Bilmeyen yoktur sanırım, yapılışını kastettim, hemen herkes yapmıştır. Ama nedendir bilmem kimde yediysem herbiri farklı tat ve lezzetteydi. Yani herkesin kendine özgü bir tarifi ya da el lezzeti var sanırım. Diğer yemekler için de aynı şey geçerli, aynı malzemeler kullanılsa da farklı lezzetle çıkar ortaya. Mercimekli köfte de öyle işte... Yapılışı çok kolay ama bir o kadar da riskli yani ölçüleri iyi ayarlanmassa kötü sürprizlerle karşılaşılabilir. Mesela mercimekleri pişirdiğiniz suyun miktarı gibi, ilave edilen bulgurun miktarı gibi. Bunun için de ölçülere uymak gerekli, en azından benim için. Geri kalan da baharat kısmı zaten. Bu da zevklere ve alışkanlıklara göre değişir.
MALZEMELER
2 su bardağı mercimek
4 su bardağı su
2 su bardağı ince bulgur
3-4 tane kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2-3 tane sarımsak
Nar ekşisi
Limon
½ demet maydanoz
3-4 adet taze soğan
Tuz, karabiber, kimyon
İsteğe göre diğer baharatlar
Ve tabii zeytinyağı
Ve tabii zeytinyağı
Mercimekler yumuşayıncaya kadar haşlanır, ocaktan alınır ve bulgur ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılıp soğuyana kadar bekletilir ki bulgurlar da yumuşasın. Soğumasını beklerken küçük küçük doğradığınız soğanlar zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur ve mercimekli bulgur karışımının üstüne dökülür. Nar ekşisi gerçekten önemli, çok hoş bir lezzet ve aroma katıyor. Limon da öyle, ekşinin kıvamı güzel ayarlanmalı, tabii tamamen zevkinize göre... Sarımsak ve diğer baharatların da ilavesi ile güzelce karıştırılır. Taze soğanlar ince ince doğranır, tabii maydanozlar da... En son maydanoz ve taze soğanlar eklenir ve şekil verilir.
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder