23 Mart 2012

ÇİKOLATA



Herkesin severek yediği, çocukların da adeta  taptığı bir yiyecek çikolata. O kadar çok çeşidi var ki; iştah açıcı renklerde, albeni diyen farklı şekillerde, farklı aromalarda, çeşit çeşit meyveli, hatta biberli...eminim herkes kendi damak  zevkine göre bir çeşit bulabilir.

Ama nedense çikolata çocuklardan hep uzak tutulmaya çalışılır. Faydalarını öğrendiğim gün bu fikrimi değiştirmiştim, onun için herhangi bir kısıtlama yapmadım, tabii içinde ne olduğunu bilmek ve üreticilerine dikkat etmek kaydıyla. Faydalarını hatırlatmadan önce çikolata ve tarihi ile ilgili okuduğum yazılardan öğrendiklerimi iletiyorum;

İspanyol kâşifler Kristof Kolomb ve Hernán Cortés, 16. yüzyılda Orta Amerika`ya yaptıkları geziden bir içecek getirirler. Bu, Mayaların ve Azteklerin öğütülmüş kakao çekirdeklerini  suyla karıştırarak elde ettikleri bir içecektir. Çikolata olan bu içeceğin ismi Aztek dilinde "ekşi, acı içki" anlamına gelen “xococ” kelimesi ve su anlamına gelen “ātl” kelimesinden türemiş. Bu içeceği Aztekler, içine biber ve başka baharatlar katarak soğuk olarak içiyorlarmış. İspanyollar ise aynı içkiyi şekerli olarak içmeye başlamışlar.



Yaklaşık olarak 100 yıl boyunca gizemini koruyan çikolata, Fransa'ya ve Avrupa'nın öteki ülkelerine ancak 17. yüzyılda yayılabilmiş. Bu yavaş yayılmanın sebebi ise o dönemlerde oldukça pahalı ve sadece elit kesim tarafından içilen bir içecek olmasıymış. 4000 yıllık tarihi boyunca, yakın geçmişe kadar hep sıvı şeklinde, içecek olarak tüketilmiş… 

1700'lerde İngilizler süt katarak içeceğin tadını geliştirmişler. Yumuşak, tatlı ve yenebilir çikolata yapma yöntemi ise 19. yüzyılın ortalarında bulunmuş.

Çikolata üreten ilk fabrika olan Van Houten 1815’te Hollanda’da kurulmuş olmakla birlikte çikolatanın  asıl gelişim yeri İsviçre'dir.

1819 yılında François-Louis Cailler`in  Vevey'de ismini taşıyan Cailler çikolata fabrikasını açmasıyla İsviçre`nin çikolata macerası başlamış. Uzun denemelerden sonra, damadı Daniel Peter 1875 yılında ilk sütlü çikolata tabletini piyasaya sürmüş. 
 
19 yy’da yetersiz beslenme sebebiyle bebek ölümleri artmaya başlamış ve İsviçre’de de o dönemde her 5 çocuktan biri 1 yaşına gelmeden hayatını kaybetmekteymiş. 1867'de arkadaşı kimyacı Henri Nestlé (Heinrich Nestle, Alman asıllıdır...)'nin sütten sıvının buharlaştırılarak süt tozu elde edilmesini sağlayan yöntemi bulması hem binlerce bebeğin hayatını kurtaran mamanın hem de sütlü çikolatanın üretilmesini sağlamış ve böylece çikolata farklı bir anlam kazanmıştır.


Henri Nestlé, 1866'da İsviçre-Vevey’de kendi şirketini kurmuş, soyadı olan ve aynı zamanda Almanca’da küçük kuş yuvası anlamına gelen Nestlé  firması ortaya çıkmıştır. Logosu da “yuvada yavrularını besleyen kuş” olur...

Rudolphe Lindt, kakao kütlesine kakao yağı ekleyerek yumuşak, eriyen çikolata yapmanın sırrını keşfetmiş ve böylece Lint çikolataları 1879 yılında Zürih'de üretilmeye başlanmıştır. Lindt, çikolata formülünü ve fabrikasını 1899 yılında Rudolf Sprüngli'ye satar. Bu tarihten itibaren firma çikolataları 'Lindt & Sprüngli' ismi ile üretmektedir.
Milka; 1901 yılında Neuchâtel`de, İsviçre`de çikolata üreticisi Philippe Suchard tarafından üretilmeye başlanmıştır.1893 yılında Suchard İsviçre`nin ilk uluslararası markası olmuştur. O zamanlarda çikolataya henüz süt karıştırılmadığı için( çikolata içeceği hariç ),koyu renkli ve kekremsi bir tadı varmış. 1901 yılında Milka adı ile ilk sütlü tablet olarak üretilmiş ve böylece Lila Efsane başlamıştır. Paketini hepimizin bildiği lila inek ve Alp Dağları`nın doğal manzarası süsler.
                                          







 








2 yorum:

  1. Ikisatirdokturmelik24 Mart 2012 11:16

    Ben ilk kakao ve sutu birlestirip cikolatayi yapanin belcikalilar oldugunu saniyordum....Sasirdimmmmmmm...yeni bir sey ogrendim, bilgine saglik tatlim. (*.*)

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel bir paylaşım olmuş.Zevkle okudum..
    Sevgiler canım..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...