Hani içiniz titrer, parmaklarınız uyuşur ve burnunuz soğuktan kızarır... Üşüten soğuk rüzgarların ortaya çıktığı ve artık üstünüze biraz daha kalın giysiler giymenizi düşünmeye başladığınız zamanlardır… Bir an önce sıcak evinize gitmek için can atarsınız... Ve evde sizi bekleyen sıcak bir çorbanın hayalini kurarsınız. Sanırım işte tam da bu günlerdeyiz. Havalar ne sıcak ne soğuk, bazen aldatıcı, dışarısı iyi gibi ama evler soğuk. İçinde her şeyi olan bir çorbaya sanırım kimse hayır diyemez. Ben diyemem ve belki iki tabak bile içebilirim sıcak sıcak.
MALZEMELER
1 yemek kaşığı un
MALZEMELER
1 yemek kaşığı un
Zeytinyağı ( miktarı isteğe kalmış )
1 fincan kırmızı mercimek ya da yeşil mercimek (önceden haşlanmış )
1 fincan buğday ( önceden haşlanmış )
1 fincan kesme hamur
1 fincan nohut ( önceden haşlanmış )
1 yemek kaşığı domates veya biber salçası
Tuz, nane ve limon
Yağ ve unu güzelce kavurduktan sonra salçayı ilave edip şöyle bir karıştırıp 4 – 5 bardak suyu ilave edin. Salça miktarı tamamen damak tadınıza kalmış. Ben her iki salçayı da kullanıyorum, biber salçası güzel bir aroma veriyor. Kaynamaya başlayacağı zaman hamur hariç malzemelerin hepsini ilave edin ve karıştırarak kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayınca ocağınızı kısabilirsiniz, böylece koyulaşıncaya kadar kaynamaya bırakın. Çorba kısık ateşte ne kadar çok kaynarsa bir o kadar güzel oluyor, bu benim fikrim tabii… Eğer sulu ise biraz daha kaynatabilir, koyu ise biraz daha su ilave edebilirsiniz. Bu arada kırmızı veya yeşil mercimek ikisi de tercihe kalmış ama ben ikisini aynı anda kullanıyorum. Ocaktan indirmeden 10- 15 dakika önce hamurları da atabilirsiniz, çünkü hamurlar çabuk pişiyor. Tuzunu da attıktan sonra üstüne de bol nane… Limonsuz olmaz tabii. İçi bol taneli ve süper besleyici çorbanız hazır.
AFİYET OLSUN
Bu aralar şu buğday her yemeğimizde var neredezse (kabak, ıspanak, pırasa)... Ama gerçekten de hepsine yakışıyor... Yakıştıranın eline sağlık...
YanıtlaSil