygun değil. Ve bu süt katıları kısa zamanda bozulup yağı ekşitebiliyor.
Ama tereyağ sadeyağ haline yani Ghee haline geldikten sonra daha dayanıklı ve pişirme özelliği daha iyi olan bir yağa dönüşüyor. Oksitlenmiş kolesterol içermediği söyleniyor uzmanlar tarafından. Tabii bu işlem sırasında tereyağına lezzet veren bu süt katıları uzaklaştırıldığından tadındaki lezzet azalıyor. Ama olsun, tereyağından bu şekilde elde edilmiş sadeyağın yani posası alınmış tereyağının  bir çok yararlı özelliği var;
Gözlere iyi geliyor ve cildi parlatıyor,
Sindirime destek veriyor,
Hafızayı destekliyor,
Bağışıklık sistemini destekliyor,
Yapısında beta-karoten ve A, D, E ve K vitaminlerini barındırıyor, dolayısıyla antioksidan maddeler açısından daha zengin.
Hiç bir yenilebilir yağın da bu sadeyağ kadar  iyi görüşü sağlayan ve göz bebeklerinin dış tabakasını nemli tutan A vitaminini  ihtiva etmediği de okuduklarım arasında.
Yapımı çok kolay olduğu için niçin çok daha öncelerden öğrenemedim diye de kendime kızıyorum bu arada.
Ben 500 g tereyağından yaptım, geniş bir tencereye yağı koyun ve ateşi kısık ateşe ayarlayıp, kaynamadan erimesini, üstünün beyaz köpük bağlamasını bekleyin, yaklaşık yarım saatte böyle bir görüntü oluşuyor, üstüne biriken köpükleri toplayın ve köpük bitene kadar işleme devam edin, bu köpükler tereyağının sağlıksız kısmı, sonunda sapsarı renkli bir sıvı kalıyor.
Bunu da süzerek cam bir kavanoz ya da kaba alın ve  tekrar dondurun, sonra buzdolabında istediğiniz kadar saklayarak korkusuzca yemeklerinizde kullanın.
Ben artık böyle yapıyorum ama gene de kullanırken çok kullanmamaya dikkat ediyorum. İçim biraz olsun rahatladı. Hele bir de tereyağını kendim yaparsam içim daha da rahat edecek. Şimdilik tereyağını güvendiğim yerden almaya gayret ediyorum. 










Yorumlar

  1. Ellerine sağlık. Benim de hep aklımı kurcalamıştır bu soru. Ben de şimdi Rizeden getirtiyorum yağımı. Ama dediğin gibi yapmayı denemedim en kısa zamanda böyle yapmayı düşünüyorum. Paylaşım için teşekkür ederim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. benim annem de tereyağını kendisi yapıyor ama şöyle: babam gider mandıradan (gölbaşı'nda bi yerlerden) 1 teneke kaymak çektirir, annemde onu yoğurarak tereyağ durumuna getirir. biraz suyu çıkar o atılır , kalan yağ iri tuzla tuzlayarak çinkodan bir kovaya basar. dolaba koyar . kahvaltılık olarak biraz ayırır onu tuzlamaz ama çabuk tüketirler. babam 90 yaşında hala bu düzende devam ediyorlar. ben marketten alırım hep.artık bende eritip köpüğünü atayım bari, var madem bir hikmeti.....

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa