01 Ekim 2011

MERCİMEKLİ KÖFTE



Bilmeyen yoktur sanırım, yapılışını kastettim, hemen herkes yapmıştır. Ama nedendir bilmem kimde yediysem herbiri farklı tat ve lezzetteydi. Yani herkesin kendine özgü bir tarifi ya da el lezzeti var sanırım. Diğer yemekler için de aynı şey geçerli, aynı malzemeler kullanılsa da farklı lezzetle çıkar ortaya. Mercimekli köfte de öyle işte...Yapılışı çok kolay ama bir o kadar da riskli yani ölçüleri iyi ayarlanmassa kötü sürprizlerle karşılaşılabilir. Mesela mercimekleri pişirdiğiniz suyun miktarı gibi, ilave edilen bulgurun miktarı gibi. Bunun için de ölçülere uymak gerekli, en azından benim için. Geri kalan da baharat kısmı zaten. Bu da zevklere ve alışkanlıklara göre değişir.



MALZEMELER

2 su bardağı mercimek

4 su bardağı su

2 su bardağı ince bulgur

3-4 tane kuru soğan

Yeterli miktarda domates ve biber salçası

2-3 tane sarımsak

Nar ekşisi

Limon

½ demet maydonoz

3-4 adet taze soğan

Tuz, karabiber, kimyon

İsteğe göre diğer baharatlar

Ve tabii zeytinyağı

Mercimekler yumuşayıncaya kadar haşlanır, ocaktan alınır ve bulgur ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılıp soğuyana kadar bekletilir ki  bulgurlar da yumuşasın. Soğumasını beklerken küçük küçük doğradığınız soğanlar zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur ve mercimekli  bulgur karışımının üstüne dökülür. Nar ekşisi gerçekten önemli, çok hoş bir lezzet ve aroma katıyor. Limon da öyle, ekşinin kıvamı güzel ayarlanmalı, tabii tamamen zevkinize göre...Sarımsak ve diğer baharatların da ilavesi ile güzelce karıştırılır. Taze soğanlar ince ince doğranır, tabii maydonozlar da... En son maydonoz ve taze soğanlar eklenir ve şekil verilir. 



İstediğiniz şekilde sunabilirsiniz...alışık olduğumuz şekli ile ya da yuvarlaklar halinde...


AFİYET OLSUN





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...