Yıllar önce varlığını öğrendiğim zaman çok aramıştım ama bulamamıştım. Aramaktan vazgeçtiğim bir zamanda karşıma çıkınca da çok sevindim. Şimdi artık her yerde bulmak mümkün. Aslında herkes çok iyi bilir ne olduğunu, buğdayın bir kısmı ama en önemli kısmı. Buğday tanesinin filizlendiği ve çimlenmenin başladığı bölgeye ruşeym deniyor. Buğday başağının alt kısmında ve buğdayın besin maddelerinin tümünün yoğun olarak bulunduğu kısım. Doğal E vitamini. Buğdayın özü de diyebiliriz. 1 ton buğdaydan 0,5 kg saf taze ruşeym elde edilir. İçerisinde yüksek miktarda A, E, B1 , B2 , folik asit, lesitin, esansiyel yağ asitleri ve çinko, manganez, potasyum gibi mineraller bulunmakta. İşte bu yapısından dolayı kolesterolün düşürülmesine, yaşlılığın geciktirilmesine, vücudun bağışıklık sistemini geliştirmeye, demir ve lifli yapısından dolayı da kansızlığın tedavisine yardımcı olmaktadır.
Ama buna rağmen genel bir alışkanlıktan dolayı beyaz un daha fazla tüketilmekte ve bundan dolayı da buğdayın kepeğinden ve bu ruşeym kısmından ayrılarak öğütülmesine neden olmaktadır. Böyle olunca da buğdayın en önemli kısmı kullanılamamakta. Ekmeği beyaz yemek isteği bizi çok değerli bir besinden mahrum bırakıyor. Aslında ruşeymin buğdaydan ayrılma işleminin de çok kolay bir iş olmadığını da öğrendim araştırırken. Bu işlemi yapabilecek değirmenlerin olması gerekir. Ama sanırım artık bu konuya daha fazla dikkat edilmeye başlandı, bu konu ile ilgili daha çok açıklama ve yazı görmeye başladım. Bu da sevindirici.
Artık marketlerde de rahatlıkla bulunmakta, biraz pahalı olabilir ama yine de ilaç niyetine kullanabilmeliyiz. Ben şimdilik 250 g`lık paketlerde alıyorum ve baharat gibi kullanıyorum. Salatalara, çorbalara katarak kullandığım zaman evdekiler farkına varmadan yemiş oluyorlar. Ayrıca kendim de yoğurda karıştırıyorum.
Çölyak hastalarının kullanmaması gerektiğini de önemle söylemek isterim. Bu da önemli bir ayrıntı...
Ben faydası olduğuna inandığım için size de söylemek istedim...
Ben faydası olduğuna inandığım için size de söylemek istedim...
Ruşeym : Wheat germ, germes de blé
Teşekkürler bilgilendirmeniz için. İlk sizden duyuyorum.
YanıtlaSilSimdi buna taker bunu yer ve yediririz artik...tesekkurler :)......
YanıtlaSilNereden alıyorsun arkadaşım?
YanıtlaSilSevgili Hande hoşgeldin :))
YanıtlaSilMıgrostan alıyorum...
Hoşbulduk! Hepinize iyi yıllar!
YanıtlaSil