En çok tükettiğimiz çay türü bildiğimiz siyah çay. Üretim esnasında en çok kavrulan ve fermantasyona uğrayan çay türü. Bu durum içindeki antioksidanların kaybolmasına neden oluyor. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği, magnezyum, potasyum, kalsiyum, C ve K vitaminlerini bulundurduğu, hücre ve dokulara zarar veren moleküllerle savaştığı bilinen faydaları arasında ama tüketirken en fazla dikkat etmemiz gereken çay türü de siyah çay sanırım. Günde 2-3 fincanı geçmemesi gerektiğini söylüyor uzmanlar. Çünkü kansızlığa sebeb olabiliyor. Özellikle de şeker kullanılmadan tüketilmesi gerekiyormuş.
Yeşil çay da siyah çayla aynı bitkiden üretilir. Ama fermantasyona uğramadan ve çok fazla okside olmadan kullanıma hazır hale gelir. Çok fazla işlem görmediği için içindeki kateşin maddesi kaybolmaz. Yeşil çay da son yıllarda çok tüketmeye başladığımız bir çay. Siyah çaya oranla daha hafif bir tada sahip. E vitamini açısından oldukça zengin, yapısında bir çok minerallere sahip, güçlü bir antioksidan olduğu için kanser önleyici özelliği var. Kaynatmadan demlenmesi ve şekersiz içilmesi tavsiyeler arasında. Sabah aç karnına ve yatmadan önce akşamları aç karnına içildiğinde daha faydalı olduğu söyleniyor.
Beyaz çay daha yeni yeni duyulan bir çay, her yerde de yok. Beyaz çay da diğer çaylar gibi aynı çay bitkisinden toplanıyor. Yapraklar açılmadan, tamamen tomurcuk olarak toplanıyormuş. Beyaz çay yeşil çaya benzer ve üretim aşamasında çok az işlem görür. Hiç okside olmaz. Sadece soldurma ve kurutma işlemleri yapılır. Hafif bir çay, bu nedenle eğer poşet beyaz çay ise 30-60 sn arasında kaynar suda bekletebilirsiniz. Aynı poşeti iki kere daha kullanabilirsiniz. Uzmanlar sağlık için içilebilecek bir çay olduğunda aynı görüşteler. Kafein oranı siyah çayda bir fincan için 40 mg, yeşil çayda 20 mg iken beyaz çayda 15 mg. Kansere karşı da koruyucu bir özelliği olan antioksidan maddelere sahip. Sağlık ve kozmetikte de yeni yeni kullanılıyor. Cilt yıpranmalarına karşı koruyucu olduğu için çeşitli krem ve toniklerde kullanılmaya başlanmış. Yeşil çayda olduğu gibi metabolizmayı da hızlandırıyor olması biz bayanlar için önemli bir özellik. Sağlıklı diş ve diş etleri için, kemikleri güçlendirdiği için tercih edilmeye başlanmış. Sanırım market raflarında daha sık olarak karşımıza çıkacak.
Beyaz çay çok fazla dikkatimi çektiği ve bu günlerde denemeye başladığım için biraz bilgi topladım. Öğrendiklerim bunlar, sanırım beyaz çay önümüzdeki yıllar da popüler olacak. Ama hangi renk olursa olsun yine de dozunu abartmadan içmek yapılacak en doğru yöntem olarak görünüyor...
en güzel çay tavşan kanı rize çayı...bir kere yeşil çay içmiştim müthiş baş ağrısı yaptı o zamandan beri korkumdan içemiyorum.....karişık meyve çayını senden öğrendiğim gibi yapıyorum. onu hepimiz çok seviyoruz....
YanıtlaSil