Ana içeriğe atla

HADİ HERKES MANTI YAPSIN...

Hafta sonunda, hem de pazar günü, neden olmasın... Pazar günü zaten sıkıcı bir gün, hava çok soğuk, tam da soğuk kış günlerinde canımız sıcak sıcak yemekler isterken bence hemen yapın, hem de bütün aile hep birlikte. Biz geçen pazar günlerinden birinde aynen böyle yaptık, hepimiz geçtik masanın etrafına hem yaptık hem sohbet ettik, sonra da güzel güzel yedik...
Mantı yapmak öyle sanıldığı gibi zor değil aslında, sakın gözünüz korkmasın. Hamurunu çok fazla yapmanıza gerek yok, ailedeki kişi sayısına göre ayarlayabilirsiniz.
Hamuru için;
3 su bardağı un
1 yumurta
Yeterince su ve tuz
İşte malzemeler bu kadar. Önce ununuzu yoğuracağınız kabın içine koyun, yumurtanızı kırın, tuzunuzu ilave edin ve suyu azar azar ilave ederek ne çok sert ne de çok yumuşak olan bir hamur hazırlayın ve üstünü örterek  1 saat dinlendirin. Hamurun daha besleyici olmasını isterseniz yumurta sayısını  2 adet de yapabilirsiniz. Hamur dinlenirken de siz iç malzemesini hazırlayın.
İç malzemesi;
Yeteri miktarda kıyma
Rendelenmiş soğan
Minik doğranmış maydanoz
Karabiber, tuz...
Bu malzemeleri de iyice karıştırın. Kıyma olarak, tercih sizin, dana kıyma, koyun ya da ikisinden oluşan bir karışım... Nasıl isterseniz.
Dinlenmiş olan hamuru ufak parçalara ayırarak oklava yardımı ile ufak ufak yufkalar açın, çok büyük açmanıza gerek yok bence, ufak olunca yapımı da çok kolay oluyor...
Sonra yufkaları ufak kareler halinde kesin ve içlerine hazırladığınız iç malzemelerinden paylaştırın.  Bu arada kenarlarından kalan hamur parçalarını da kurutursanız çorbalarınızda kullanabilirsiniz.
Sonra da el birliği ile mantıları kapatın.
Bundan sonrasını iki farklı şekilde de yapabilirsiniz, ister fırında hafifce kızartıp sonra haşlayabilirsiniz, ister fırınlamadan haşlayabilirsiniz. Ben fırınlamadan haşlamayı tercih edenlerdenim. Haşlanmış mantıları artık tabaklara servis yapabilirsiniz.
Ve sos;
Tabii ki sarımsaklı yoğurt, olmazsa olmaz.
Yağda kavrulmuş salça  ve üstüne sevenler için tereyağ.
Yağda kavurduğunuz salça ile yaptığınız sos yerine bir tavsiyede bulunabilirim size, bir televizyon programında görmüştüm ve yapınca biz de çok beğendik. Sıvı yağda ince ince doğradığınız soğanları ve domatesleri yumuşayıncaya kadar kavuruyorsunuz, isterseniz biraz da salça ilave edebilirsiniz. Bu sos da mantıya çok yakışıyor, denemelisiniz.
Servis tabağına aldığınız mantıların üstüne önce sarımsaklı yoğurt, sonra domatesli sos ve üstüne kızdırılmış tereyağ... 
Ve tabii sevdiğiniz bütün baharatlar; nane, sumak, karabiber, acı biber hangisi hoşunuza gidiyor ise masada yerini almalı, çünkü sırada en zevkli kısım olan süsleme aşaması var.
Herkesin eline sağlık...



AFİYET OLSUN



Yorumlar

  1. ellerine sağlık canım.çok severim.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Yemekte activite guzel, eeee yemeside guzel....bende pazar yapayim have buz AMA soframiz sicak olsun...aklina saglik :)

    YanıtlaSil
  3. mantıyı ailece çok severiz ... senin tarifine göre yapacağım... görüntüsü şahane... lezzetide mutlaka öyledir... hepinizin ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Ben hiç hayatımda yapmadım ilk kez denemek isterim çünkü siz böyle püf noktalı anlatınca aklıma yattı.. mantı deyince büyük kaplar büyük tutulmuş hamur gelir gözümün önnüne ama sizin tarifiniz fotolar çok kolay ve zahmetsiz gözüküyor.. teşekkrler

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık canım harika görünüyor mantın :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa