İSVİÇRE`NİN PEYNİRLERİNE BİZİM SOFRAMIZDAN DEVAM...
Yazmıştım, peynir ülkesi diye... Bu peynirlerin tüketilme şekillerinden birisi fondue, İsviçre`nin Fribourg bölgesinde Alplerin yaylalarında yaşayan çobanların bulduğu yazılmış bir çok kaynakta. Kalan peynirlerin bayat ekmeklerle tüketilmesi ile bulunmuş bu damak tadı. Sonraları da ekonomik ve besleyici olması nedeni ile yavaş yavaş yayılmış. Fondue için iki temel peynir kullanılır; Gruyère ve Emmantel. Tabii farklı bölgeler için farklı tarifler uygulanmaya başlamış zamanla...
Bu peynirlerin tüketim şekillerinden bir diğeri de raclette;
İsviçre`nin Valais bölgesinin peynirleri ile yapılmaya başlanmış ilk zamanlar. Peynirin ateşte eritilmesi gerekiyor. Bunun için de zamanla çeşitli aletler geliştirilmiş ve peynir yalnız bırakılmayarak çeşitli garnitürler ile renkli sofralar hazırlanmış. Böylece arkadaş sohbetleri eşliğinde soğuk kış akşamlarını eğlenceli hale getiren bir yemek alışkalığı haline gelmiş.
Bizim evde de bu peynirleri sevenler olunca bu damak tadından mahrum olmamak gerektiği için biz de zaman zaman yapar olduk bu eğlenceyi. Aslında benim de hoşuma gidiyor, hazırlık yapmak gerekmiyor, her şey masa başında olduğu ve bütün bunlarla eşim ilgilendiği için bana da rahat rahat oturmak kalıyor, eşimin ellerine sağlık.
Raclette yapabilmek için bu şekilde özel ızgaralar var, sanırım Türkiye`de de gördüm... Elektrikli olan bu ızgaralar ısıtılıyor ve raclette peynirleri küçük pişirme kaplarına yeleştirilerek eriyene kadar bekleniyor.
Bu arada haşlanmış küçük patatesler, çeşitli turşular, arzuya göre kurutulmuş etler ya da pastırma, ızgara mantarlar gibi çeşitli garnitürleri de masada hazır bulundurabilirsiniz.
eşinin ellerine sağlık sana afiyetolsun canım:))
YanıtlaSilKonuda geçen 'eş' olarak teşekkür ediyorum :)) Benim için de bir zevk raclette yapmak.
YanıtlaSilKullananlar için yanında alkol (bezay şarap), kullanmayanlar için çay olursa midenize oturmasını önlemiş oluyorsunuz :))