08 Haziran 2011

ÇİLEK REÇELİ




Bizim evde reçel pek yenmez. Ben yerim ama...Severim de kahvaltı sofrasında reçel görmeyi, sofraya renk katar sanki. Hem de peynirle çok yakıştırırım reçeli. Tabii bu bizim evde daima eleştiri alan bir durumdur ama ben alıştım artık. Tuhaf bulurlar benim peynir ile reçel yememi...Evde çok rağbet görmediği için reçel yapmayı pek tercih etmem ama bu aralar nedense reçel yapmak geldi içimden. Yıllar önce annemin evde reçel kaynattığı zamanlardan hatırlıyorum o kokuyu...özellikle vişne reçeli yapardı annem; kayısı, çilek de olurdu ama vişnenin yeri bir başkaydı sanki. Hem de 3-4 kilodan falan yapardı sanırım, çünkü biz onu bütün kış yerdik ama gerçekten yerdik. Her sabah sofrada bir tabak olurdu ve ekmeğe yağı güzelce sürdükten sonra güzelim rengiyle ve iri taneleri ile ekmeğin üstünde yerini alırdı vişne reçeli. Sanki hepsi o yıllarda kaldı, şimdi eskisi gibi yenmiyor yağlı, reçelli ekmekler. İşte şimdi bu aralar reçel yapmaya özendim, belki evdekilerin bir-iki çatal reçel yemeleri özendirdi beni...Çilek reçeli yaptım. Yenmez diye şöyle yarım kilodan yaptım ama anlaşılan herkesin reçel yiyesi gelmiş, sanırım bir daha yapmam gerekecek...Reçel yapmak kolay, çilekleri önce üstünü örtecek şekilde şekerle bir gece bekletiyorsunuz, sonra ocakta yarım saat kaynatıp limon suyunu ilave ediyorsunuz, beş dakika sonra ocaktan alıyorsunuz, bu arada oluşan köpükleri de toplayıp atmakta yarar var. İlk kaynamadan sonra kısık ateşte devam edebilirsiniz kaynatmaya...Bu kadar işte...


MALZEMELER

1 kg çilek

1 kg şeker ( ben 500 g olarak kullanıyorum )

½ limon suyu

Şimdi gelelim miktarlara, her zaman ki gibi bunlar kabul gören miktarlar ama ben bunlar üzerinde değişiklik yapıyorum. Ben daha az şeker olsun diye şeker ölçüsünü yarım kg olarak kullanıyorum, bize göre güzel oluyor. Bu tamamen damak zevkinize kalmış bir tercih.

Bir de düşündüm de önceden reçeller meyvelerin bol olduğu zamanlarda yapılırdı. Şimdi artık buna gerek yok bence, bugün bu konularda çok konuştuğumuz arkadaşlarımla konumuz kayısının kurusundan yapılan reçelin daha güzel olmasıydı. Yani artık meyvelerin kuruları her yerde var, dondurulmuş meyveler her yerde var, onun için reçelimiz bitti demeyin, yapmanız için bir sürü alternatif bizi bekliyor, haydi çeşit çeşit reçel yapmaya...ağzımız tatlansın...


AFİYET OLSUN   



1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...