Ana içeriğe atla

BİR DE...



Yaz tatilleri güzeldi dedim ya hala anlatmak istediklerim var. Büyükbabam aynı zamanda arıcılık da yapardı. Arı kovanlarını mevsimine göre değişik yerlere taşırdı. Ihlamur balı, çam balı, çiçek balı gibi konuşmalar olurdu. Evin altında kiracı yoksa, bal kavanozları ve arıcılık aletleri ile dolardı. Bal alırken giydiği beyaz tulum bir köşede, boş bal petekleri diğer yanda. Petek bal mı istersiniz, süzme bal mı artık ne olursa. Özenle onları kavanozlara doldurur ve çocuklarına pay ederdi. Her sene tatil dönüşü eve getirdiğimiz kışlıkların başında gelirdi bal kavanozları. Arı kovanlarını bazen de evin yanına getirirdi ve o zaman görürdük arıların nasıl çalıştığını, mutfak penceresini açamazdık içeri girerler diye, anneannem ufak ufak söylenirdi... En büyük eğlencelerden biri de aynı boylardaki çakıl taşlarını toplayıp beş taş oynamaktı, bu oyunu herkes bilir, tek başına da oynasan eğlencelidir. Hele bir de akşam serinliğinde kapının önündeki beton da yıkanmışsa minderi altıma alıp taşlarla oynamak bütün sıkıntımı alırdı. Tatilde canım sıkılmasın diye anneannem hemen bir dantel başlardı tülbent kenarı için, ben de örerdim, fena da olmazdı herhalde... Güzel şeylerden bir diğeri de bahçenin sulanmasıydı. Öyle her zaman sulanmazdı, sabah ya da akşam serinliği beklenirdi, sabırsızlanırdım. Küçücük bahçede her şey vardı, ilk aklıma gelen  kocaman, yeşil ve tatlı erikler hani şu can erik dediklerinden. Peki yumurta toplamaya ne dersiniz. Eminim siz de vaktin birinde toplamışsınızdır. Köyde yumurtaları bulmak, bulmak dedim çünkü tavuklar bazen başka yerlere de yumurtlardı, onları toplamak, saman dolu sepetlere yerleştirmek güzeldi. Sapsarı taze köy yumurtaları...Hepsi çok güzeldi...



Yorumlar

  1. Arkadasim, sen hizini alamiyor surekli yaziyorsun artik bakiyorum. Bence kapi acildi, bu blog yemek tariflerinin cok fazlasina donustu. Devam, durmak yok!..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa